Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΡΟΥΛΑΝΕ Τ' ΑΚΟΥΣ;


Τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιά κρούει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε ανακοίνωσή του για την κλοπή σημαντικών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη και την πυρκαγιά στο ιστορικό κτίριο του "Ακροπόλ".
«Το πλέον σημαντικό ζήτημα για την προστασία και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, είναι η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών πολιτισμού με εξειδικευμένο προσωπικό και η μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευσή του. Είναι πραγματικά σοκαριστική η είδηση ότι η Εθνική Πινακοθήκη καλείται να λειτουργήσει με έναν μόνο νυχτοφύλακα, υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού! Ακόμη και τα πλέον υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν μόνο όταν υπάρχει το επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό φύλαξης και προστασίας και τηρούνται με προσήλωση οι διεθνείς κανόνες ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία των Μουσείων»....
... τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ακολουθεί η θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για «τη φύλαξη ευαίσθητων χώρων, όπως τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, η οποία δεν μπορεί να ανατίθεται παρά μόνο σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟΤ και για το λόγο αυτό χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  Η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι, με προσωπικό που δεν ελέγχεται από το ΥΠΠΟΤ, δεν διαθέτει ιδιαίτερη εκπαίδευση ή εμπειρία, προσλαμβάνεται και εναλλάσσεται με τα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα, καθιστά κάθε σύστημα ασφαλείας διάτρητο», τονίζεται.
Για το θέμα της διαχείρισης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο ΣΕΑ υποστηρίζει ότι «σημαντικά κτίρια που έχουν κηρυχτεί μνημεία, όπως το Ακροπόλ, για την απόκτηση των οποίων δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα του ελληνικού λαού, δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να λεηλατούνται και να παραδίδονται στις φλόγες. 
Η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η μελλοντική αξιοποίηση δεν αποτελούν άλλοθι για την κακομεταχείριση και την εγκατάλειψη που εδώ και χρόνια επιφύλαξε στο Ακροπόλ η επίσημη Πολιτεία».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: