Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΩΝ....


..... ελαιολάδου για το ‘Κρητικό ελαιόλαδο’ 
 To Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων επισκέφθηκε την Παρασκευή 11-1-2013 ομάδα δοκιμαστών ελαιολάδου από την Ελβετία, Αμερική, Ολλανδία, Ιταλία και Ελλάδα για να ενημερωθούν για την ποιότητα του Κρητικού ελαιολάδου, τις καλλιεργητικές τεχνικές για την παραγωγή του και τις δράσεις του Ινστιτούτου για την ελιά και το ελαιόλαδο. Μεταξύ αυτών ήταν ο  Riccardo Scarpellini, διευθυντής εταιρίας προώθησης υψηλής ποιότητας ελαιολάδου αλλά και  τροφίμων σε όλο τον κόσμο, ο David Newman, διευθυντής του Lucini Olive oil, μεγάλου brand name της Αμερικής, και ο Johnny Madge γευσιγνώστης του Slow Food Association της Ιταλίας.
 Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Δρ. Κων. Χαρτζουλάκης τους ενημέρωσε για τις υποδομές και τα προγράμματα του Ινστιτούτου για την ελιά και το ελαιόλαδο, αναφέρθηκε στη συμβολή του στην βελτίωση ....
... της ποιότητας του Κρητικού ελαιολάδου και τόνισε ότι η πιστοποιημένη παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου αποτελεί μονόδρομο για την εξασφάλιση υψηλών τιμών για τους παραγωγούς, δεδομένου οτι υπάρχουν οι άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες και οι ποικιλίες. Η Δρ. Ευαγγελία Στεφανουδάκη αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που έχουν γίνει στη διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα (ποιότητα καρπού, χρόνος μάλαξης, θερμοκρασίες, κλπ) και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του (φυσικοχημικά και οργανοληπτικά) και τόνισε ότι αυτά είναι πολύ ευπαθή και πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτα σε όλη την διαδρομή από την συγκομιδή του ελαιοκάρπου ως και την κατανάλωση του ελαιολάδου.
Από τη πλευρά τους τόνισαν ότι η παγκόσμια αγορά είναι ελλειμματική σε υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και ότι το Κρητικό ελαιόλαδο έχει διακριθεί αλλά μπορεί να έχει πολύ καλλίτερες επιδόσεις αρκεί να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην διαδικασία παραγωγής του και ιδιαίτερα στο χρόνο συγκομιδής και την διαδικασία εξαγωγής. Και κατέληξαν ότι τόσο οι τοπικοί φορείς όσο και οι παραγωγοί θα πρέπει να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία και τις υποδομές του Ινστιτούτου για να επιτευχθεί ο στόχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: