Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

ΚΥΠΡΙΟΙ (τινές) ΚΛΗΡΙΚΟΙ (τινές;) ΚΑΙ ΤΑ ... ΧΑΝΙΑ

Εμείς την Κύπρο την αγαπάμε. Για την Κύπρο και πολλοί Χανιώτες πολέμησαν και αρκετοί έδωσαν το αίμα τους.
Λίγο η νησιωτική δομή της Κύπρου λίγο οι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες τους και ευάριθμες και επώνυμες θυσίες τους και σχεδόν τους αισθανόμαστε σαν αδελφούς μας. Τόσο αδελφούς μας που παραβλέπουμε μια σειρά από κινήσεις τους που πλέον καθίστανται (και αναδρομικά) ύποπτες:
Πως και από πού αντλούν και διαθέτουν τόσο χρήμα για να αγοράζουν ..Χανιά;
Σαν λαός παραμένουμε θρησκευόμενοι- έως θρησκοληψίας-έχοντας ουσιαστικά αποδεχτεί την ταύτιση του κράτους με την θεοκρατία και μάλιστα ετεροβαρώς εις βάρος της νόμο κρατούσας πολιτείας.
Ο σεβασμός των Ελλήνων προς το ράσο έχει καταστήσει πολλούς ή έστω τινές που το έχουν περιβληθεί, προσχηματική διαδικασία, και μηχανισμό απροσχημάτιστου πλουτισμού και πηγή ισχύος και διαμόρφωσης γνώμης ( και εν τέλει ψήφου, μητροπολίτες εκλέγουν βουλευτές και δημάρχους, και μονές συμβούλους και προέδρους γονέων κλπ)) και γεννάται το ερώτημα:
Πως και από ποιο ιερό κανόνα αντλούν εξουσιοδότηση για ανθρώπινες μπίζνες κατά το λεγόμενο και διευρυνόμενο παπά management ;
Τα φαινομενικά άσχετα αυτά θέματα έχουν σημαντικό μερίδιο επικαιρότητας αλλά το κυριότερο συνάφειας στη σύζευξη συμφερόντων.
Ο Εφραίμ είναι Κύπριος.(ο αδελφός του ακροδεξιός ηγέτης στην Κύπρο) και αγοράζουν γη και αγοράζουν φιλέτα, και προκύπτει αβίαστα το ερώτημα:
Μήπως είμαστε λοιπόν προ μιας οικονομικοπολιτικής συνομωσίας;
Τι είναι οι μονές και διαθέτουν πριγκιπικές σουίτες, θησαυροφυλάκια και πολυτελή (και αφορολόγητα) 4χ4;γιατί να είναι τόσο ψευδεπίγραφη η ιεροσύνη τους και τόσο ανάλγητη και αδηφάγα η συμπεριφορά τους;
Στα Χανιά έχουμε λοιπόν εκπληκτικές σε μέγεθος αγορές από Κυπρίους (ανάδελφους).Προ ημερών έγιναν προσύμφωνα αγοράς 6000 στρ Χανίων. Δηλαδή το 2.5 τοις χιλίοις του νομού.! Δεν πάνε πολλά χρόνια που γνωστός μπασκετάνθρωπος τριγύριζε το νομό και αγόραζε στο όνομα Κύπριου αδελφού(του, μας;).
(Ήδη και η ΑΝΕΚ σε Κυπριακό άρμα έχει δεθεί «λόγω και έργω..»)
Ασφαλώς με εκκλήσεις δεν γίνεται τίποτα. Οι Κύπριοι και όποιοι κρύβονται πίσω τους, έτσι πιστεύει ο λαός μας, λειτουργούν με διαδικασίες που θυμίζουν ξέπλυμα χρήματος ;Αγοράζουν αφήνοντας να διακινείται επενδυτική στρατηγική και αναπτυξιακή προοπτική και καλλιεργώντας προσδοκίες αμβλύνουν τα πατριωτικά αισθήματα των Κρητικών και οι εκτάσεις συσσωρεύονται σε χαρτοφυλάκια με .. κυπριακή βιτρίνα.
Είχαμε γράψει παλιότερα για τον θεσμό της επιφάνειας ώστε οι παραχωρήσεις να γίνονται με χρονικό ορίζοντα, το συμβόλαιο να έχει ημερομηνία λήξεως και η υπεραξία να επιστέφει στον τόπο ,του οποίου τους φυσικούς πόρους ανάλωσε η επένδυση.
Να ένας στόχος που πρέπει να παλέψει ο Νομός αν δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων. Να ένας στόχος για την ηγεσία του τόπου (που συνέρχεται σε άτυπα όργανα για άτυπες δεσμεύσεις) να αποτρέψει αυτό που τώρα φαίνεται μοιραίο.
Τα εγκλήματα σήμερα έχουν άλλη μορφή, δεν κάνουν θόρυβο και δεν προκαλούν εκατόμβες, αλλά, τρέφονται από τη διαπλοκή την παράλειψη την αδιαφορία και την άγνοια και βεβαίως από τον (και μεταφυσικό) φόβο.
Γ.Φ

Δεν υπάρχουν σχόλια: