Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ


ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σε 9 δημοτικά διαμερίσματα χωρίζεται ο δήμος μας και στον καθένα από αυτά, εκτός της πόλης της Κισάμου, υπάρχουν νόμιμα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια.
Θα μου πείτε τώρα και τι έγινε, κάνουν τίποτα που υπάρχουν ή είναι μόνο για το θεαθήναι; Από πληροφορίες που μου μετέφεραν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε αυτά, ορισμένα λειτουργούν και ενδιαφέρονται για τα προβλήματα στις περιοχές τους, πολλές φορές δε κάνουν αισθητή την παρουσία τους, όπως βάσει του νόμου έχουν υποχρέωση, στα δημοτικά συμβούλια μεταφέροντας τις δυσκολίες ή τα προβλήματα των κατοίκων των περιοχών τους .
Βέβαια διάβασα τις προάλλες ότι ορισμένα συμβούλια δεν λειτουργούν και υπάρχουν μόνο για να λέμε ότι υπάρχουν, κάποια δε από αυτά αγνοούν τι θα πει συνεδρίαση μήνες τώρα, αυτό βέβαια είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής να τους κάνει να αλλάξουν τακτική, μιας και οι « τοπικοί συμβουλάτοροι» ηθελημένα δέχτηκαν να εκπροσωπούν τις γειτονιές τους.
-Που το πάω τώρα !
Η πόλη της Κισάμου με 3-4 διαμερίσματα δεν έχει τοπικό συμβούλιο μιας και το ορίζει ο νόμος, έτσι απλά εμείς όλοι οι παραπονούμενοι – που για πολλούς και διάφορους λόγους είμαστε και περισσότεροι από τις άλλες γειτονιές- όταν κάτι δεν μας πάει καλά ή μας δημιουργεί πρόβλημα, αναγκαζόμαστε να κλείνουμε ραντεβού και να κόβουμε χαρτάκι (όπως παίρνουμε νούμερο από τις τράπεζες, κάτι παρόμοιο) για να ακουστούμε από τους υπεύθυνους (δήμαρχο-αντιδημάρχους)!
Και δυστυχώς αντιμετωπίζουμε και ένα παραπάνω πρόβλημα ότι σαν γειτονιά, γιατί μια γειτονιά είναι το κέντρο αλλά και τα περίχωρα του Καστελλιού- δεν έχουμε και πολλούς γηγενείς εκλεγμένους για να μας ακούσουν ή να τους τα «ψάλλουμε», οι περισσότεροι σύμβουλοι εκλέχτηκαν στην περιφέρεια, - ορισμένοι κατοικοεδρεύουν και εκτός- έτσι αναγκαστικά εφαρμόζουμε το ¨τα παράπονα μας - απευθείας- στην δήμαρχο¨.

Φυσικά μην σας φαίνεται παράξενο το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όλες οι μικρές ή μεγάλες πόλεις που δεν έχουν τοπική «φωνή», βέβαια αυτές οι πόλεις έκαναν ένα βήμα παραπάνω μιας μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν μεμονωμένοι στα προβλήματα της καθημερινότητας έφτιαξαν μη κερδοσκοπικούς, μη κομματικούς, μη κυβερνητικούς, μη κρατικούς φορείς ενεργών πολιτών που στηρίζονται στην εθελοντική συμμετοχή. Έφτιαξαν δηλαδή μια κοινωνία πολιτών που απλά ενδιαφέρετε για την πόλη τους, μια κοινωνία πολιτών που συνεργάζεται με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και με άλλους φορείς ώστε να παρεμβαίνει και να κινητοποιεί τους κατοίκους, τους φορείς και ομάδες πολιτών για όλα τα παρουσιαζόμενα προβλήματα καταθέτοντας φυσικά και προτάσεις για την επίλυσή τους.

Με χαρά λοιπόν άκουσα ότι κάτι τέτοιο ετοιμάζετε και στην πόλη της Κισάμου, από ανθρώπους που βιώνουν την καθημερινότητα και αντιμετωπίζουν τα λογής προβλήματα, ολίγων αβοήθητοι.
- Τι να κάνουμε, κάποτε, ο εμπορικός σύλλογος διαμόρφωνε τις καταστάσεις, κάποιοι τον αδρανοποίησαν ώσπου χάθηκε και διαλύθηκε, η νέοι αδιαφορούν παρ ΄όλο που οι περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο κέντρο για επανασύσταση του άρα καλύτερη ιδέα από την συμμετοχή μας σε αυτόν τον σύλλογο προστασίας του πολίτη, όπως αυτοονομάστηκε και παρουσιάστηκε στην σελίδα 5 του προηγούμενου φύλλου των Ν.Ο, ίσως να μην υπάρχει. Ίδωμεν !!!

Υ.Σ Ι Έκανε έφοδο η αστυνομία -δεν διευκρινίστηκε αν ήταν η δική μας ή άλλη- στα καταστήματα της παραλίας και συνέλαβε επ΄ αυτοφώρω τους νεαρούς και τις νεαρές που «βοηθούσαν» στα σερβιρίσματα. Ανήλικοι, χωρίς βιβλιάρια υγείας, και …… αλλά πολλά όμως οι καιροί είναι χαλεποί και το χαρτζιλίκι απαραίτητο !!!
Δεν διευκρινίστηκε ακόμα αν συνελήφθησαν και κάποιοι ιδιοκτήτες που ποτίζουν μπόμπες κάτι πιτσιρίκια κάτω των 16 ετών !
Διευκρινίστηκε όμως ότι είναι γνωστός στην δημοτική αρχή αυτός που έχει άχτι με την Σκαλίδη και μεταμεσονύχτια καθ΄ εκάστη σπα κάμποσες γλάστρες μετά την οινοποσία του. Βέβαια καλύτερα καμιά γλάστρα από τις τζαμαρίες όπως γινόταν παλαιότερα.
Δεν διευκρινίστηκε αν η αστυνομία γνωρίζει για το συμβάν που συνέβη για 2η φορά.

Υ.Σ ΙΙ Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, επαναλαμβάνω σε κανένα, το άγαλμα του άγνωστου στρατιώτη δεν παραμελείτε. Δεν μπορεί την μια να καταθέτουμε στεφάνια και να στέκουμε σούζα προς τιμή αυτών που πέθαναν για μας και από την άλλη όλη η Μαροκοιρακοπαλαιστινιαλυβιακή κοινότητα του Καστελλιού να πίνει μπύρες και να καπνίζει ποδοπατώντας το άγαλμα. Καγλελάκι δήμαρχε και γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: