Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ.....

..... Χρυσοσκαλίτισας-Αγ. Θεοδώρων
Σχετικά με το θέμα της μη χρηματοδότησης έως τώρα της επισκευής των λιμνοδεξαμενών Χρυσοσκαλίτισσας & Αγίων Θεοδώρων διευκρινίζω τα εξής:
1. Και οι 2 λιμνοδεξαμενές χρηματοδοτήθηκαν από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
2. Και οι 2 λιμνοδεξαμενές ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ από το τότε Υπουργείο Γεωργίας.
3. Και οι 2 λιμνοδεξαμενές κατέρρευσαν από την ύπαρξη εγκοίλων στο υπέδαφος. Η τεχνική κατασκευής λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων (ταμιευτήρων) αντιμετωπίζει με άνεση και ασφάλεια τέτοιου είδους κατασκευαστικά προβλήματα και τα έργα σε όλο τον κόσμο λειτουργούν χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.
Στην περίπτωσή μας όμως έχουμε έγκοιλα τα οποία αποδεδειγμένα δεν εντοπίστηκαν στην φάση της γεωλογικής μελέτης των λιμνοδεξαμενών και δεν αντιμετωπίσθηκαν.
Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός λόγος κατάρρευσης τμήματος και των 2 λιμνοδεξαμενών.
Σχετικά με την χρηματοδότηση επισκευής....
.......... θα πρέπει να είναι από εθνικούς πόρους διότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το Υπουργείο η αστοχία των 2 έργων, θα τεθούν δε σοβαρότατα ζητήματα εις βάρος της Ελλάδας από τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κανείς να μην ξεχνάει ότι ειδικά η λιμνοδεξαμενή Χρυσοσκαλίτισας ποτέ δεν λειτούργησε ως έργο, παρ’ όλο που ξοδεύτηκαν ένα σωρό χρήματα.
Όσον αφορά την λιμνοδεξαμενή Αγίων Θεοδώρων κάποιοι ελάχιστοι θα ήθελαν να εγκαταληφθεί ως εγγειοβελτιωτικό έργο προς χάριν των λατομείων.
Μην ξεχνάμε την επίσης κρυφή επιτροπή Καρούτζου η οποία συμπέρανε ότι η λιμνοδεξαμενή Αγίων Θεοδώρων πρέπει να εγκαταληφθεί. Το γιατί η επιτροπή ήταν κρυφή και γιατί προέβει σε τέτοια εκτίμηση την απάντηση θα τη βρούμε στην αδειοδότηση από τον κύριο Καρούτζο λατομείο γύψου δίπλα στο εγγειοβελτιωτικό έργο της λιμνοδεξαμενής. 
Συμπερασματικά οι λιμνοδεξαμενές είναι επισκευάσιμες και μπορούν να καταστούν λειτουργικές για πάρα πολλές δεκαετίες. Αυτό έχουν δηλώσει γραπτώς ειδικοί επιστήμονες σε σχετική τους εισήγηση προς το Υπουργείο.
Η αναγκαία χρηματοδότηση επισκευής, συγκριτικά με τα ποσά τα οποία έχουν δαπανηθεί έως τώρα από τους φορολογούμενους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μικρή.
Τα χρήματα τα οποία θα επενδυθούν για την αποκατάσταση είναι λίγα συγκριτικά με την υπεραξία που δίνουν στη μοναδική για θερμοκηπιακές καλλιέργειες περιοχή.
Η επισκευή των λιμνοδεξαμενών είναι χρήσιμη επένδυση και για τον Νομό Χανίων και για το κράτος, εφ’ όσον αποδίδουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, σημαντικά εισοδήματα στους Αγρότες Επιχειρηματίες και σημαντικά έσοδα στον Υπουργό Οικονομικών.
Μόνο με τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης εξυπηρετείται το Δημόσιο Συμφέρον.
Το ίδιο έγινε σε φράγμα του Ν. Χανίων όπου στη φάση της κατασκευής απεκαλήφθει πρόβλημα το οποίο απαιτούσε επιπλέον χρηματοδότηση περίπου 1 εκατομμύριο € από Εθνικούς πόρους, τα χρήματα βρέθηκαν άμεσα και το έργο υλοποιήθηκε. 
Έχουμε λοιπόν τα επιχειρήματα με τα οποία μπορούμε να απαιτήσουμε άμεσα την επισκευή των λιμνοδεξαμενών.
Τέρμα πλέον οι φιλοφρονήσεις και οι ευγένειες. Τέρμα η έως τώρα υπομονή στις ανέξοδες δηλώσεις στα ΜΜΕ διαφόρων πολιτικών περί λύσεως του προβλήματος. Τέρμα πια η κοροϊδία. Τα χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν. Το αυτονόητο θα υλοποιηθεί.
Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι μέχρι σε ποιο σημείο έχουν τα κότσια οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς και οι πολίτες να δώσουν την μάχη για την υλοποίηση των δύο αυτών έργων.
Πολύ σύντομα θα το διαπιστώσουμε.
Κουκουράκης Κων/νος
Πρώην Δήμαρχος Ιναχωρίου 
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Λιμνοδεξαμενές Χρυσοσκαλίτισσας και Αγίων Θεοδώρων....μεγάλος ο πόνος και ο καημός ....αλλά και μεγάλη εξαπάτηση και κατασπατάληση δημόσιου και Ευρωπαϊκού χρήματος .
Οι λιμνοδεξαμενές κατασκευάστηκαν από το τότε Υπουργείο Γεωργίας το οποίο είχε και την επίβλεψη των έργων.
Τα Ευρωπαϊκά χρήματα δόθηκαν για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισσας στην θέση "Πλάτανος" με χωρητικότητα 1.200.000 κ.μ. νερού και κόστος κατασκευής μαζί με ΦΠΑ περίπου 257.000.000 δραχμές !!!!!
Για την κατασκευή της οποίας έγιναν όλες οι απαραίτητες γεωλογικές κτλ μελέτες , οι οποίες έδειξαν και την ορθότητα της επιλογής της θέσεως κατασκευής .
Οι αντιδράσεις όμως από την μειονότητα των κατοίκων της περιοχής , ακριβώς οι ίδιοι που δεν άφησαν την δεκαετία του 60 να γίνει η Χρυσοσκαλίτισσα ο "κήπος της Ευρώπης" όπως τον είχε ονειρευτεί η τότε Ε.Ε. αλλά και οραματιστεί και η Γερμανική μπότα που είχε εγκατασταθεί τότε στην περιοχή κατά την "Κατοχή"!!!!!
Ο συγχωρεμένος ο Ψυλλάκης , τότε Γ.Γ. του Υπουργείου Γεωργίας μετά την απόδειξη της ισχύς της μειοψηφίας , τον μέγιστο κίνδυνο της κατηγορίας της κατάχρησης - υπεξαίρεσης των Ευρωπαϊκών χρημάτων και σε συνδυασμό με την αστοχία με τον δικηγόρο - εργολάβο - απατεώνα Καλαμάρα και την "αρπαγή" του Ευρωπαϊκού χρήματος αναγκάστηκε να χωροθετήσει τις δύο νέες λ/ξ (στις θέσεις που τώρα κείτονται) .
Λ/ξ που κατασκευάστηκαν με μελέτες της μίας βραδιάς και με τα γνωστά αποτελέσματα .
Βέβαια επωφελήθηκαν οι εργολάβοι και οι "κολλητοί τους" και αυτοί που πήραν της αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις.
Για τον φόβο του ελέγχου από της αρμόδιες επιτροπές της τότε ΕΟΚ έγιναν οι τυχάρπαστες δύο λ/ξ αλλά στην Ε.Ε. έχει δηλωθεί ότι κατασκευάστηκε η λ/ξ στην θέση "Πλάτανος" Χρυσοσκαλίτισσας και λειτουργεί από το 1993 !!!!!!!
Το μεγάλο μυστικό που κρύβουν οι λ/ξ , που στοίχισαν πάνω από 4.000.000.000 δραχμές για τον Έλληνα φορολογούμενο Πολίτη και ο μοναδικός λόγος που κωλυσιεργεί η κατασκευή τους και θα κολλάει γιατί απλά χρειάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ και Εθνικούς πόρους για την λειτουργία τους.
Βέβαια να μην αναφέρουμε για τον πακτωλό των εκατομμυρίων που χάθηκαν στην κατασκευή , πάντα νύχτα , των αρδευτικών δικτύων των συνοδών έργων και Η/Μ εξοπλισμού made in Turkey ???????
Το τι έχασε η περιοχή από την ανυπαρξία του Ελληνικού Κράτους με την μη κατασκευή της λ/ξ στην θέση "Πλάτανος" , από την αστοχία των σημερινών λ/ξ και από τα σφάλματα κάποιων συγχωριανών μου από το 1960 και μέχρι σήμερα δεν χρειάζεται να αναφερθώ , με καλύπτει μία και μόνο λέξη ...ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ !!!!!!
Το τι θα γίνει στο εγγύς μέλλον ...από τους σημερινούς ΤΙΠΟΤΑ , από τους επόμενους ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ σε όλα τα επίπεδα .
Ιάκωβος Σπερελάκης πρώην Πρόεδρος Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας .