Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

ΜΑ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΕΤΑΙ;

Το οτι φτιάχνεται ένας χώρος στάθμευσης στην καρδιά της πόλης σε ένα χώρο που έχουν βρεθεί αρχαία, έχει τα καλά του, έχει όμως και κάποια αρνητικά σχόλια, ειδικά απο κάποιους που την ύστατη στιγμή προσπαθούν να αποδείξουν οτι αγαπούν τα αρχαία μας.... και τι πάτε να κάνετε ..να τα κουκουλώσεται; 
Η αλήθεια είναι οτι κάθε σπιθαμή γης στην Κισαμο και ιδιαίτερα στην παλιά πόλη και όσο περίπου είναι το παλιό σχέδιο πόλης, έχει απο κάτω της πολύ ιστορία. Τα αρχαία δεν ήταν ποτέ η αγάπη της πόλης και των ανθρώπων της, αυτό δεν είναι κάτι νέο... και καλό είναι να σκεφτούμε γιατί έκτισαν την πόλη τόσο ψηλά και δεν αναπτύχθηκε προς τα παράλια, όπως συμβαίνει με όλες τις πόλεις του κόσμου. Η πρώτη απάντηση είναι απλή, η καταστροφή της αρχαίας Κισάμου το 365 μ.Χ συθέμελα έφερε την γνωστή ανύψωση των 6-9 μέτρων οπότε η παλιά πόλη πήγε πάνω απο 100 μέτρα στην ενδοχώρα, δημιουργώντας μια νέα γη που ξεκινάει απο το Μαύρο Μώλος και καταλήγει ως τα Νοπήγεια πλάτους πολλές φορές μεγαλύτερο των 500 μέτρων. Αντί λοιπόν οι παππούδες μας να πάνε να κτίσουν την νέα πόλη τους δίπλα στην θάλασσα, προτίμησαν την κατεστραμμένη πόλη του 365 για τον απλούστατο λόγο οτι είχαν έτοιμα θεμέλια, αλλά και πολύ οικοδομικό υλικό κάτω απο τα πόδια τους. 
Το αποτέλεσμα το ξέρουμε όταν άρχισαν να σκάφτουν μετά την δεκαετία του 60 για να οικοδομήσουν τα σπίτια τους, τα αρχαία έβγαιναν στους 20 πόντους .. φυσικά άλλα καταστράφηκαν, κάμποσα γλύτωσαν, αυτό το γεγονός έχουμε σήμερα και είναι γνωστό, να μην μπορούμε να κτίσουμε εκεί που θέλουμε και όπως γουστάρουμε μιας και ο αρχαιολογικός νόμος είναι ισχυρότερος ακόμα και το ίδιο το κράτος.
Φυσικά τα αρχαία δεν είναι παντού και η πόλη δεν ήταν όπως είναι σήμερα, υπήρχαν μεγάλα κενά ανάμεσα στα σπίτια με αυλές, αίθρια και πισίνες (και τότε)... μάλιστα η καλή κοινωνία της Ρώμης χρησιμοποιούσε την Κίσαμο σαν παραθεριστικό τόπο για τρεις λόγους ... ήλιο, κρασί και νερό, (και καλό φαΐ λέω εγώ μιας και υπήρχε και καλό κυνήγι αλλά και πολλά ψάρια τότε στον κόλπο μας). 
 Για να μην μακρηγόρησε λέω απλά οτι τα αρχαία δεν είναι παντού το ίδιο σημαντικά, μάλιστα για το πόσο σημαντικά ή όχι είναι το αποφασίζει μια επιτροπή που λέγεται τοπικό συμβούλιο (δεν έχει να κάνει με την Κίσαμο μόνο, αλλά ολάκερη την Κρήτη που ανήκουμε) και αυτή η επιτροπή αποφασίζει αν κάποια αρχαία πρέπει να παραμείνουν και να αναδειχτούν ή αφού καταγραφούν να καταχωθούν. Λοιπόν για τα αρχαία στην γωνία Ηρώων Πολυτεχνείου και Δεικτάκη εκεί που θα γίνει ο νέος χώρος σταθμευσης του Δήμου, η απόφαση τους για κατάχωση ήταν 8ετίας με κάποιους όρους που και αυτοί άλλαξαν στην συνέχεια ώστε αφενός να μην αποτελούν αυτοί οι ανοικτοί χώροι εστία μόλυνσης, δεύτερο να μην καταστρέφονται τα όποια αρχαία βρέθηκαν ... και τρίτον αν θέλουν και μπορούν οι ιδιοκτήτες να το οικοδομήσουν.
Αυτά επειδή κάποιοι σήμερα ενδιαφέρθηκαν για τα αρχαία μας και γιατί τα "κουκουλώνουμε"... τα αρχαία που δεν θα κουκουλώσουμε, αλλά μας τα κουκουλώνουν άλλοι είναι βέβαια τα ψηφιδωτά.. εκεί πρέπει λοιπόν να συγκεντρωθούν οι φωνές αν θέλουμε να κάνουμε την πόλη προορισμό, εκεί πρέπει να επιμείνουμε ώστε όσα υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας, Ευαγγελίστρια, οικόπεδο Ραισάκη γίνουν επιτέλους επισκέψιμοι χώροι. Είναι στο χέρι μας.. αν θέλουμε βέβαια τουρισμό στην πόλη, αν δεν θέλουμε και θέλουμε να είμαστε μια πόλη περασιάρηδων τότε ας αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν... και ας μην μουρμουρίζουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: