Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η ΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

...μεγάλος ο πόνος και ο καημός ....αλλά και μεγάλη εξαπάτηση και κατασπατάληση δημόσιου και Ευρωπαϊκού χρήματος.
Οι λιμνοδεξαμενές κατασκευάστηκαν από το τότε Υπουργείο Γεωργίας το οποίο είχε και την επίβλεψη των έργων.
Τα Ευρωπαϊκά χρήματα δόθηκαν για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισσας στην θέση "Πλάτανος" με χωρητικότητα 1.200.000 κ.μ. νερού και κόστος κατασκευής μαζί με ΦΠΑ περίπου 257.000.000 δραχμές !!!!!
Για την κατασκευή της οποίας έγιναν όλες οι απαραίτητες γεωλογικές κτλ μελέτες, οι οποίες έδειξαν και την ορθότητα της επιλογής της θέσεως κατασκευής.
Οι αντιδράσεις όμως από την μειονότητα των κατοίκων της περιοχής, ακριβώς οι ίδιοι που δεν άφησαν την δεκαετία του 60 να γίνει η Χρυσοσκαλίτισσα ο "κήπος της Ευρώπης" όπως τον είχε ονειρευτεί η τότε Ε.Ε. αλλά και οραματιστεί και η Γερμανική μπότα που είχε εγκατασταθεί τότε στην περιοχή κατά την "Κατοχή"!!!!!
Ο συγχωρεμένος ο Ψυλλάκης, τότε Γ.Γ. του Υπουργείου Γεωργίας μετά την απόδειξη της ισχύς της μειοψηφίας, τον μέγιστο κίνδυνο της κατηγορίας της κατάχρησης - υπεξαίρεσης των Ευρωπαϊκών χρημάτων και σε συνδυασμό με την αστοχία με τον δικηγόρο -εργολάβο- Καλαμάρα και την "αρπαγή" του Ευρωπαϊκού χρήματος αναγκάστηκε να χωροθετήσει τις δύο νέες λ/ξ (στις θέσεις που τώρα κείτονται).
Οι Λιμνοδεξαμενές που κατασκευάστηκαν με μελέτες της μίας βραδιάς και με τα γνωστά αποτελέσματα.
Βέβαια επωφελήθηκαν οι εργολάβοι και οι "κολλητοί τους" και αυτοί που πήραν της αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις.
Για τον φόβο του ελέγχου από της αρμόδιες επιτροπές της τότε ΕΟΚ έγιναν οι τυχάρπαστες δύο λ/ξ αλλά στην Ε.Ε. έχει δηλωθεί ότι κατασκευάστηκε η λ/ξ στην θέση "Πλάτανος" Χρυσοσκαλίτισσας και λειτουργεί από το 1993 !!!!!!!
Το μεγάλο μυστικό που κρύβουν οι λ/ξ, που στοίχισαν πάνω από 4.000.000.000 δραχμές για τον Έλληνα φορολογούμενο Πολίτη και ο μοναδικός λόγος που κωλυσιεργεί η κατασκευή τους και θα κολλάει γιατί απλά χρειάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ και Εθνικούς πόρους για την λειτουργία τους.
Βέβαια να μην αναφέρουμε για τον πακτωλό των εκατομμυρίων που χάθηκαν στην κατασκευή, πάντα νύχτα, των αρδευτικών δικτύων των συνοδών έργων και Η/Μ εξοπλισμού made in Turkey?
Το τι έχασε η περιοχή από την ανυπαρξία του Ελληνικού Κράτους με την μη κατασκευή της λ/ξ στην θέση "Πλάτανος", από την αστοχία των σημερινών λ/ξ και από τα σφάλματα κάποιων συγχωριανών μου από το 1960 και μέχρι σήμερα δεν χρειάζεται να αναφερθώ, με καλύπτει μία και μόνο λέξη ...ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ !!!
Το τι θα γίνει στο εγγύς μέλλον ...από τους σημερινούς ΤΙΠΟΤΑ, από τους επόμενους ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ σε όλα τα επίπεδα.
Ιάκωβος Σπερελάκης πρώην Πρόεδρος Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: