Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΔΗΜΟΣ


ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ


Άραγε τι είναι αυτό που έπιασε μερικούς με το άκουσμα ότι ξεκινάει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην χώρα ; Προβληματισμός ή πανικός ;
Γιατί αν τους διακατέχει ο προβληματισμός, ότι δεν πήραν σοβαρά το θέμα, ε΄τότε έχουν δίκιο. Ο πανικός δεν δικαιολογείτε, εκτός αν τους έπιασε για τους ευνόητους λόγους !!
Η ματαιοδοξία μερικών τοπαρχών να δημιουργεί πανικό ! Πανικό γιατί αναπόφευκτα κάποιοι από αυτούς θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα ή θα καταντήσουν από νωρίς … ανενεργοί και συνταξιούχοι!!
Υ Σ. Όσα λοιπόν «κουρασμένα παλικάρια» ονειρεύονται τους διευρυμένους δήμους για να αναπαύσουν τις ταλαιπωρημένες καριέρες τους, καλά θα κάνουν να αναστοχαστούν και να το πάρουν απόφαση πως η κοινωνία μπορεί και χωρίς αυτούς !!
*******
Πόσοι είναι ευχαριστημένοι σήμερα με τα αποτελέσματα του Καποδίστρια Ι, πόσο λειτουργικοί είναι οι υπάρχοντες δήμοι και φυσικά είναι βιώσιμοι ή φυτοζωούν και δανειοχρωστούν ; Η εμπειρία από τη διεύρυνση του δικού μας δήμου πριν από 10 χρόνια, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική. Στην πόλη δεν υπάρχει καμία διαφορά, ενώ σε όσα χωριά του δήμου επιχειρήθηκαν παρεμβάσεις, αυτές δημιούργησαν πολλά προβλήματα. (21 αιώνας και δεν υπάρχει νερό στις Λουσακιές)
Επειδή το πρόβλημα είναι εμφανές και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν συναινέσει σε μα τέτοια ..συνένωση των δυο, άντε και τριών δήμων μας, καλό είναι να ξεκινήσουνε να κουβεντιάζουνε (οι τοπάρχες-πόσο μου αρέσει ο τίτλος) τις προϋποθέσεις της εκούσιας συνένωσης για να μην βρεθούμε στην έκπληξη της υποχρεωτική συνένωση των πέντε ή έξι της Επαρχίας.
Οι δήμοι Κολυμβαρίου -Βουκολιών ήδη ξεκίνησαν την ζύμωση και τα πρώτα πιθανά σενάρια συνενώσεων ήδη ακούστηκαν.!
*******
Ακούγονται ότι θα γίνουν 300-400 δήμοι σε όλη την Ελλάδα και τα πρώτα κριτήρια των συνενώσεων είναι, η γεωγραφική θέση, η σύνθεση του πληθυσμού, ο βαθμός ανάπτυξης και η κοινωνική συνοχή. Βέβαια για το σπουδαιότερο θέμα το οικονομικό, δηλαδή πως θα καλυφθεί το όλο επιχείρημα που κατά τα λεγόμενα των ειδικών αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 5-6 δις ευρώ, η κυβέρνηση, όπως καλώς γνωρίζεται, κρατάει την σταθερή της θέση …τσιμουδιά.
Φυσικά για να μην σπείρουμε και εμείς τον πανικό στα ντόπια παλικάρια της αυτοδιοίκησης, να σημειώσω ότι οι δημαρχίες δεν θα κλείσουν (ούτε θα συρρικνωθούν οι υπηρεσίες τους), απλώς θα λειτουργούν ως... υποκαταστήματα των νέων δήμων, προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης.
Δηλαδή όπως λειτουργούν και σήμερα, απλά ο επόμενος δήμαρχος μας θα κατοικοεδρεύει στο Καστέλι παρακολουθώντας on line τα ...υποκαταστήματα του.
Υ Σ. Για τους δήμους οι συνενώσεις θα ισχύσουν από 01-01-2011 (ενώ στις περιφέρειες μετά το 2013), άρα στις εκλογές του Οκτωβρίου 2010 θα ψηφίσουμε δημάρχους και δημοτικά συμβούλια για τους νέους διευρυμένους δήμους.
*******
Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη έτσι ένας δήμαρχος μου είπε όταν τον ρώτησα τα εξής : Το Κράτος μας έχει φορτώσει με δεκάδες υποχρεώσεις, χωρίς τις απαιτούμενες επιδοτήσεις. Δημιουργούνται ελλείμματα στα προγράμματα, η κοινωνική πολιτική, δηλαδή τα σχολεία, τα αθλητικά κέντα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί υπολειτουργούν, μας μεταφέρουν κρατικές αρμοδιότητες, όπως τον Ο.Γ.Α και τον Ε.Λ.Γ.Α χωρίς τα απαιτούμενα ανταποδοτικά κονδύλια. Τα ταμεία των Δήμων -εκτός ελαχίστων- παρουσιάζουν προβλήματα. Το ΣΑΤΑ (κύρια οικονομική πηγή των δήμων) για το 2008 περιορίζεται στα 745 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 886 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προγραμματιστεί αρχικά. Λένε ότι οι Δήμοι είναι οι κακοδιαχειριστές του Δημοσίου χρήματος. Όμως δεν είναι αλήθεια. Άρα και η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας σε μεγαλύτερους δήμους δεν έχει ουσιαστικά νόημα και δεν σημαίνει και πιο εύρυθμη λειτουργία ιδιαίτερα στο θέμα της αποκέντρωσης.
********
Σίγουρα η περιοχή μας έχει ανάγκη από ένα ισχυρό δήμο, ώστε να εγγυηθεί την ανάπτυξη που όλο έρχεται αλλά ποτέ δεν φτάνει. Φυσικά για να υπάρξει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πολύς διάλογος. Διάλογος με ουσία αλλά και με επιχειρήματα ώστε να δοθούν και τα κίνητρα για να μπορέσουμε και εμείς οι πολίτες να πιστέψουμε τους τοπάρχες μας, αν και εφ όσον προχωρήσουν στις συνενώσεις.
Δεν μπορώ βέβαια να μην πω και την κακία μου όταν ακούω από τους κρατικοδίαιτους χρόνια τώρα πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ισχυρή, οικονομικά αυτοδύναμη και δημοκρατικά ανεξάρτητη. Μπουάααααα.
Ιδιαίτερα για το «ανεξάρτητη» κρατάω χρόνια τώρα τις επιφυλάξεις μου και μάλλον εκεί έπρεπε να είχε γίνει η πρώτη ….. μεταρρύθμιση.
Ο νέος Καποδίστρια ΙΙ θα πρέπει να σημάνει μια θεσμική όσο και λειτουργική αναβάθμιση, που δεν μπορεί να βασίζεται σε πρόσωπα που ζουν και βασιλεύουν μόνο για το εκλέγεστε, ούτε φυσικά σε νοοτροπίες που έχουν να κάνουν με τις ως και σήμερα γνωστές ….. κομματικές επιλογές. Ο νέος Καποδίστριας ας είναι μια ευκαιρία ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα, αν το καταλάβουμε αυτό τότε θα αποκτήσουμε το κάτι τις που τόσο μας λείπει.

Υ.Σ Για την νομαρχιακή μεταρρύθμιση, που για την Κρήτη περιλαμβάνει μια νομαρχία με φυσική έδρα το….. ξέρω πως το ξέρετε…… Ηράκλειο θα ήθελα να ήξερα αν οι δικηγόροι κατεβούν σε απεργία τώρα ή τα παλικάρια που εμείς τα εκλέγομαι θα αντισταθούν, όταν ακόμα μια υπηρεσία τραβάει για ……συγκέντρωση Ηρακλείου και ουχί αποκέντρωση, αφήνοντας πάλι σε δεύτερη μοίρα τον δοκιμαζόμενο συγκρητισμό μας.

1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

Σε λίγο θα ανεβάσω το όντως πολύ καλό κείμενό σου.
Τώρα έπεσε πάλι κόσμος στο μαγαζί.
Έτσι είναι οι τουριστικές δουλειές .....