Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟ ΓΕΡΟ ΛΑΚΟ ΚΕΡΑΜΙΩΝ

Ορκωμοσία υπόπτου ζωοκλοπής!
Όταν ο παθών έχει ακόμη απλές υπόνοιες για τον δράστη, χωρίς όμως να υπάρχουν απτές αποδείξεις, πριν προχωρήσει σε ανταπόδοση ή σε τιμωρία με αυτοδικία έχει τρόπο να επιβεβαιώσει ή να διαγράψει τις υποψίες του.
Πηγαίνει τον ύποπτο ζωοκλοπής σε εκκλησία που έχει την καθολική εκτίμηση και παραδοχή πως είναι θαυματουργή. Εκεί αξίωνε να πάνε με τον ύποπτο, συνοδευόμενοι από μερικούς συγχωριανούς. Και τον προκαλούσε να βάλει το χέρι του στο θαυματουργό εικόνισμα και να ορκιστεί για την αθωότητά του. Τα λόγια του συγκεκριμένου όρκου ήταν ορισμένα. Η διαδικασία αυτή, ονομαζόταν “ξεκαθάρισμα”. Ήταν δε τόσο απόλυτη και καθολική η πεποίθηση ότι ο τυχόν ψεύδορκος θα συγκέντρωνε επάνω του τη θεία οργή, ώστε λίγες φορές βρέθηκε κάποιος να ορκισθεί ψέματα.
Σπανουδάκης Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: