Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ ΛΑΓΓΟΣ. ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ .....ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Γράφει ο Παπαδημητράκης Γιάννης
Έχω την εντύπωση πώς πολλοί Ρογδιανοί και Βλαθιανοί δεν τα ξέρουν σήμερα τα Σηφιανά. Οι νεώτεροι μπορεί να μην τα έχουν καθόλου και ακουστά. Κι’ όμως ήταν πιο παλιά μια γειτονιά του χωριού με κάμποσες ψυχές. Κονταξιανά ακούγονται ίσως κάποτε.
Χτισμένα στη δυτική άκρη του χωριού, στα πόδια της βουνοπλαγιάς Πλήκια, ανθρώπου μάτι δεν μπορεί να τα δει από μακριά. Τα χαμηλά ισόγεια σπιτάκια κρύβονται από χοντρόκορμες καστανιές και άλλα καρποφόρα.
Κανείς δεν μένει τώρα στα παλιά Σηφιανά. Τελευταία ζούσαν εκεί οι Τζιάκιδες και ο μακαρίτης Κονταξομιχάλης με τη γυναίκα του και τους πέντε γιους του.Οι πρώτοι πριν από 90 χρόνια περίπου ......
..πούλησαν τα «υπάρχοντα»- κι’ έφυγαν από το χωρίο.
Όμως, όπως κάθε τόπος έχει την ιστορία του, έτσι έχουν και τα Σηφιανά τη δική τους.Κι’ επειδή η γειτονιά κείνη χτίστηκε αρχικά από κάποιο μακρινό πρόγονο μου , πιστεύω πως όσα ιστορούμε γι’ αυτήν, είναι όλα σίγουρα και αυθεντικά.
Ήταν, από την Σμύρνη κείνης της γειτονιάς ο πρώτος κάτοικος. Ποιος ξέρει για ποια αιτία καταδιωγμένος από τους Τούρκους έφτασε στη Κρήτη ο επονομαζόμενος Σηφάκης. Αυτό το όνομα είχε κείνος ο κατατρεγμένος Σμυρνιός. Δεν ξέρομε σε ποιο μέρος του νησιού ξεμπάρκαρε με τη γυναίκα του και το μικρό γιο του το Φραγκίσκο, ούτε από πόσα άλλα χωρία πέρασε για να καταλήξει τελικά στο Βλάτος περί το έτος 1590 . 
Δεν ήταν άλλος από τον γεννήτορα της οικογενείας Παπαδημητράκη. 
Σ’ αυτό το μέρος λοιπόν πλάι στη πηγή που υπάρχει και σήμερα αφού τον τοποθέτησε ο Ενετός Τοπάρχης, έχτισε το ισόγειο σπιτάκι του και άρχισε σιγά-σιγά με το μόχθο του να ομορφαίνει τον τόπο που έκαμε καινούργια πατρίδα του. 
Οι άλλοι κάτοικοι του χωριού δεν άργησαν φαίνεται να τον συμπαθούσαν πολύ γιατί εκτός που ήταν άνθρωπος αγαθός, έγινε γρήγορα και χρήσιμος στο χωριό με τα γράμματα του. Απ’ αυτόν έμαθαν πολλά Βλαθιανόπουλα της εποχής του να διαβάζουν, να γράφουν και να κάνουν απλούς λογαριασμούς.
Ο ίδιος έχτισε και το μικρό εκκλησάκι τ’ Άι Γιώργη που μόλις στην εποχή μας ανακαινίστηκε από το μακαρίτη Μετζιδοδημήτρη και τα παιδιά του.
Σιγά σιγά, από τ’ όνομα του πήρε η περιοχή εκείνη την ονομασία «Σηφιανά» που έχει λησμονηθεί σχεδόν σήμερα.
Σηφάκης γραφότανε κι’ ο γιος του ο Φραγκιός (ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΟΣ 1669-1670), που αργότερα παντρεύτηκε κάποια Βλαθιανή κι έγινε παπάς του χωριού. Ο παπά Φραγκιός όμως δεν εγκαταστάθηκε στα Σηφιανά. Κατέβηκε κι’ έχτισε στη μέση περίπου του χωριού Βλάτος εκεί που είναι τα «Παπαδιανά» σήμερα και δημιουργήθηκε ελέω και πρόνοιας θεού, η σωζόμενη οικογένεια Παπαδημητράκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: