Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

ΤΡΙΑ ΕΝΕΡΓΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Σε εκπομπή στην στην ΚΡΗΤΗ tv ο ο διευθυντής του μουσείου φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπος Φασουλάς, παρουσίασε με χάρτες τα ενεργά ρήγματα στην Κρήτη, εξηγώντας πολλά, ιδιαίτερα βέβαια για την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου τόνισε ότι "η περιοχή βυθίστηκε μέχρι 20 πόντους, με το Αρκαλοχώρι να δέχεται την μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, καθώς ήταν πάνω στο απόλυτο επίκεντρο. Δηλαδή, ο σεισμός έγινε ακριβώς κάτω από τα σπίτια και τα καταστήματα της περιοχής, και ήταν ένα ρήγμα που ήταν γνωστό και χαρτογραφημένο απο το ΜΦΙΚ το 2001."
Τον χάρτη που έχουμε ξαναδημοσιεύσει, δείχνει  και στην περιοχή μας τρία ενεργά ρήγματα (κόκκινα), τα οποία έχουν δώσει κατά το παρελθόν αρκετούς σεισμούς με τον τελευταίο τον Νοέμβριο του 2019 έντασης 6.2 R.
Ένα στα δυτικά που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό του 365μ.Χ και θεωρείτε ένα απο τα τέσσερα πιο επικίνδυνα ρήγματα στην Κρήτη, ένα στο ακρωτήρι της Γραμβούσας, και ένα που ξεκινάει απο τα Τοπόλια, περνά το Μαυρομούστακο (συνεχείς καθιζήσεις εκεί) και καταλήγει στα Αφράτα. Μάλιστα το τελευταίο έχει μελετηθεί το 2008 απο ξένους επιστήμονες και έχουν βρει αρκετά σημεία επιφανειακά του ρήγματος.
ΠΗΓΗ neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: