Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Η ΒΑΠΤΙΣΗ........

Τελικά τα ονόματα που πρότειναν οι σύλλογοι των διδασκάλων για τα σχολεία μας δόθηκαν στο υπουργείο. Τώρα δεν μένει τίποτα άλλο από το να περιμένουμε αν οι καρεκλοκένταυροι μπορούν να αποφασίσουν με σύνεση αλλά και βάσει των επιχειρημάτων που έστειλαν τα σχολεία για τα ονόματα που θέλουν και να δούμε την τελική επιλογή τους.
Ξέρω ότι πολλοί θα δυσανασχετήσουν με τις επιλογές, κάποιοι άλλοι θα ευχαριστηθούν όμως η αλήθεια είναι ότι η απόφαση για την επιλογή του ονόματος την είχαν αυτοί που κατοικοεδρεύουν καθημερινώς σε αυτά και όχι όλη η κοινωνία. Το αν είναι σωστή ή λάθος η επιλογή δεν έχει καμιά σχέση τώρα, εξάλλου τα κριτήρια και τους λόγους της ονομασίας σίγουρα τα είχαν οι εκπαιδευτικοί.
Αντιρρήσεις θα υπάρχουν, όπως συμβαίνει πάντα, αλλά μπρος στο τίποτα κάθε επιλογή είναι προς όφελος.
Κρατάω μια επιφύλαξη ως προς τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο μιας και αν θέλουμε να τον τιμήσουμε πάμε από την εκκλησία και του ανάβουμε κανα κερί, το Μύρτιλος που το τιμούμε καθημερινά με την παρουσία μας όπως φυσικά και το Κισάμειο που άλλος έχει τον λόγο να το τιμήσει. Ο Τομπάζης ήταν καλός, αλλά καλύτερος ο Περίδης για την περιοχή μας και φυσικά δεν έχω λόγο να μην τιμώ την Μελίνα για το έργο της και την προσφορά της στην 7η τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά θα είχε πολύ περισσότερη βαρύτητα το όνομα της για την περιοχή μας αν θα γινόταν κάποτε το χατίρι της. (Για όσους δεν ξέρουν ας ρωτήσουν).
Για να μην σας κρατάω σε αγωνία τα ονόματα που προτάθηκαν κατά σχολείο είναι τα ακόλουθα:

1ο Δημοτικό Σχολείο 2ο Δημοτικό
α) Μάνος Κατράκης α) Ειρηναίος
β) Ιωάννης ο Χρυσόστομος β) Αναγνώστης Σκαλίδης
γ) Μύρτιλος γ) Μύρτιλος

3ο Δημοτικό
α) Ιωάννης Ψαράκης

1ο Γυμνάσιο Κισάμου 2ο Γυμνάσιο
α) Ειρηναίος α) Μάνος Κατράκης
β) Εμμανουήλ Τομπάζης β) Μελίνα Μερκούρη
γ) Κισάμειο (Κίσαμος) γ) Μίκης Θεοδωράκης

Φυσικά συγχαίρω όλους τους εκπαιδευτικούς για τις επιλογές τους αλλά ιδιαίτερα του τρίτου δημοτικού για την μοναδική και πράγματι άξια επιλογή τους στο όνομα του αείμνηστου Γιάννη Ψαράκη. Ήταν η αρμόζουσα και η καλύτερη ονομασία γι αυτό το σχολείο.
Είμαι σίγουρος ότι με την πάροδο του χρόνου και άλλα ονόματα θα μας έλθουν στο μυαλό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερης σημασίας ή προσφοράς απλά ξεχάστηκαν γιατί ούτε οι καιροί είναι κατάλληλοι για τιμές, αλλά και εμείς αγνοούμε δυστυχώς την τοπική ιστορία μας πάρα πολύ.
Φυσικά ποτέ δεν είναι αργά να ονομάσουμε εμείς τα εναπομείναντα και έξω από την αξιολόγηση του ονόματος σχολεία όπως το Λύκειο- το ΤΕΕ – το Κωφαλάλων- τα Νηπιαγωγεία τους παιδικούς σταθμούς με αυτά τα ονόματα που ξεχάσαμε.
Ο Φιλολογικός είναι ο καταλληλότερος σύλλογος και πιστεύω με μια μικρή προσπάθεια θα μαζευτούν τα ονόματα όλων αυτών που πρόσφεραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: