Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΚΙΣΑΜΙΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 1898-1912

Οι Κισαμίτες βουλευτές κατά την περίοδο της Κρητικής πολιτείας 1898-1912 :
Α) Αναγνώστης Σκαλίδης καταγόταν από τα περιβόλια Κισάμου και ήταν γνωστός και ένδοξος πριν ασχοληθεί με την πολιτική , από την πολεμική του δράση κατά των Τούρκων ως Αρχηγός Κισάμου. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Κρητικής βουλής το 1899 και ήταν αυτός που παρέδωσε στους Πρόξενους των μεγάλων δυνάμεων το ψήφισμα για την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.
Β) Μιχαήλ Αναστασάκης καταγόταν από την Σπηλιά και ήταν γιατρός. Άνθρωπος πνευματικός και συγγραφέας. Εκλέχτηκε δυο φορές βουλευτής με το κόμμα του Πρίγκιπα. Δεν δίστασε όμως να αποχωρήσει από το βασιλικό κόμμα όταν εμφανίστηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην πολιτική και να προσχωρήσει στον αγώνα και στις ιδέες του Εθνάρχη.
Γ) Λεωνίδας Λιονάκης καταγόταν από τα Παπαδιανά και ήταν δικηγόρος. Αρκετές φορές εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα του Πρίγκιπα, διετέλεσε μάλιστα και υπουργός το 1912 για λίγο καιρό. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν πληρεξούσιος της πόλης του Καστελλιού.
Δ) Νικόλαος Μαλανδράκης καταγόταν από τα Παλαιά Ρούματα και ήταν δικολάβος. Εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Πέθανε πάμφτωχος.
Ε) Εμμανουήλ Μπαλαντίνος καταγόταν από τον Πρόδρομο Δελιανών. Ήταν ο αγωνιστής αλλά και ο ελευθερωτής του Μετσόβου, τα όπλα του αλλά και η στολή του εκτίθενται σήμερα στο εκεί μουσείο. Εκλέχτηκε βουλευτής από το 1905 ως και το 1912 με το κόμμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.
ΣΤ) Στέφανος Ψαρουδάκης καταγόταν από την Σπηλιά και ήταν έμπορος. Ήταν μέλος της Φιλικής εταιρείας και θεωρείτε από τους ιστορικούς σαν ο πρωτεργάτης του ξεσηκωμού της Κισάμου εναντίων των Τούρκων. Εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: