Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

 Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο χθες το απογευματάκι για τα γυψορυχεία που ετοιμάζονται να φτιάξουν στην περιοχή μας δίχως την συγκατάθεση μας. Δεν θα σχολιάσω πολλά απ΄ ότι κουβεντιάστηκε αλλά θα πω αυτά που κατάλαβα...  
Κατ' αρχάς οι τρεις βασικοί ομιλητές ήταν άψογοι και πολύ κατατοπιστικοί Κουκουράκης-Πρωτοπαπαδάκης - Μπενιουδάκη Άννα, έλυσαν τις όποιες απορίες υπήρχαν στους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα των δημοτικών συμβούλων που όσοι παραβρέθηκαν άκουσαν με προσοχή... Είναι εξάλλου οι κύριοι εκφραστές της διάδοσης αυτών των καλών ειδήσεων και κακώς το επαναλαμβάνω για χιλιοστή φορά που δεν ήταν ένα ανοικτό συμβούλιο στην αιθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου, αλλά έγινε στην μικρή αιθουσα του Δραπανιά. Όταν το συμπέρασμα ειναι οτι πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος, να μαζευτούν υπογραφές, να γίνουν συναντήσεις με τους φορείς, και οτι ο λαός ειναι η ασπίδα ....τότε καταλαβαίνεις οτι έχει γίνει κάπου λάθος και βιαστικά η όλη προσπάθεια. Δεν μίλησαν μόνο οι τρεις ομιλητές για την σπουδαιότητα που έχει μια αρνητική απόφαση για τα γυψορυχεία, και οτι το μέλλον μας λίγο πολύ εξαρτάται απο το τι θα αποφασίσουν στην Περιφέρεια, αλλά όλοι που βρέθηκαν εκεί κατανόησαν αυτά που δυστυχώς δεν κατανοούν άνθρωποι μεγαλύτερη μόρφωσης απ όλους εμάς τους χωριάτες. Είναι μια απορία που δε ξέρω αν θα την λύσουμε ποτέ ....
Κρίμα βέβαια που δεν υπήρχε και τηλεοπτική κάλυψη του συμβουλίου, άλλη μια απαίτηση πολλών δημοτών μας, αλλά όπως ξέρουμε δύσκολη για τα δικά μας κυβικά. 
Σίγουρα πολύ εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα η συνάντηση, μάλιστα για πρώτη φορά βγαίνουν δειλά-δειλά και πράγματα που τα ξέρουν λίγοι... και φυσικά το τραγικό οτι οι αιτήσεις για γυψορυχεία δεν ειναι μια, δυο ή τρεις που πιστεύαμε αλλά δεκατρείς διαφορετικές που όλες θέλουν μια ξεχωριστή περιβαλλοντική άδεια λες και ο αέρας σε κάθε μια απ' αυτές, φυσάει διαφορετικά στην πολύπαθη αυτή περιοχή. 
Το συμπέρασμα ειναι οτι για δεύτερη φορά ειμαστε μια γροθιά (η πρώτη είχε ευτυχή κατάληξη επιστροφή ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ) και αυτό ειναι καλό. Θα αγωνιστούν -ούμε όπως υποσχέθηκαν και κάνουμε, έχοντας μάλιστα πολλά καλά χαρτιά στα χέρια τους... μένει μόνο να δούμε πόσο θέλει το κράτος να καταστρέψει μια περιοχή που η αξία της επένδυσης δεν ξεπερνά πανελλαδικά τα 4.000.000 Ε. Όσο αξίζουν δηλαδή δυο καλά ξενοδοχεία και μια παραλία που την επισκέπτονται 5.000 άτομα ημερησίως.
Μάλιστα είναι τόση η βιασύνη τους να δοθούν έστω κάποιες άδειες ..."που ξέχασαν" να αιτιολογήσουν πως, πότε και που θα γίνουν τα συνοδά έργα αυτής της τρομερής επένδυσης (λιμάνια-δρόμοι κλπ). Ξέχασαν δικαιολογημένα μάλλον... μιας και όπως έμαθα δεν θα χρειαστούν αφού θα παίρνουν το γύψο με μαγικά κόλπα.... όπως μας κάνουν τόσα χρόνια και για τ' άλλα πράγματα, κοιμίζοντας μας.
Επαγρύπνηση λοιπόν και επιτέλους αυτό το θέμα πρέπει να λήξη οριστικά... Δεν λογάται κάθε 10 χρόνια να ξαναλέμε τα ίδια και στους ίδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: