Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΚΙΣΑΜΟΥ

Η Οικολογική πρωτοβουλία Κισάμου, μια νεοσύστατη κίνηση, άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Κίσαμο πόλη. Με μια συγκέντρωση και μια πρωτοβουλία κατάφερε να μας αφυπνίσει λίγο και να μας δώσει να καταλάβουμε ότι δυστυχώς τα μεγάλα προβλήματα όπως η προστασία του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος δεν βρίσκουν όχι λύσεις, αλλά ούτε απλή κατανόηση από τα μεγάλα κόμματα.
Είναι αλήθεια ότι σήμερα λειτουργούν εκατοντάδες οικολογικές οργανώσεις και έχουν πεδία δράσης την υγιή ανάπτυξη, την χωροταξία, το περιβάλλον, την ανακύκλωση, τους κινδύνους που μας «σπρώχνουν» χωρίς να το καταλαβαίνουμε οι έξυπνοι και επιτήδειοι, την προστασία και την διασφάλιση. Είναι ακόμα αλήθεια ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει και πολλά από αυτά, έτσι προσπερνά αμήχανα την κάθε νέα οικολογική κίνηση, γιατί τον κουράζει η παράξενη ονοματολογία, τον παραπλανεί η αυθαίρετη εξήγηση, είναι πολύ δεμένος με το παλιό, έχει ακόμα αμυδρές ελπίδες στον (ανύπαρκτο) λόγο του πολιτικού (χαχαχα).
***************
Άκουσα στο καφενείο και δεν πίστευα στα αυτιά μου τις προάλλες, ότι οι οικολογικές οργανώσεις είναι υποχθόνια κυκλώματα, καπηλευτές του ευρωπαϊκού χρήματος, μπουλούκια προοδευτικών μαλλιάδων, γητευτές φιδιών, διαπλεκόμενοι και ακραίοι πρωτευουσιάνοι που κυνηγούν την ανάδειξη, την προβολή, την οικονόμα.
- Φυσικά δεν είναι έτσι και οι λαλίστατοι πολιτικάντηδες απλά κινδυνολογούν. Από την άλλη δεν είναι και όλοι όσοι το δηλώνουν οικολόγοι, μιας και κακά τα ψέματα το φαινόμενο είναι πολύ της μόδας τελευταία με όλα αυτά τα κακά που μας φόρτωσε και μας φορτώνει ο δικομματισμός, έτσι αναπόφευκτα μερικοί απλά το «παίζουν» οικολόγοι.
***************
Η νέα κίνηση που κάνει δειλά τα πρώτα της βήματα στην Κίσαμο, χρειάζεται κατανόηση, λίγο χρόνο και πολύ υποστήριξη, μόνο έτσι θα μπορέσει να φανεί η προσπάθεια που κάνει μια μερίδα πολιτών για να αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα μας αλλά και να μας κάνει να καταλάβουμε ότι οι πραγματικοί "διαχειριστές" και προστάτες της Ελληνικής ζωής και φύσης είμαστε εμείς, οι κάτοικοι του χωριού και της υπαίθρου.
Οι τοπικές οικολογικές - περιβαλλοντικές οργανώσεις ως επί το πλείστον έχουν στόχο να μας ευαισθητοποιήσουν ώστε να αντιδράσουμε στην συνεχή υποβάθμιση της ζωής αλλά και να πολεμήσουμε την καθημερινή καταστροφή που συντελείτε δίπλα μας, ενώ εμείς ως συνήθως αρμενίζουμε. Είναι οργανώσεις μακριά από το αδηφάγο κράτος, μακριά από τις κομματικές γραμμές, μακριά από τα οικονομικά συμφέροντα. Οργανώσεις που οι αποφάσεις των παίρνονται πολύ δημοκρατικά και φυσικά με γνώμονα την προστασία των πολιτών και της φύσης.
Εκεί που ο εθελοντισμός βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο, εκεί που όλοι οι πολίτες μπορούν να πουν την γνώμη τους, το πρόβλημα τους και να ακουστούν, εκεί που οι καταγγελίες κατά του φυσικού περιβάλλοντος θα δημοσιοποιούνται στις αρμόδιες αρχές, ώστε αυτές να προβούν στις ανάλογες ενέργειες με βάση τη δικαιοδοσία που τους δίνει ο νόμος.
Αν όλοι κατανοήσουμε ότι δεν είναι υπεύθυνοι μόνο οι πολιτικοί και οι κρατικοδίαιτοι για το χάλι μας, φυσικά έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αφού αγνοούν και αδιαφορούν για λύσεις, ούτε βέβαια και οι οικολόγοι θα λύσουν όσα στραβά γίνονται ως δια μαγείας, αλλά να καταλάβουμε ότι οι ευθύνες είναι κοινές και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και υπόλογοι για τα όσα κάνουμε και κυρίως για τα όσα δεν κάνουμε.
*************
Κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να περνούν απαρατήρητοι μες στην καθημερινότητα μας ίσως κρύβουν το θάρρος και την δύναμη για να μας βοηθήσουν στη λήψη σωστών αποφάσεων και όχι απρόσωπων συχνά κακόβουλων αποφάσεων (αποφασίζω και διατάσω) που παίρνονται εύκολα και στο πόδι.
Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που αγωνιούν για ένα καλύτερο αύριο και θέλουν αν όλοι γίνουμε μια γροθιά να πιέσουμε δήμο και νομαρχία να αλλάξουν έστω και λίγο την παράλογη πολλές φορές πολιτική τους. Αυτή η κίνηση λοιπόν χρειάζεται την προσοχή μας όχι για να σώσει τον κόσμο αλλά απλά να τον κάνει καλύτερο πιο υποφερτό και για μας αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά μας.
Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά κάλλιστα μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα απλά, αυτά που όλοι μας καθημερινά τα σχολιάζουμε, τα κατακρίνουμε αλλά όχι μόνο δεν απαιτούμε να λυθούν αλλά τα χρόνια τα ανεχόμαστε.
Η προστασία των βιότοπων, η αύξηση των χώρων πρασίνου, η δημιουργία πεζόδρομων, η περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών και των πολιτών, η κατάργηση και απομάκρυνση των κεραιών τηλεφωνίας, το καθάρισμα των ποταμών είναι μια αρχή και αυτή η οικολογική κίνηση μας θέλει δίπλα της για να μπορέσει να ορθώσει τον λόγο της που τόσο λείπει από την περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: