Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΚΡΗΤΙΚΗ ΧΩΡΟΓΡΑΦΙΑ 1903

Δήμος β΄τάξεως Καστελλίου Κισάμου 1903
Τα μεγαλύτερα χωριά, πάνω από 150 κατοίκους, μετά το Καστέλλιον που οι κάτοικοι του ήταν 700, αλφαβητικά, είναι:
Άγιος Κύριος Ιωάννης                           155
Απάνω Παλαιόκαστρο                           164
Βουλγάρω                                            154
Δραπανιάς                                            618
Καλάθενες                                            330
Καλουδιανά                                          150
Καλλεργιανά                                        195
Κάτω Παλαιόκαστρο                             160
Άγιοι Πάντες                                         233
Πόρω Μεσόγεια                                    213
Συρικάρι                                               396
Χαιρεθιανά                                           157
Αξιοπερίεργο είναι οι κάτοικοι στον 
Πλάτανο                                               83  
Τοπόλια                                                57
Ποταμίδα                                              23
Λουσακιαίς                                           12
Το 1903 υπήρχε και ο Δήμος Πανεθύμου που είχε όλα τα σημερινά χωριά του πρώην Δήμου Μηθύμνης από το Κολένι και πάνω, πλην των Νοπηγείων που άνηκε στον δήμο Κισάμου με 63 κατοίκους!!!!!!
Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα χωριά του Δήμου Κισάμου που αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλιου Νουχάκης Ιωάννης Λοχαγός πεζικού.
Γαλανιανά-Γερωνυμιανά-Λυμπιανά- Μπουμπουλιανά-Μπαμπά Αχμέτ-Μουμιανά-Ντανελιανά- Χαλέπα!!

1 σχόλιο:

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΠΗΣ ΠΟΤΑΜΙΔΑ ΚΙΣΑΜΟΥ είπε...

Ακρως ενδιαφερουσα η χωρογραφια που πολυ ευστοχα δημοσιευσες Γιαννη! Απο οταν μου το ειπες το απογευμα, αρχισα να ρωταω τις " πηγες μου" ωστε να βρω τον λογο που δεν αναφερεται το χωριο μου, Ποταμιδα, στην Κρητικη Χωρογραφια του 1903... Η απαντηση που, εν μερη διδεται απο το ιδιο το κειμενο σου ειναι η εξης... Οι ας πουμε οικισμοι που αναφερει ο λοχαγος Νουχακης, Γαλανιανα και Μπαμπα Αχμετ βρισκονται στην κοινοτητα Ποταμιδας, οπως επισης η οικισμοι Αγιας Αννας, Μαζοκοπιανα , και Παπαδιανα... Απο ολους αυτους τους οικισμους περνουσαν και τα παλια μονοπατια που συνδεαν την πολη της κισαμου με τα εννια χωρια... Οχι δρομοι, αλλα μονοπατια βατα, που μπορουσες να τα διασχισεις εφιππος... το ενα ηταν απο τα καλουδιανα ,ανεβαινες πανω στα σημερινα κουρθιανα, μετα στο μπαμπαμετη οπως τον λεμε σημερα εδω στο χωριο, και στην συνεχεια ακολουθώντας την κορυφογραμη επιανες πανω Βουλγαρω (Εκλησια παναγια της κορυφης) και εβγενε κοντα στου περιστερα το σπιτι στα Τοπολια και ο το αλλο μονοπατι απο την Αγια Τριαδα στα Καλουδιανα και επιανε τα Παπαδιανα , την Αγια Αννα (εκει που μενω), τα Γαλενιανα και στην συνεχεια Δερμιτζιανα Χουδαλιανα Μακρωνας και ουτο καθε εξης. Οταν Παπας στην Ενορια Ποταμιδας Χαιρεθιανων ηταν ο αειμνηστος Παπα Τζανης Μπρεδακης, και χαρασοταν ο αμαξωτος που σημερα ολοι γνωριζουμε (καλουδιανα- ελος), οι Μπρεδηδες που ηταν ονομαστη οικογενεια του χωριου, χαρησαν οσο κοματι χρειαζοταν οστε ο δρομος να περασει απο εκει που περναει σημερα και οχι απο το μπαμπαμετη που ηταν ο αρχικος σχεδιασμος... Αυτος ειναι και ο λογος που το χωριο δεν λεγοταν Ποταμιδα απο τοτε, αφου μετα που χαραχτηκε ο Αμαξωτος, οι χωριανοι εγκατελλειψαν τις περισσοτερες παλιες γειτονιες, και ηρθαμε ολοι στο γυροποταμο, για να μας φαει η υγρασια!!!!