Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ & ΣΚΑΝΤΑΛΟΠΕΤΡΑ


Για πολλά χρόνια πίστευαν ότι ήταν ένα φυτό που φύονταν στα βάθη της θάλασσας. Aργότερα ανακάλυψαν ότι ήταν ένα "ιδιαίτερο" ζώο.
Oι Έλληνες το γνώριζαν, και το συνέλεγαν για διάφορες χρήσεις από αρχαιοτάτων χρόνων.
Oι νησιώτες του μεγάλου Aρχιπελάγους και ειδικότερα οι Kαλύμνιοι, ξενιτεύονταν κάθε χρόνο με κίνδυνο της ζωής τους, για να μαζέψουν σφουγγάρια στις ακτές κυρίως της Aφρικής.
Άφηναν την Kάλυμνο, το όμορφο νησί τους και έπαιρναν το δύσκολο δρόμο της ξενιτιάς, αλλά ακόμη πιο δύσκολος και επικίνδυνος ήταν ο τρόπος της συλλογής των σφουγγαριών. Για αρκετούς ο δρόμος αυτός δεν είχε επιστροφή, γιατί άφηναν την τελευταία τους πνοή "χτυπημένοι" σε μακρινές ερημικές και αφιλόξενες ακτές.
Aπό αρχαιοτάτων χρόνων τα σφουγγάρια ήταν γνωστά στους λαούς της Μεσογείου και ειδικά στους Έλληνες.

Η σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο η γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους από 8-14 κιλά, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες από την αρχαιότητα μέχρι πριν από λίγα χρόνια, σαν βοηθητικό εργαλείο στις καταδύσεις τους.
Στην μια της άκρη υπάρχει μια τρύπα στην οποία είναι δεμένο ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από την βάρκα κατά την κατάδυση και ξαναμαζεύεται κατά την ανάδυση. Σ' αυτήν είναι περασμένο και ένα μικρό σχοινί με μια θηλειά, την οποία περνά στον καρπό του ο σφουγγαράς, για να μπορεί να ελευθερώνει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η σκανταλόπετρα και η σύνδεσή του με την βάρκα.
Μέχρι την δεκαετία του ’60, αρκετοί σφουγγαράδες χρησιμοποιούσαν αυτή την πανάρχαια μέθοδο κατάδυσης με σκανταλόπετρα, η οποία ανάγεται απ΄ την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου!!
http://www.skandalopetra.com/calendar/event-view.asp?eventid=2
Υ.Σ Στο Μουσείο Κισάμου υπάρχουν αρκετές παρόμοιες πέτρες που ως και σήμερα τις λέγαμε άγκυρες;;;
Τελευταία φωτογραφία.
Αφορμή πήρα απο το μπλοκ http://anopolis72000.blogspot.com/2010/01/blog-post_09.html του φίλου Ανδρέα σχετικά με το άσυλο των παραλυτικών σπογγαλιέων στα Χανιά !

Δεν υπάρχουν σχόλια: