Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ… ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Κύριε Δ/ντά δημοσιεύσατε την παρούσα μου επιστολή ευχαριστώντας προκαταβολικά για την φιλοξενία.
Είχα δημοσιεύσει κατά τις πρώτες του Οκτώβρη στις τοπικές εφημερίδες μας (Αγώνας, Χανιώτικα, Σελινιώτικα) -και που τις ευχαριστώ από καρδιάς γιατί αποδεικνύουν έμπρακτα πως συμμερίζονται την αγωνία μα και την κατάντια του Αγρότη, μια επιστολή μου με τίτλο «ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ»- στην οποία επιστολή μου είχα υποσχεθεί ότι στο τέλος του μήνα που αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς στα μέρη μας θα επανέλθω στο ίδιο θέμα. Κι αυτό γιατί από καιρό διάβαζα πως σε όλες τις περιοχές (Επαρχίες) του Νομού μας έγιναν ψεκαστά –ακριβοπληρωμένα- για την προστασία της ελιάς και για το καλό του Αγρότη.
Δια της παρούσης μου λοιπόν, δεν απευθύνομαι σε νεοσύλλεκτους, σε ανίδεους, σε άπειρους και σε άσχετους… Απευθύνομαι –και είμαι σίγουρος πως θα πικράνω κάποιους- δημόσια και ευθαρσώς, πρώτα στους Κυβερνώντες μας και δεύτερον στους γιατρούς της γής που λέγονται γεωπόνοι μα και στις Ενώσεις μας. Και επ΄ αυτού λέγει ο Αριστοτέλης: «Αι πράξεις ανθρώπου από θυμού και επιθυμίας», που σημαίνει πως οι πράξεις του ανθρώπου εξαρτώνται από την ιδιοσυγκρασία και τις επιθυμίες του. Αφήστε λοιπόν κύριοι τις καρέκλες και βγείτε μια βόλτα στην ύπαιθρο, τόσον οι Πολιτικοί μας όσον και οι Γεωπόνοι μας, μα και οι δημοσιογράφοι, όλοι εσείς που η αποστολή σας, όλων είναι πραγματικά λειτούργημα κι όχι επάγγελμα, για να δείτε με τα μάτια σας, να είστε δηλ. όχι μόνον αυτήκοοι όπως γράφει κάποιος κύριος στο φύλλο των Χ.Ν της 18-10-2011 με τα «στιγμιότυπα από την Λαϊκή αγορά του Σαββάτου», αλλά να είστε κι αυτόπτες μάρτυρες για το κατάντημα του Αγρότη!
Δέχομαι, παραδέχομαι κι αποδέχομαι το Δικαίωμα του κάθε Πολίτη να γράφει και να εκφέρει ελεύθερα την γνώμη του και την άποψη του, γραπτή ή και προφορική, αλλά την τεράστια ευθύνη για το καλό ή το κακό μιας Κοινωνίας, φέρνουν σίγουρα οι μορφωμένοι που κατέχουν θέσεις κλειδιά στην Κοινωνία που ζούμε. Και ο Πλούταρχος λέει: «Η Ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται εις την Μόρφωση και την Παιδεία και όχι εις τα αγαθά που δίνει ή αφαιρεί η τύχη»! Επιμένουν κάποιοι «κύριοι» για ταμειακές μηχανές στον Αγρότη στις Λαϊκές Αγορές… Μα απαντήσατε μου κύριοι αρμόδιοι -που θέλετε να γίνουμε Ευρωπαίοι, στ΄αλήθεια έχουν ταμειακές μηχανές όλοι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί;; Για μένα–από την 35ετή πείρα μου- αναφωνώ πως αυτό είναι το μεγαλύτερο κακούργημα, μετά βέβαια, την δήμευση της περιουσίας του ή και του καλυβιού του, του Αγρότη, την οποία έφτιαξε μια ολόκληρη ζωή παλεύοντας με αίμα και ιδρώτα. Τα δάνεια –διακονιές- που είχε πάρει τότε, εάν επικρατούσαν οι συνθήκες που ίσχυαν τότε που δανείστηκε, και εάν δεν είχε και ζημιές, θα τα είχε ήδη εξοφλήσει! Δεν είναι ο Αγρότης απατεώνας ούτε σαλταδόρος, είναι άνθρωπος του μεροκάματου και της σκληρής δουλειάς-
 Έπεται συνέχεια…
Μετά τιμής,

ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: