Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΣΤΑΘΑΚΗ

Φίλες και φίλοι,
Σας καλωσορίζω στην αποψινή μας συγκέντρωση και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας.
Η προσέλευση σας είναι άκρως συγκινητική, ενώ τα πρόσωπα όλων σας, γνωστών και φίλων, νέων και παλιών συνοδοιπόρων, μου δίνουν τη δύναμη να σταθώ εμπρός σας και να υψώσω τη φωνή μου ενώνοντάς τη με τη δική σας. Θα μπω κατευθείαν στο θέμα, όπως μου άρεσε πάντοτε να κάνω. Όλοι γνωρίζουμε γιατί βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτό τον τόπο, αυτή την ώρα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, την Κρήτη, την Κίσαμο.
Ξεκινώ με μια ρητορική ερώτηση: ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα γύρω μας; Τι βλέπουμε καθημερινά;
Κρίση αξιών, κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, κρίση πολιτική. Προβλήματα άνευ προηγουμένου, απώλεση των κεκτημένων δικαιωμάτων μας, ανεργία, αυτοκτονίες και άλλα πολλά που πλέον δεν τα βλέπουμε από τις τηλεοράσεις, αλλά τα ζούμε καθημερινά γύρω μας. Η Κίσαμος δυστυχώς δεν έχει μείνει ανέπαφη από όλον αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων και συμπαρασύρεται σε αυτό το τεράστιο χάσμα ολοένα και περισσότερο. Γνωστά σε όλους μας αυτά που μόλις ανέφερα. Το ερώτημα ωστόσο είναι συγκεκριμένο και πρέπει επιτέλους να απαντηθεί:
Υπό αυτές τις συνθήκες κυρίες και κύριοι,...
....... τι επιλογές έχουμε;
Μόνο μία. Να δεχτούμε τις διαφορές μας και να σκεφτούμε πως για το καλό της Κισάμου πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Μόνο έτσι μπορούμε να ατενίσουμε το Αύριο. Μόνο έτσι, ενωμένοι, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα παιδιά μας θα είναι περήφανα για εμάς που σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μπροστά. Συνεργασία και ένωση των δυνάμεων σε ένα σώμα μια ψυχή.
Το πρώτο σκαλοπάτι, και ίσως το μόνο που έχει απομείνει στα χέρια μας, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω της οποίας μπορούμε να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα, να διεκδικήσουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας, να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπειά μας…
Πιστεύω ακράδαντα πως η Δημοτική Αρχή οφείλει να γίνεται πρώτη το παράδειγμα και να δίνει στον πολίτη τη φωνή και το βήμα διαλόγου, να ενισχύει το δικαίωμά του στο να παρεμβαίνει και να συμμετέχει στα πράγματα του τόπου του.
Αποτελεί το θεσμό εκείνο που αναδύεται μέσα από την κοινωνία, την υπηρετεί στο έπακρο, ζει και δραστηριοποιείται μέσα σε αυτήν... Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δε χωράνε κόμματα, ατομικά συμφέροντα και μικροπολιτικές…
Γι’ αυτό το λόγο, από την πρώτη μέρα που θα είμαστε Δημοτική Αρχή πέντε βασικοί άξονες έρχονται σε προτεραιότητα:
1. ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Α) Όπως σοφά λέει ο λαός μας «πρώτα το σπίτι μας πρέπει να είναι καθαρό και υγιές, για να έχουμε μετά απαιτήσεις από τους άλλους». Έτσι λοιπόν οι υπηρεσίες του Δήμου μας θα πρέπει να λειτουργούν το μέγιστο δυνατό για το συμφέρον του πολίτη και των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι ενός δήμου είναι και το όπλο του. Αυτοί πονάνε τον Δήμο πρώτοι απ’ όλους, για αυτούς ο Δήμος είναι το δεύτερό τους σπίτι. Ε λοιπόν, φίλες και φίλοι, αυτό το «όπλο» οφείλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, να μάθουμε απ’ αυτούς, να συνεργαστούμε μαζί τους…για το καλό όλων μας και όχι των ολίγων.
Β) Στόχος μου είναι η δημιουργία ενός γραφείου «συντονισμού καθημερινότητας του πολίτη» με το οποίο θα αποκτηθεί αμεσότητα και λύση έναντι προβλημάτων και έτσι θα απελευθερώνει χρόνο από τους αιρετούς για να ασχολούνται με τα αναπτυξιακά θέματα του δήμου. Ο πολίτης θα έχει άμεσο βήμα με τις δημοτικές υπηρεσίες, ενώ κατ’ αυτό τον τρόπο θα είναι συμμέτοχος στη λύση των προβλημάτων. Έτσι θα προχωράνε οι εργασίες χωρίς κάποιοι να τις καρπώνονται ως «ρουσφέτι».
Θέλουμε πολίτες ενεργούς και όχι παθητικούς. Θα το ξαναπώ: όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά!
2. ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Α) Οριστικοποίηση του (ΓΠΣ) Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Κισάμου σύμφωνα με την αναπτυξιακή δυνατότητα του δήμου μας.
Β) Μελέτες υλοποίησης σχεδίου πόλης και σθεναρή διεκδίκηση κονδυλίων ώστε να γίνουν πράξη τα έργα που έχει ανάγκη η Κίσσαμος.
Γ) Αποπεράτωση δικτύων βιολογικού στην πόλη της Κισάμου και τον Πλάτανο, κατασκευή ανεξάρτητων μονάδων βιολογικού σε τοπικές κοινότητες που υπάρχει έντονο πρόβλημα όπως, Έλος, Πολυρρήνια, και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο.
Δ) Κατασκευή απαιτούμενων έργων αγροτικής οδοποιίας, εξεύρεση υδάτων άρδευσης στις περιοχές που έχουν τεράστια έλλειψη και μια σειρά άλλων δράσεων για βελτίωση της αγροτικής παραγωγής.
Ε) Κατασκευή και λειτουργία μαρίνας είτε στο λιμένα Καβονησίου είτε σε οποιοδήποτε άλλο χώρο κρίνεται δυνατόν.
ΣΤ) Ανάπλαση παραλιακού μετώπου στον Κόλπο της Κισάμου σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες που επιτάσσει η εποχή μας για την πραγματική ανάπτυξη του Τουρισμού και ταυτόχρονα της προστασίας του φυσικού τοπίου.
Ανάπλαση οικισμών των Τοπικών Κοινοτήτων. Εξεύρεση χώρων στάθμευσης ώστε η πόλη και η ενδοχώρα να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα. Θέλουμε έναν Δήμο Κίσσαμου να προσελκύει τον κόσμο, να είναι τόπος προορισμού. Θέλουμε την Κίσαμο να έρχεται πρώτη στο νου του καθενός…θέλουμε μια Κίσαμο ζωντανή και όχι βυθισμένη στη μιζέρια.
3. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Είναι δεδομένο πλέον, ότι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας μας, κυρίως της Κρήτης, είναι ο τουρισμός. Η ανοδική του πορεία στην χώρα μας, οφείλει να τον έχει πάντοτε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Με στοχευμένη στρατηγική, όραμα και σχέδιο μπορούμε να χτίσουμε το δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης∙ αυτόν που βαδίζοντάς τον θα κρατήσει ζωντανή την κοινωνία.
Αξιοποιούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία,
Διεκδικούμε μέσω της πολιτικής μας,
Δημιουργούμε το πλέον κατάλληλο πλαίσιο για ένα σίγουρο και καλύτερο Αύριο.
Όπως τόνισα και πριν μια βδομάδα σε μια ομιλία μου: «Ο τουρισμός είναι ο δρόμος, η πολιτική το ζητούμενο».
Η Κίσαμος πρέπει να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό, να δώσει την ευκαιρία σε νέες αγορές να την γνωρίσουν, να
προσελκύσει κόσμο, να κερδίσει την θέση που της αξίζει στη σύγχρονη τουριστική αγορά.
Με συνεχείς και στοχευμένες εκθέσεις στο εξωτερικό και με την ανάπτυξη όλων των μορφών του σύγχρονου τουρισμού, (χειμερινός τουρισμός, αγροτουρισμός, θρησκευτικός, θαλάσσιος τουρισμός) θα μας δοθεί η δυνατότητα να πρωτοπορήσουμε και σε αυτόν τον τομέα.
Παραθαλάσσια μέρη: Ελαφονήσι, Σφηνάρι Φαλάσαρνα Μπάλος, Βιγλιά, Καστέλι έως Νοπήγεια
Ενδοχώρα: Λουσακιές Τοπόλια, Κατσοματάδος, Μηλιά, Έλος, Κεφάλι, Σηρικάρι, Πολλυρήνια, Ρόκκα , Καλάθενες
Πανέμορφα θαλάσσια τοπία , φαράγγια και ιστορικοί αρχαιολογικοί χώροι σε συνδυασμό με την απαράμιλλη Κρητική Φιλοξενία των κατοίκων τους…..
… Σας ρωτάω όλους έναν προς έναν, ποιο κράτος έχει τόσες ομορφιές μαζεμένες σε ένα δήμο; Κανένα! Έχουμε να ζηλέψουμε κάτι; Όχι! Και τότε γιατί είμαστε τελευταίοι;… Γιατί η αλήθεια πρέπει να λέγεται, και η αλήθεια δυστυχώς είναι αυτή.
Παρόλα αυτά όμως, τίποτα δεν έχει χαθεί αν πράξουμε όπως οφείλουμε και αξιοποιήσουμε την κληρονομιά μας… Όλη η Κίσαμος είναι η σημαία μας… τη σημαία σου όμως δε μπορείς να την έχεις σε δεύτερη μοίρα. Οφείλεις να την τιμάς, να την προστατεύεις, να την αναδεικνύεις.
Έτσι λοιπόν, απαιτείται, πάνω απ’ όλα, η σωστή διαχείριση των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αρχαιολογικών χώρων και υψηλής επισκεψιμότητας, περιοχές που συμβάλουν στην οικονομική ευημερία τόσο των επιχειρήσεων όσο και του Δήμου.
Δε μπορούμε να δεχτούμε εισπράξεις πλέον των 2.500.000 ευρώ και κέρδος 20000 – 30000 ευρώ. Οι περιοχές αυτές πρέπει να προστατεύονται και να αναδεικνύονται με ευθύνη και δράσεις των δήμων και άλλων φορέων ώστε να υπάρχει αδιάκοπη ροή επισκεπτών και να αποκομίζουμε μόνο θετικά σχόλια και όχι σχόλια όπως αυτά της τελευταίας δημοτικής περιόδου. Δήμος καθαρός σημαίνει καθαροί πολίτες. Και εγώ έτσι θέλω να σκέφτονται όλοι για εμάς τους Κισαμίτες…
4. ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΥΓΕΙΑ
Α) Πρέπει να υπάρχει ανάλογη στήριξη και προσπάθεια επίλυσης των αναγκών των σχολικών κτιρίων (όπως Νέου Λυκείου, 5ου Νηπιαγωγείου) και της υλικοτεχνικής υποδομής τους. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν τα σχολειά μας πετρέλαιο και τα παιδιά μας να κρυώνουν. Δε γίνεται να βάζουμε πετρέλαιο στις 20 Μαρτίου!!! Που ζούμε; Στο 2014 ή στο 1940; Ναι ξέρω, ίσως κάποιοι να θέλουν να παραμείνουν εκεί, αλλά εμείς σήμερα απαντάμε από αυτό το βήμα ότι δεν θα τους ακολουθήσουμε!
Β) Βραχυπρόθεσμος στόχος θα είναι να δημιουργήσουμε δημοτικό πρόγραμμα με την ονομασία: «Μαθαίνω την Κίσαμο», βάσει του οποίου τα παιδιά μας θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον «πλούτο» της Κισάμου. Τα παιδιά μας θα πρέπει να ξέρουν τι είναι η Κίσσαμος… για να ‘ναι έτοιμα αύριο να την οδηγήσουν ακόμη πιο μπροστά.
Γ) Έλεγχος για τη πορεία εργασιών, ολοκλήρωση και λειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής
Αθλητισμός.
Πρέπει να υπάρξουν και να λειτουργήσουν απαραίτητες αθλητικές εγκαταστάσεις που χρειάζεται ένας Δήμος.
Α) Απαραίτητο να χωροθετηθεί ένα νέο Εθνικό Στάδιο στο Γ Π Σ Κισάμου.
Β) Κλειστό Γυμναστήριο : Πρέπει να ολοκληρωθεί και θα το ολοκληρώσουμε πάση θυσία με όποιο τρόπο χρειαστεί! Θέλουμε η νεολαία μας να αθλείται και να προάγεται μέσα από αυτούς η άμιλλα και το αθλητικό πνεύμα.
Γ) Στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο επίσης τα γυμναστήρια που είναι ακατάλληλα λόγω σεισμού, θα αποκατασταθούν και θα λειτουργήσουν προς όφελος των μαθητών. Οι χώροι αυτοί λειτουργούν παράλληλα και σαν χώροι εκδηλώσεων πράγμα που κάνει ακόμη αναγκαιότερη την επισκευή τους.
Δ) Επίσης πρέπει να δούμε ουσιαστικά και σε βάθος τον σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων στην ενδοχώρα (γήπεδο Πλατάνου κ.α.). όταν υπάρχει σχέδιο, όραμα και πάθος για διεκδίκηση όλα μπορούν να γίνουν. Γιατί αυτοί που αποφασίζουν δε θα δουν μπροστά τους το Θόδωρο Σταθάκη, θα δουν όμως το Σταθάκη με όλους τους Κισαμίτες να διεκδικούν τα δικαιώματα της Κισάμου.
ΥΓΕΙΑ.
1)Θέλουμε ενίσχυση των αγροτικών ιατρείων με εξοπλισμό και προσωπικό.
2)Το κέντρο υγείας Κισάμου να λειτουργεί για τις ανάγκες των δημοτών μας δίχως αποκλεισμούς και υποβαθμίσεις.
3)Χτίσιμο συνεργασιών με ιατρικές οργανώσεις.
4)Ενίσχυση και υποστήριξη του έργου της εκκλησίας μας στο Αννουσάκειο ίδρυμα.
5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άφησα τελευταίο άξονα αυτόν της κοινωνικής πολιτικής κατά το ρητό «Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι». Προτεραιότητά μου είναι να μη μείνει κανείς δίχως την προστασία και τη φροντίδα που οφείλει να έχει. Το κράτος είναι αμέτοχο, η κρίση βαθαίνει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως δεν πρέπει να σωπαίνει. Με συγκεκριμένες πολιτικές το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου θα αγκαλιάζει όλους όσους το έχουν ανάγκη. Η αλληλεγγύη άλλωστε είναι η τελευταία μας ελπίδα και η ισχυρή μας απάντηση στην κρίση που άλλοι θέλουν να μας επιβάλλουν. Θέλω οι συμπολίτες μου να νιώθουν ασφάλεια και σίγουροι ότι ο Δήμος είναι δίπλα τους και στέκεται στο πλευρό τους με άμεσες λύσεις. Για παράδειγμα, θα υλοποιήσουμε άμεσα απόφαση μείωσης δημοτικών τελών προς τους πολύτεκνους και τρίτεκνους, Α.Μ.Ε.Α..
Παράλληλα η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και κουλτούρας είναι προαπαιτούμενο. Συνδετικός κρίκος των αξόνων της πολιτικής μας είναι η στήριξη και ενίσχυση του Πρωτογενή Τομέα.
Φίλες και Φίλοι,
Σε αυτό το σημείο θέλω να σας ξεκαθαρίσω κάτι: Ουδέποτε περίμενα τη θέση του επικεφαλής μια παράταξης, ενός συνδυασμού ή μιας ομάδας ανθρώπων για να παλέψω για την Κίσαμο. Τα τρία προηγούμενα χρόνια, από τη θέση της αντιπολίτευσης με συνεχείς παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο πάλευα για το καλό του τόπου μας με καταγγελίες, ενστάσεις, αλλά πάνω απ’ όλα με προτάσεις!!!
Ενδεικτικά σας αναφέρω:
(Μείωση τελών σύνδεσης βιολογικού από ακύρωση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου,
Εξεύρεση λύσης αξιοποίησης γεώτρησης στη θέση Βολακιά Ελαφονησίου,
και άλλα πολλά που δεν αποδέχτηκε η δημοτική αρχή όπως τη διεκδίκηση ανταποδοτικού τέλους για τη λειτουργία υποσταθμού ΔΕΗ στην ΤΚ Δραπανιά).
Δεν μ’ ενδιαφέρει ποιος θα κάνει το καλό, δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι πρώτος. Με ενδιαφέρει όμως το καλό της Κισάμου!!! Και γι’ αυτό τον τόπο είμαι διατεθειμένος να δώσω τη ζωή μου αν χρειαστεί, όπως και όλοι που νιώθουν πάνω απ’ όλα Κισαμίτες. Υπηρετώ την Κίσσαμο γιατί στις φλέβες μου κυλά κισαμίτικο αίμα. Και εγώ αυτό το τιμώ καθημερινά και όχι με διαλείμματα ή ανάλογα με τα συμφέροντα μου. Προτιμώ χίλιες φορές να βρίσκομαι στη θέση της αντιπολίτευσης αξιοπρεπής, παρά στη θέση του Δημάρχου αναξιοπρεπής, λίγος και επικίνδυνος. Προτιμώ να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των Κισαμιτών και το καλό του τόπου μας απ’ όποιο μετερίζι κι αν βρίσκομαι, παρά να έχω ως αυτοσκοπό μου την εξουσία εις βάρος των υπολοίπων. Τη φωνή μου δεν πρόκειται να τη φιμώσει κανείς. Γιατί η φωνή μου προέρχεται από τη δύναμη που παίρνω καθημερινά από τον αέρα της Κισάμου και απ’ τα πρόσωπα των Κισαμιτών.
Δυστυχώς όμως, δεν έχουν όλοι την ίδια λογική. Γι’ αυτό σήμερα δίνουμε το παρόν και διεκδικούμε το Δήμο.
Θέλουμε ένα Δήμο που θα ανήκει σε όλους τους Κισαμίτες και όχι στους λίγους εκλεκτούς.
Θέλουμε ένα Δήμο που θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και θα προσπαθεί να αναδεικνύει όλη την Κίσαμο και όχι μεμονωμένα…
Θέλουμε μια Νέα Κίσαμο Πρωτεύουσα και όχι «ουρά» των άλλων.
Γι’ αυτό το λόγο, ενώνω τις δυνάμεις και τις σκέψεις μου με μια ομάδα ανθρώπων που όλοι μαζί μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: να δούμε την Κίσαμο δυνατή, να οδηγήσουμε την Κίσαμο εκεί που οφείλει να είναι: πρωτοπόρα στις εξελίξεις, πρωτοπόρα στην ανάπτυξη και την πρόοδο…
Με υπευθυνότητα, γνώση, συνέπεια και εργατικότητα θα οδηγήσουμε τον τόπο μας σε μια Νέα Εποχή. Αφήνουμε πίσω μας το παλιό και κάνουμε πράξη το όραμα που θα οδηγήσει την Κίσαμο στη θέση που όλοι θέλουμε να δούμε.
Σύμβολό μας δε μπορεί να είναι άλλο από το σήμα του Δήμου μας: τα δελφίνια που σηματοδοτούν την ελπίδα για μια Νέα Κίσαμο και τη πορεία μας στο μέλλον, την αλλαγή, μια νέα εποχή.
Τον Μάη ενώνουμε τις δυνάμεις μας και ξεκινάμε μια νέα πορεία για το Δήμο Κισάμου.
Όλοι μαζί
Για μια Νέα Κίσαμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: