Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Η ΤΟΥΛΙΠΑ ΤΟΥ ΓΟΥΛΙΜΗ

Η υπέροχη αυτή τουλίπα εντοπίστηκε από τον δικηγόρο και ερασιτέχνη βοτανολόγο Κωνταντίνο Γουλιμή τον Απρίλιο του 1954. Οι J.Robert Sealy και William Turill βοτανολόγοι στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους Kew του Λονδίνου, περιέγραψαν επίσημα το φυτό το 1955 από υλικό που συνέλεξαν στα Κύθηρα. Πρόκειται για στενό ενδημικό της περιοχής μας, με κύριους πληθυσμούς στο νησί των Κυθήρων. Στη συνέχεια αρκετοί βοτανολόγοι ενδιαφέρθηκαν και μελέτησαν το φυτό, καταγράφοντας διάφορες τοποθεσίες εμφάνισης του στα Κύθηρα. (Γιαννίτσαρος 1978,1998, Ιατρού 1986, Αθανασίου 1988, Briggs 1990, Τζαννουδάκης 1991). Διαφέρει από την πολύ συγγενική της τουλίπα του Ορφανίδη κυρίως στο ότι ο βολβός της περιβάλλεται από πυκνό χνουδωτό μανδύα.(Μοιάζει με κάστανο, εξ ου και το όνομα). 
Η Κισαμίτκη τουλίπα
Θεωρείται πολύ σπάνια και έχει εντοπιστεί εκτός Κυθήρων μόνο σε λίγες περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου,όπου σήμερα τείνει να εκλείψει λόγω της υπερσυλλογής, των πυρκαγιών και της υποβάθμισης του βιότοπου και στη δυτική Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: