Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Το εργοστάσιο της Βαρξύλ αποτελεί και τυπικά παρελθόν από τον κατάλογο με τις επιχειρήσεις της Κισάμου, ελάχιστοι ως καθόλου ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει στον ίδιο χώρο και αυτοί οι ελάχιστοι δεν ήταν άλλοι από τους ταλαιπωρημένους εργατοτεχνίτες που μάταια όπως αποδείχθηκε περίμεναν κάμποσους μήνες να μάθουν τις οριστικές αποφάσεις των μεγαλομετόχων του.
Μεγάλο το πλήγμα για την οικονομία της περιοχής που μακροπρόθεσμα θα φανεί αλλά και τεραστία η καταστροφή των 150 εργαζομένων που μένουν .. στο πουθενά και δυστυχώς φαίνεται καθημερινά.
Το εργατικό κέντρο του Νομού μας καθυστέρησε για να λάβει πρωτοβουλίες για τους απολυμένους και σπασμωδικά προσπαθεί τώρα να καλύψει το χαμένο έδαφος της αδράνειας, θέλοντας βέβαια για συμπαραστάτη τον άμεσα ενδιαφερόμενο για τις τύχες των απολυμένων …..τον Δήμος μας . Έτσι προγραμματίστηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την ΒΑΡΞΥΛ την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη ή κάποια άλλη μέρα αν και εφόσον μπορέσουν να βρεθούν μαζί, εργαζόμενοι, νομαρχιακή αρχή, ιδιοκτήτες, εργατικό κέντρο και φυσικά οι δημοτικοί σύμβουλοι μας.
- Θα μου πείτε τι θα κερδίσουν όλοι αυτοί, τώρα που κοινοποιήθηκαν οι οριστικές αποφάσεις της διοίκησης, τώρα που εισπράχτηκαν οι πενιχρές αποζημιώσεις, τώρα που τα ψιθυριστά λόγια τα είδαμε στην πράξη. Γιατί όλος αυτός ο τσερτσελές δεν γινόταν κανένα μήνα νωρίτερα, όταν πράγματι χρειαζόταν οι εργαζόμενοι όλους αυτούς τους καλοθελητάδες δίπλα τους; Έλα σου !!!!
Μάλλον άργησαν πολύ !
Το μόνο όφελος από μια συνάντηση τέτοια είναι ότι ίσως επιτέλους μάθουμε τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην φυγή μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις από την Κίσαμο, αλλά και πόσο είναι αλήθεια όλα αυτά που ακούγονται από εργαζόμενους και ιδιοκτήτες.
- Δυστυχώς όλα ανάποδα τα κάνουμε, όλα ανάποδα, τότε δεν τον θέλαμε και βρίσκαμε χίλιες δυο προφάσεις για να τον διώξουμε, τώρα κάνουμε σαν να πετύχαμε τον σκοπό μας και μάλιστα τον επιβραβεύουμε από πάνω με την σιωπή και την καθυστέρηση μας ……. που φεύγει !
*******
Ο ΟΤΕ Α.Ε κατέθεσε περιβαντολογική μελέτη για την κεραία που βρίσκεται πάνω από το γνωστό κτήριο της Ηρώων Πολυτεχνείου στο ΠΕΧΩ Ηρακλείου και εκείνο ως όφειλε ζήτησε την άποψη του δημοτικού μας συμβουλίου !!!!!!
Θαυμαστά τα έργα του ΟΤΕ που μετά τον ντόρο αλλά και λίγο πριν την δίκη (ασφαλιστικά μέτρα) αποφάσισε να κινηθεί στα νόμιμα.
Φυσικά όχι μόνο δεν πέρασε κάτι τέτοιο από το δημοτικό συμβούλιο αλλά από την πρόταση που κατατέθηκε φάνηκε ότι ο δήμος θα είναι στο πλάι και αν χρειαστεί και μπροστάρης στα δίκαια αιτήματα της Οικολογικής κίνησης Κισάμου που κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εν λόγω κεραίας αλλά και των …άλλων όπου και αν βρίσκονται.
Το μόνο που συμπληρώνω εγώ, γιατί όλες αυτές οι εταιρίες συν ο ΟΤΕ είναι κράτος, ας αγοραστεί επιτέλους ένας μετρητής της ακτινοβολίας για να κάνουμε και τις δικές μας μετρήσεις, γιατί όταν και όποτε έρχονται Πανεπιστήμια ή ιδιώτες για μετρήσεις η ένταση πάντα πέφτει, αφού όλοι και όλα είναι προκαθορισμένα.
Βέβαια το παράλογο της ιστορίας είναι ότι ένα νηπιαγωγείο είναι στα τριάντα μέτρα κάτι που εκ νόμου απαγορεύεται. Φυσικά στις εποχές που ζούμε ευκολότερο να φύγει το νηπιαγωγείο από εκεί παρά η κεραία να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: