Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΥΦΑΛΟΙ

..... περιβαλλοντική προστασία και οικονομική ανάπτυξη                                   
Τα τελευταία χρόνια στην Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση των ιχθυαποθεμάτων και για ορισμένα είδη η μείωση αυτή έχει φτάσει στα όρια κατάρρευσης.
Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα διαχείρισης το οποίο βοηθάει στην μείωση του προβλήματος είναι η κατασκευή υφάλων σε επιλεγμένες περιοχές μες σκοπό την διατήρηση και αύξηση των αλιευμάτων.
Επιπλέον οι ύφαλοι αυτοί μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη από την χρήση τους ως καταδυτικός προορισμός.
Στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα στο επιχειρησιακό τομεακό πρόγραμμα του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΠΑΛ 2007-2013 μέτρο 3.2) χρηματοδοτείται η κατασκευή τέτοιων υφάλων.
Ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου με αλλεπάλληλες ενέργειες ζητούσε την κατασκευή τέτοιων υφάλων και επίσης την δημιουργία καταδυτικού πάρκου. 
Είχε επίσης χωροθετήσει κατάλληλη περιοχή στην Χωροταξική Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου.
Σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε υπογραφή σχετική προγραμματική σύμβαση των ενδιαφερόμενων μερών.
Το 2010 ολοκληρώθηκαν οι μελέτες σκοπιμότητας από το ΕΛΚΕΘΕ-ΙΘΑΒΙΓ και Ινστιτούτο ΘΑΛ. για την κατασκευή ενός υφάλου στον κόλπο Κισσάμου και ενός υφάλου στην περιοχή Ελαφονήσου και με θετική γνωμοδότηση όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών.
Το μόνο το οποίο ακόμα έπρεπε να γίνει ήταν να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες ωρίμανσης (τεχνικές-περιβαλλοντικές κλπ) ώστε το διπλό αυτό έργο να χρηματοδοτηθεί με το συνολικό ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 €). Το συνολικό κόστος των μελετών και για τους δύο υφάλους ήταν 190.000 €.
Ο Δήμος Κισσάμου με την μόνιμη δικαιολογία ότι δεν είχε χρήματα αρνήθηκε να διαθέσει τα τρία τελευταία χρόνια αυτό το ποσό παρ’ όλες τις επισημάνσεις και παρεμβάσεις μας. Η κατασκευή των υφάλων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Ο κάθε ένας μπορεί να αντιληφθεί πόσα εκατομμύρια € χάθηκαν την τριετία από τις αλιευτικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που ασχολούνταν με τον τουρισμό. 
Από την εμπειρία λειτουργίας τέτοιων υφάλων γνωρίζουμε ότι δημιουργούνται τουλάχιστον τριάντα μόνιμες θέσεις εργασίες και εκατόν πενήντα θέσεις εργασίας εποχικές. Ο τζίρος δε ο οποίος πραγματοποιείται από την αύξηση των αλιευμάτων και από τις επιχειρήσεις τουρισμού φθάνει τα 10 εκατομμύρια €/έτος.
Να ένας ακόμα τρόπος όπου ο Δήμος μπορεί να συνεισφέρει στην πραγματική ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία.
Υποστηρίζουμε ότι η Νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει με απόλυτη προτεραιότητα να εξοικονομήσει  τα απαραίτητα χρήματα και να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων μελετών ωρίμανσης των έργων. 
Κουκουράκης Κωστής
Πρώην Δήμαρχος Ιναχωρίου
Δημοτικός Σύμβουλος Κισσάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: