Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΛΙΝΑ

Έτος αφιερωμένο στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη είναι το 2020, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η Μαρία Αμαλία (Μελίνα) Μερκούρη, μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου και ηγετική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, γεννιέται στο σπίτι του παππού της και επί 20 χρόνια δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη. Σε ηλικία 18 ετών η Μελίνα μπαίνει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλους τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Κάρολο Κουν, τον Δημήτρη Ροντήρη, κ.ά., ενώ ένα χρόνο μετά παντρεύεται τον πρώτο σύζυγό της Παναγιώτη Χαροκόπο.
Η Μελίνα κάνει το ντεμπούτο της στο θεατρικό σανίδι το 1944 με το θίασο του Γιώργου Παππά και Αντώνη Γιαννίδη, με το έργο του Αλέξη Σολομού «Το μονοπάτι της Λευτεριάς» και το 1949 καθιερώνεται με τον πρώτο πρωταγωνιστικό της ρόλο ως Μπλανς στο «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη παράσταση ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει το τραγούδι «Χάρτινο το Φεγγαράκι» το οποίο πρωτοερμηνεύει η Μελίνα Μερκούρη.
Το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη γίνεται το 1955 με τη θρυλική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη και αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Μεταξύ των βραβείων που κερδίζει είναι Χρυσή Σφαίρα και Isa Miranda στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κανών όπου γνωρίζει και ερωτεύεται παράφορα τον μελλοντικό της σύζυγο (1965) και σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν που τη σκηνοθετεί στο φιλμ «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» το 1957, βασισμένο στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Η Μελίνα Μερκούρη εκτός από ηθοποιός υπήρξε και μεγάλη αγωνίστρια της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 τη βρίσκει να παρουσιάζει στο Μπρόντγουεϊ το «Ίλια Ντάρλινγκ». Από το εξωτερικό δίνει το δικό της αγώνα εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών με συνεντεύξεις, συναυλίες, ηχογραφήσεις, απεργίες πείνας και πολιτικές εκδηλώσεις. Θρυλική έχει μείνει η απάντησή της που δίνει στους δημοσιογράφους όταν της ζητούν να κάνει μία δήλωση για την αφαίρεση της υπηκοότητας της από τους συνταγματάρχες: «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα».
Η Μερκούρη επιστρέφει στην Ελλάδα δυο ημέρες μετά την πτώση της δικτατορίας με πλήθος φίλων να την υποδέχεται στο αεροδρόμιο. Εγκαθίσταται μόνιμα στη χώρα και πλέον ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Το 1981 εκλέγεται με την κυβέρνηση Παπανδρέου λαμβάνοντας καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού επί 8,5 χρόνια. Όραμά της μέχρι το θάνατό της είναι η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και μάλιστα ξεκινά εκστρατεία για αυτό. Επίσης δημιουργεί τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και το θεσμό της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Έκθεση αφίσας και αρχειακού υλικού επιμέλειας Λευτέρη Λαμπράκη, με θέμα, ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΉ ΤΗΣ, ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, ώρα 20.00, στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, την ημερομηνία που η Μελίνα «άρχισε το ταξίδι της προς τα άστρα».

Η Έκθεση, που πραγματοποιείται με αφορμή την ανακήρυξη από το Υπουργείο Πολιτισμού του έτους 2020, ως Έτος ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, θα διαρκέσει από το Μάρτιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020, ώρες 10.00 πμ – 1.00 μμ & 6.00 μμ – 9.00 μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: