Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΗΚ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ

Αγαπητέ Κύριε Κώστα Χαρτζουλάκη, σχετικά με το θέμα (δείτε εδώ) στο οποίο αναφέρεστε θα έπρεπε πριν ξεκινήσετε την σύνταξη ενός τόσο ωραίου κειμένου να αναρωτηθείτε τα εξής απλά: 
Τι υπάρχει μέχρι σήμερα για την Κίσαμο από άποψη πληροφοριακού υλικού για τον επισκέπτη εκτός από τις μουτζουρωμένες ταμπέλες του Ελαφονησίου; Πότε είχε γίνει ξανά μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για τον τουρισμό στην Κίσαμο και από ποιόν φορέα, σύλλογο ή ομάδα επιχειρηματιών; Πότε η ''εκάστοτε δημοτική αρχή'' με όλες τις δυσκολίες και την διαχείριση της καθημερινότητας είχε κάνει μια σκέψη για το κάτι παραπάνω στην Κίσαμο; Θα σας απαντήσω λοιπόν εγώ λέγοντας σας ότι η Κίσσαμος αν εξαιρέσουμε έναν τουριστικό οδηγό που είχε βγει πριν 7 περίπου χρόνια στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, λειτουργούσε ''στον αυτόματο''. Όταν λοιπόν πέρυσι κάναμε συζήτηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο κα Βαρουχάκη για να συμμετέχουμε σε μια έκθεση στο εξωτερικό σαν Δήμος Κισσάμου, το πρώτο πρόβλημα ήταν τι θα έχουμε στην έκθεση σαν υλικό. Γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε τίποτα (και φυσικά δεν εννοώ ότι δεν έχουμε τίποτα να δείξουμε, εννοώ ότι δεν έχουμε τουριστικό site, δεν έχουμε φυλλάδια, δεν έχουμε βίντεο, δεν έχουμε τίποτα). Ξεκίνησε λοιπόν η κα Βαρουχάκη την διαδικασία για την δημιουργία όλων των παραπάνω τα οποία και έχει ψηφίσει η επιτροπή τουριστικής προβολής. Η υλοποίηση δε όλων αυτών, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι τόσο απλή διαδικασία. Θα μπορούσατε λοιπόν να ρωτήσετε κάποιο από όλα τα μέλη της επιτροπής τουριστικής προβολής αν ποτέ έχει συζητηθεί και είναι στα σχέδια υλοποίησης, κάτι παραπάνω από τα βίντεο. Θα μπορούσατε επίσης να ρωτήσετε και όσους ήταν στην συνάντηση της ένωσης ξενοδόχων όπου και εκεί συζητήθηκε το θέμα. Τέλος σε ότι αφορά το site του Δήμου, να σας ενημερώσω ότι η ιστοσελίδα ενός δήμου (συνήθως) είναι μόνο στα Ελληνικά, αφού σκοπός της είναι να παρέχει πληροφορίες και υπηρεσίες στους δημότες και όχι στους επισκέπτες. Πληροφορίες στους επισκέπτες μπορεί να δώσει το πληροφοριακό υλικό ή το τουριστικό portal του Δήμου. Μην τα μπερδεύουμε, είναι 2 διαφορετικά πράγματα. Κλείνοντας θα σας πω ότι στην κάθε δημοτική αρχή μπορεί κανείς να βρει θετικά και αρνητικά στοιχεία και ποτέ δεν επικαλεστήκαμε το αλάθητο. Θεωρώ όμως ότι είναι τουλάχιστον προσβλητικό όταν πάμε να κάνουμε μια προσπάθεια που δεν έχει γίνει ξανά, να μην την στηρίζουμε και επικροτούμε όλοι. Θα συμφωνήσω μόνο στις τελευταίες προτάσεις μαζί σας, αν αναρωτηθούμε γιατί ποτέ δεν προχωράμε σαν περιοχή. Δεν μας φταίνε οι άλλοι. Το έλλειμμα είναι δικό μας!
Με εκτίμηση, 
Δερουκάκης Μανώλης, πρόεδρος ΚΕΔΗΚ και μέλος της επιτροπής τουριστικής προβολής του Δήμου Κισάμου.

7 σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ είπε...

Η ¨Μετριότητα¨ δεν σημαίνει και επιτυχία .
Το να παραθέσει κάποιος την γνώμη του και την κριτική του σε ένα θέμα δεν σημαίνει ότι είναι τουλάχιστον προσβλητικός αλλά νοήμων ΔΗΜΟΤΗΣ .
Προσβλητικό για εμένα είναι να περνάει τόσο κόσμος προς της πολυδιαφημισμένες και βραβευμένες παραλίες μας , και να μην σταματάνε στο Κολένι , στον Δραπανιά , στα Καλουδιανά και φυσικά στο καστέλι.
Πολλές είναι οι πρωτοβουλίες τόσο των ιδιωτών όσο και φορέων του Δήμου στο παρελθόν για την προβολή του Δήμου , και καλό είναι να μην τα ισοπεδώνουμε όλα .
Ας σκεφτόμαστε λοιπόν πρίν απαντήσουμε σε κάποιον που μας κάνει κριτική (καλοπροαίρετη) και ας ανοίξουμε τις πόρτες μας σε προτάσεις και ιδέες .
Κλείνοντας την ταπεινή μου γνώμη , έχω να προσθέσω ότι η επιτροπή προβολής του δήμου μας έχει ένα πολύ δύσκολο έργο να διατελέσει και για αυτό χρειάζονται ΟΛΟΙ.

Δερουκάκης Εμμανουήλ είπε...

Οι προτάσεις και οι ιδέες δεν συζητούνται στα blog... Οι παρενθέσεις πολλές φορές αλλάζουν όλο το νόημα. Στο τελευταίο θα συμφωνήσω 200%.

Unknown είπε...

Είναι αξιοσημειωτο κατα την γνώμη μου το γεγονώς ότι όταν ξεκινάει δημόσιος δίαλογος και μέσω Blog γιατί όχι, βρίσκετε ΠΑΝΤΑ την δικαιολογία "δεν είναι της παρούσης", "θα τα πούμε κάπου αλλού καποια άλλη ώρα κλπ. ΠΟΤΕ δεν θέλετε οι αποφευγετε να συζητάτε δημόσια επί της ουσίας και η ούσια όπως εσείς την διαμορφώσατε με δική σας πρωτοβουλία είναι το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Κισάμου το οποίο με τυμπανοκρουσίες, δικαιως, παρουσιασατε πριν 1,5 χρόνο περίπου. Πείτε μας ΕΝΑ από όλα αυτά υλοποιησατε ή προτειθεστε να υλοποιησετε γιατί παραπάνω ομολογείτε ότι ΔΕΝ έχει γίνει τίποτα!!! Αντί λοιπόν να συνεδριαζει η επιτροπή να δει τι θα κάνει ...για την τουριστική περιοδο που έρχεται, θα επρέπε ίσως λέω ίσως να δειτε την παρουσιαση της κα Σκαράκη και να προσπαθήσετε να υλοποιήσετε 1 το πιο μικρό ή το πιο σημαντικο σύμφωνα με τις δικές σας προτεραιότητες.

ΥΓ Αν δε είναι χώρος δημοσιου διαλόγου τα μέσα κοινωνικής δυκτίωσης, ο τύπος ηλεκτρονικός ή μη τότε ποιος είναι κατάλληλος χώρος τα καφενεια, μέσα σε "κλειστά" γραφεία που υποδείξτε μας παρακαλώ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ είπε...

κ.Δερουκάκη νομίζω ότι ήμουν σαφής και με παρενθέσεις και χωρίς .Απο την στιγμή που δεχτήκατε την θέση του Μέλους της επιτροπής (Τουριστικής Προβολής της Κισάμου) θα πρέπει να δέχεστε την οποιαδήποτε κριτική και να την αναλύετε πρός όφελος των δημοτών. Εκτός βέβαια και αν η κριτική γίνετε επί προσωπικού.
Να σας θυμίσω επίσης ότι πολλά θέματα υπάρχουν σε Δημόσια Διαβούλευση από πολλούς φορείς ώστε να καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι της απόψεις τους και τις ιδέες τους και ο εκάστοτε φορέας να τα αναλύει και να πράττει για το συμφέρον των Δημοτών του (Επιτροπή Προβολής Κισάμου).
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και την ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ των δημοτών.
Πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που επέχει μια θέση , οπότε κάνουμε το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ .
Όσο αφορά για το site του Δήμου θα ήθελα να με ενημερώσετε ποιός είναι ο υπεύθυνος διαχείρισης του.Όντως το site δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Το να δημιουργήσεις ένα τουριστικό portal χρειάζεται δουλειά και ΜΕΡΑΚΙ για τον τόπο σου , συλλογή πληροφοριών για όλα τα αξιοθέατα του Δήμου και όχι μόνον .
Τέλος , ο καθένας μας κρίνετε απο το έργο του και την ευγενική του στάση .

Δερουκάκης Εμμανουήλ είπε...

Ποτε βρήκα δικαιολογία και ποτε δεν συζήτησα; Θεωρώ ότι είμαι απο εκείνους που απαντούν και λέω την άποψη μου όποτε υπάρχει λόγος. Άλλου να αναζητήσετε την σιωπή, όχι σε εμένα. Αφου μου ζητάτε να σας αναφέρω ενα (ευτυχώς) μπορείτε να δείτε απο που ξεκίνησε όλη αυτή η κουβέντα, δηλαδή απο το βίντεο που θα δημιουργηθεί. Το ότι δεν ξερει όλος ο κοσμος κάτι δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται όπως για παράδειγμα η συγκέντρωση υλικού για έναν τουριστικό οδηγό, δημιουργία διαφημιστικών φυλλαδίων κ.λπ. Οσο για την υλοποίηση της παρουσίασης της Κας Σκαρακη, εξηγώ σε αλλο σχόλιο ακριβώς αυτο, ότι γίνεται προσπάθεια υλοποίησης όσων παρουσιάστηκαν, θεωρώ δεν ειναι εύκολο, θέλει προσπάθεια και γίνεται σταδιακά. Οςα βρίσκονται στην φάση της άμεσης υλοποίησης (όπως τα βίντεο) παρουσιάζονται και στο δημοτικό συμβούλιο κ.λπ. Ξαναλέω (το είχα αναφέρει στο αρχικό σχόλιο) ότι στόχος ειναι να συμμετέχουμε σαν Δήμος Κισσάμου οργανωμένα σε εκθέσεις με υλικό πληροφοριακό, τουριστικό οδηγό κ.λπ. να μπορούμε να παρέχουμε στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά πρακτορεία χάρτες, να μπορούμε να διαφημίσουμε την περιοχή όπως της αξίζει. Προφανώς και δεν στοχεύουμε στο να φτιάξουμε ενα βίντεο τον Αύγουστο για να πούμε ότι κάναμε καμπάνια για την περιοχή. Δεν θα είχε νόημα. Την περιοχή ξεκινάς να την προβάλεις με το τέλος του καλοκαιριού για το επόμενο. Δυστυχώς οι διαδικασίες δεν ειναι τόσο απλές στον δημόσιο οσο στον ιδιωτικό τομέα (χωρίς αυτο να μπορει να αποτελέσει δικαιολογία για το τίποτα). Τέλος δεν είμαι της φιλοσοφίας τι κάνανε οι προηγούμενοι, τι κάνανε οι δήμαρχοι 100 χρονια πριν, αλλα ότι ο καθένας μπορει να κριθεί απο την προσπάθεια που κανει, αφού όμως την ολοκληρώσει και εκει υπήρχε η ένσταση μου στην δημοσίευση του Κου Χαρτζουλακη, ότι το βίντεο αποτελεί ενα μικρό κομμάτι όλου του συνόλου όποτε και θεωρώ δεν μπορει να κριθεί το σύνολο απο ενα και μονο μικρό κομμάτι.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

.....τουριστικό portal χρειάζεται δουλειά και ΜΕΡΑΚΙ για τον τόπο σου , συλλογή πληροφοριών για όλα τα αξιοθέατα του Δήμου και όχι μόνον ....σωστά Γιάννη Βιολάκη. Το υλικό υπάρχει αλλά προτιμούμε τις μελέτες....

Δερουκάκης Εμμανουήλ είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Κο Βιολάκη, σε όλα. Για τα ουσιαστικά θα σας απαντήσω αφού με τα υπόλοιπα συμφωνώ. Η σελίδα δημιουργήθηκε πριν χρόνια απο το Πολυτεχνείο στα Χανιά. Το διαχειριστικό της δεν είναι λειτουργικό (με την σήμερα τεχνολογία) και αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν ενημερωμένες πληροφορίες στα περισσότερα μενού. Το σίγουρο είναι οτι πρέπει να ανανεωθεί και να δημιουργηθεί και ένα ξεχωριστό τουριστικό portal. Το να δημιουργήσεις ένα τουριστικό portal είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολο απ'όσο μπορεί να νομίζει κάποιος. Θα συμφωνήσω οτι χρειάζεται δουλειά, μεράκι, ανθρώπους να ασχοληθούν, φωτογραφίες, πολύ υλικό, κείμενα, μεταφράσεις και όσα γράφονται παραπάνω. Σε αυτό το απλό αναφέρομαι οτι θέλει χρόνο, δεν μπορεί να γίνει σε 1 μήνα.
Γιάννη τι εννοείς όταν λες ''Το υλικό υπάρχει αλλά προτιμούμε τις μελέτες....''?