Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΜΟΙ

AD HOMINEM
(Προσωπικές επιθέσεις στον συνομιλητή μας)

Το παρακάτω σχόλιο γίνεται μεταξύ σοβαρού και αστείου και είναι μόνο και μόνο για να καταλάβουμε ότι παρ΄ όλο τα (πολιτικά) χρόνια περνούν ανεπιστρεπτί, οι κακές συνήθειες παραμένουν ριζωμένες βαθιά μέσα μας.
- Την δεκαετία του 80΄όλοι μας γνωρίσαμε τα μπλε και πράσινα καφενεία, τότε που κρατώντας αναμάσκαλα την Αυριανή ή την Ακρόπολη, πολλές φορές διαβάζοντας τις και ανάποδα, κάναμε την καθημερινή επίδειξη των πολιτικών μας προτιμήσεων άντε ...πεποιθήσεων. Τότε που οι συζητήσεις γινόταν μεταξύ ομοειδών, ομοιογενών, ομοιοπαθών, ομοήχων, ομοιόχρωμων και όλων των συναφών όμοιο... τότε που οι εντάσεις ήταν φανερές, οι διαφωνίες περισσότερες, τότε που δεν υπήρχαν κανόνες αλλά και πολύ περισσότερο τότε που απουσίαζε παντελώς ο αντίλογος. Τότε που από τον συνωστισμό άκουγες και την άκρως «ρατσιστική» ερώτηση, «μωρέ δικό μας είναι τούτος;». Τότε που άλλαξε .... η Ελλάς!
- Σήμερα βέβαια τα πράγματα φαινομενικά έχουν αλλάξει. Η ταμπέλα του πράσινου ή του μπλε πολύ δε περισσότερο του κόκκινου δεν μετράει όπως τότε, ..... βέβαια ως την στιγμή που θα αρχίσει η πολυπόθητη πολιτική κουβέντα. Ως την στιγμή δηλαδή που όλοι εμείς οι νέο-πολιτικο-αναλυτές θα καταθέσουμε τα όποια επιχειρήματα μας για να υποστηρίξουμε ή να καταδικάσουμε τις νίλες, τις απάτες, τις μπαγαποντιές, τις κουζουλάδες των πολιτικοσυμπαθούντων μας ή μη.
.............................................................
Όταν αρχίζει λοιπόν η πολιτική καφενόβια αντιπαράθεση, όσο νηφάλιοι και να δείχνουν οι ομιλητές να είσαστε σίγουροι ότι δεν θα αργήσει να έλθει η συζήτηση μακριά από τους γνωστούς «κανόνες» (savoir vivre), του έλα να σε κεράσω ή τι χαμπάρια σύντεκνε, και σε κλάσματα δευτερολέπτου να γίνει μια σφοδρή και ελεεινή προσωπική επίθεση προς κάθε συνομιλητή μας, ασχέτως ηλικίας, συγγένειας ή φιλίας.
Κλέφτες οι πολιτικοσυμπαθείς σου, κλέφτης και συ, απατεώνες οι φίλοι των φίλων των συμπαθούντων μας, απατεώνας μέγας και συ.
Και δεν φτάνουν μόνο αυτά, υπάρχει και ο παλιός αλλά σίγουρος τρόπος :
«Άντε μωρέ φερέφωνο των Αμερικάνων» ή «Έπρεπε να είναι ακόμα ανοικτή η Γυάρος και θα σου’ λεγα εγώ αν άνοιγες το στόμα σου». »Δεν κάτεχα εγώ τι ψήφιζε ο παππούς σου ;» « Εγώ ξέρω που και ποιόν έχεις γλείψει» ....και καλό πολιτικό ξημέρωμα.
Έτσι λοιπόν χτυπάμε τα άτομα σήμερα, αντί να μιλάμε και να αναλύουμε τις ιδέες, τις σκέψεις, βρίζουμε. Φυσικά όπως καταλαβαίνεται δεν κερδίζει στην κουβέντα η καλύτερη ιδέα αλλά ο ταλαντούχος υβριστής, ο ποιο καπάτσος λασπολόγος.
Άρα που να βρεις το δίκιο σου όσο δίκιο και αν έχεις, όσο καλά κι αν είναι τα επιχειρήματα σου, αφού πάντα η τελευταία κουβέντα μας θα περιέχει μπόλικη λάσπη και λιγοστά .... επιχειρήματα.
Και μην νομίσετε ότι αυτά συμβαίνουν από την άγνοια μας !!! Μπααα μας τα έμαθαν, μας τα καλοδίδαξαν τηλεόραση και μικροπολιτικάντιδες! Τα μαθήματα ακόμα και σήμερα τα παίρνουμε δωρεάν, από τα τηλεπαράθυρα. Εκεί που οι καθωσπρέπει γραμματιζούμενοι, οι βρισκόμενοι σε διαρκές παραλήρημα, αλληλοσυγκρούονται, αλληλοβρίζονται, αλληλοκατηγορούνται, αλληλοεξοντώνονται για μιας δεκάρας αξιοπρέπεια, εκεί που δεν κρίνονται οι απόψεις, αλλά τα πρόσωπα, τα εκ γενετής ελαττώματα, οι χρόνιες αδυναμίες.
.......................................................
Λασπολογίας το ανάγνωσμα λοιπόν, που είναι μια σύγχρονη μορφή τρομοκρατίας, γιατί φοβίζει τους ανθρώπους, τους κάνει να μην μπορούν να πουν δημόσια την γνώμη τους, να εκφραστούν ελεύθερα. Και όταν δεν υπάρχει ελευθερία σκέψης, λόγου, τότε δεν υπάρχει και δημοκρατία, γιατί σε 5 λεπτά γίνεσαι από φίλος, γνωστός, συνάδελφος, συμμαθητής,..... ο χουντικός, ο αναρχικός, ο δεξιός ή αριστερός πράκτορας, ο ρουφιάνος, ανάλογα δε με το ποιος σε ελεεινολογεί !!!.
Ένα ελεεινό φακέλωμα, μιας σύγχρονης εποχής !

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

ΘΑΛΑΣΣΟΡΕΖΙΛΕΜΑΤΑ

ΑΝΕΝ-ΟΧΛΗΤΟΙ !! Σε όλους μας είναι γνωστό ότι ηλικιακά το καράβι (τους) Μυρτιδιώτισσα βρίσκεται κοντά στον βιολογικό του «θάνατο» μιας και κλείνει τα ...άντα και βάλε θαλασσινής ζωής, αλλά δεν περίμενα ένα ολόκληρο Δ.Σ να μην τους καίγεται καρφί για το μέλλον της εταιρείας.
«ΑΝΕΝ-όχλητους», σαν να μην τρέχει εντελώς τίποτα τους ξαναφήσαμε να αλωνίζουν και αυτοί μάλιστα βγήκαν και από πάνω !!!!
Έτσι κάτι που ήταν πολύ δικό μας έγινε συν το χρόνο μόνο δικό τους.
Αν κάποιος θέλει να βρει τι έγινε και η μεγάλη ιδέα ναυάγησε, τι έγινε και κάποιοι φωνάζουν για τα λεφτά τους (αυτό ισχύει όθε την Καλαμάτα), τι έγινε που ακόμα και οι ίδιοι οι διοικούντες δεν γνωρίζουν που έχει φτάσει το χρέος, δεν έχουν άλλη λύση από το να φωνάξουν τους καλύτερους ντετέκτιβ του κόσμου και μιλάω για τα τρανταχτά ονόματα της παγκόσμιας αστυνομικής ιστορίας όπως ο Πουαρό, η Αγκάθα Κρίστι, ο αστυνόμος Σαΐνης, ο περίφημος Κλουζό, ώστε να λύσουν το μυστηριώδες σχέδιο που υλοποιήθηκε και εκτελέστηκε με μαεστρία και είχε για πρωταγωνιστές κάμποσους αυλικούς από την πέρα γειτονιά.
Φυσικά επειδή όλοι σας έχετε λίγο αστυνομικό δαιμόνιο μέσα σας, σας παραθέτω μερικά στοιχεία, μήπως κατορθώσετε να βρείτε εσείς πρώτοι τι έφταιξε όλα αυτά τα χρόνια και φτάσαμε στο ........ έγκλημα.
19 Μάρτιος 1998. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΑΝΕΚ πρόσφατα υπέβαλλε αίτηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΓΕΑΣ) για την αποδρομολόγηση του επιβατικού - οχηματαγωγού πλοίου "ΚΑΝΤΙΑ". Η αρμόδια επιτροπή (ΓΕΑΣ) απέρριψε τη σχετική αίτηση και απεφάνθη ότι η απόσυρση του πλοίου δεν είναι δυνατή γιατί εξυπηρετεί τη σύνδεση των Κυθήρων με τον Πειραιά και την Κρήτη. Βέβαια στόχος της ΑΝΕΚ είναι η δρομολόγηση ενός άλλου Ο/Γ - Ε/Γ πλοίου για την μόνιμη εξυπηρέτηση της γραμμής με τη δημιουργία της νέας Ναυτιλιακής Εταιρείας ;;;;;; Εφημερίδα ΚΥΘΗΡΑΙΚΗ ΙΔΕΑ
Τελικά ποιανού ήταν η ιδέα βρε παιδιά για να γίνει η ΑΝΕΝ;
*********************
14 Ιουλίου 2000. Συνεχίζεται η διάθεση μετοχών της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας Νοτίου Ελλάδος (ΑΝΕΝ Α.Ε.) με δημόσια εγγραφή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΕΝ θεωρεί πως η νέα εταιρία έχει ευνοϊκές προοπτικές, η ΑΝΕΚ θα στηρίξει όσο μπορεί τη νέα εταιρία με την εμπειρία της και τα μέσα που έχει στην διάθεσή της για τουλάχιστον 3 χρόνια και παράλληλα θα συμμετάσχει στο μετοχικό της κεφάλαιο με 20 - 30%. Από την ΑΝΕΝ προγραμματίζεται ν' αγοραστεί έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου δρχ. πλοίο ηλικίας έως 10 ετών, που θα κινείται στην γραμμή Κίσσαμος - Αντικύθηρα - Κύθηρα - Γύθειο - Καλαμάτα και ενδεχομένως Πειραιά. Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα τρία χρόνια που έγιναν εννιά και πάμε για δέκα, όσο και η ηλικία του πλοίου που θέλαμε να αγοράσουμε!!!
*******************
29 Ιανουαρίου2001 ολοκληρώνεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ανωνύμου Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου (ΑΝΕΝ), με στόχο τη συγκέντρωση 900 εκατομμυρίων δρχ. . Όπως επισημάνθηκε τα χρήματα της αύξησης θα διατεθούν ως εξής: 1) Περίπου 225 εκατομμύρια δρχ. θα δοθούν για την αποπληρωμή του πλοίου «Μυρτιδιώτισσα» και την προσαρμογή του στις απαιτήσεις Eurosolas. 2) Το υπόλοιπο ποσό των 675 εκατομμυρίων δρχ. βάσει του επενδυτικού σχεδιασμού της εταιρείας, θα αποτελέσει προκαταβολή για την απόκτηση δεύτερου πλοίου, μικρότερης χωρητικότητας, το οποίο θα είναι είτε νεότευκτο είτε μικρής ηλικίας -κάτω των δέκα ετών- για την εκτέλεση τοπικών δρομολογίων, όπως από Γύθειο προς Κύθηρα και Αντικύθηρα. Η αγορά νέου σκάφους κρίνεται αναγκαία, διότι το υπάρχον «Μυρτιδιώτισσα» δεν επαρκεί για την εκτέλεση της γραμμής Κίσσαμος - Αντικύθηρα - Κύθηρα - Γύθειο - Καλαμάτα - Πειραιάς.. Εφημ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Κουβέντες διευθύνων συμβούλου και μάλιστα Κισαμίτη. Κουβέντες του αέρα ; Μήπως θυμάστε και μια μακέτα που κυκλοφόρησε με το νέο καράβι; Λέω μήπως!!!!
*******************
Το καράβι που πήραμε είναι το γνωστό «ΑΝΕΜΟΣ» ηλικίας σήμερα 32 χρονών, τότε 25, καλοτάξιδο έναντι 1.620.000.000 δρχ όταν την ίδια εποχή, απόφασης αριθμ. 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πουλήθηκαν δυο καλύτερα και μεγαλύτερα πλοία της ΑΝΕΚ το «ΚΑΝΤΙΑ» και το «ΡΕΘΥΜΝΟ» στην τιμή του 1.300.000.000 δρχ. μαζί ή 2.150.000 ντόλαρς για το καθένα δηλ. 645.000.000 δρχ το έκαστο
Ανακοίνωση ΧΡΗΜ. ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Καράβι.......άσπρο και παχύ της μάνας του καμάρι!!!
Αχ Μοναχοκάραβο –Μοσχοακριβοπληρωμένο που λένε και οι φίλοι και οι οχτροί μας !!!
*********************
- Και τώρα θα πω μια σκέψη μου σχετικά με την υπόθεση μήπως και σας βοηθήσω λίγο στην λύση:
Η ΑΝΕΚ ίσως δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ΑΝΕΝ, ίσως να θέλει να απεμπλακεί από την εταιρεία, και από μια μπάντα καλά κάνει αν σκεφτούμε ότι με πλοίο ηλικίας 33 ετών ούτε επιδοτούμενες γραμμές δεν θα μπορεί να πάρει, για να μας καλοπιάσει μάλιστα μας χαρίζει 400.000 Ε που μας έχει δανείσει ως και σήμερα. -Πάρτε και μια επιβεβλημένη απορία :
Ο Νομός Χανίων έχει ή δεν έχει 4 βουλευτές, αν ναι !!! ενδιαφέρετε κανείς για τις τύχες μας; Αντιθέτως διαβάζω ότι ο μόνος που πάει να κινηθεί λίγο είναι ο Δραγασάκης του ΣΥΝ (βουλευτής Β΄Αθηνών), ο οποίος είναι μεν Κρητικός στην καταγωγή, αλλά δεν είναι βουλευτής Χανίων. Οι βουλευτές Χανίων, άραγε νοιάζονται για την ΑΝΕΝ, την «θυγατρική» της ΑΝΕΚ ;
Μπαααααααααααα!!!!!!
- Και μια ερώτηση !
Αξίζει άραγε για μας να μπούμε σε διαδικασίες αντικατάστασης του πλοίου ; Ποιος θα τολμήσει να μας ξαναζητήσει τον οβολό μας; Υπάρχει κανείς ; Αλλά και να το τολμήσει θα ξαναδώσει κανείς ;

Υ.Σ Το μέρισμα παιδιά της ΑΝΕΝ πότε το δίνετε;

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΧΑΧΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ;

¨Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που κάνεις να είναι το καλύτερο. Να το κάνεις με περηφάνια, με αξιοπρέπεια, τότε μόνο θα φανεί το μεγαλείο της προσπάθειας¨.
Ολίγο αλλαγμένο αλλά δεν παύει να είναι «Μάρτιν Λούθερ Κίνκγ»


- Όσο και να το αναλύουν, όσοι και αν το υποστηρίζουν, δε υπάρχει περίπτωση να με πείσουν ότι η επίσημη Ελληνική Πολιτεία δεν υποκινούσε και υπέθαλπε το ντόπινγκ στα πλαίσια μιας «Δυνατής Ελλάδας», χρόνια τώρα. Αυτή είναι η γνώμη μου και όσο περισσότερο προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν, να αθωώσουν τα πιτσουνάκια μας, τόσο περισσότερο ξευτιλίζονται, τόσο περισσότερο βαθύτερα στην «ντόπα» της ψευτιάς πέφτουν.

Σίγουρα όλοι θέλουν να κερδίζουν μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες, από αθλητές – προπονητές – παράγοντες – κυβερνητικά στελέχη, ως και ο νεροκουβαλητής της κάθε ομάδος, αυτό όμως που έγινε στην προηγούμενη ολυμπιάδα αλλά και την σημερινή, ξεπερνάει το φυσιολογικό, ξεπερνάει το όριο της ανέχειας και μόνο ρεντίκολο μας κάνει παγκοσμίως με τα καμώματα τους.
Πρωταθλήτρια στο ντόπινγκ η Ελλάς, είναι η είδηση της Πεκινολυμπιάδας και μάλιστα ειπωμένη από τα επίσημα χείλη του Ζ. Ρογκ.

Διάβαζα τις προάλλες ότι το 90% των Ελλήνων επικροτεί τη ντόπα μόνο και μόνο επειδή το κάνουν και οι άλλοι.
Όμως ποιοι είναι οι άλλοι και γιατί θα πρέπει να μπαίνουμε στην σύγκριση με αυτούς.
Στην Ευρώπη το ντόπινγκ καταδικάζεται, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τον κόσμο που απαξιώνει όσους πιάνονται φιξαρισμένοι.
Αυτή είναι και η τεράστια διαφορά με μας. Εμείς ακόμα και όταν πιαστούν ντοπαρισμένοι (επ΄αυτοφώρω μάλιστα) κάποιοι συνεχίζουν να τους υπερασπίζονται με γελοίες δικαιολογίες προσπαθώντας να τους κάνουν ήρωες ότι τάχα μου υπάρχει κάπου δολιοφθορά. Δείχνουμε λοιπόν την αγάπη και την στήριξη μας, γιατί άδικα έχασε το χρυσό μετάλλιο το ντοπαρισμένο πιτσουνάκι μας.
Φυσικά, οι ντοπαρισμένοι και ρεζιλεμένοι, άλλο που δεν θέλουν, ευκαιρία δεν χάνουν, βλέπουν όλους εμάς τους χαχόλους να τους υποστηρίζουμε και πάνω μας πιάνονται και κτίζουν όλο το οικοδόμημα της αθωότητας τους.
Όλοι με ένα στόμα λένε, με παγίδευσαν, δεν έχω πάρει τίποτα είμαι καθαρός-η, κάποιος μου το έριξε στην πορτοκαλάδα, κατά λάθος πάτησα μια σύριγγα την ώρα που έκανα μπάνιο, μια μέλισσα με κέντρωσε που πρώτα κάθισε πάνω σε σκόνη κοκαΐνης και άλλα κουφά, δικαιολογίες απίστευτης μωρότητας.
Όμως ποιος από όλους αυτούς κατάφερε και απέδειξε την αθωότητα του ή καλύτερα την δήθεν σκευωρία που του στήθηκε; Δυστυχώς κανείς !
Ποιος από όλους αυτούς που κατηγορήθηκαν για ντοπέ όλα αυτά τα χρόνια δεν …ντοπαρίστηκε ; Δυστυχώς όλοι !!

Ένα άλλο θέμα που και σε αυτό επιμένουμε πέρα από την κάθε λογική είναι το «γιατί να μην ντοπάρονται οι δικοί μας αφού όλοι τελικά το κάνουν;».
Φυσικά επιμένω να μην ντοπάρετε κανείς, αλλά αν θέλετε να ντοπάρονται γιατί άραγε μόνο εμείς πιανόμαστε σαν τα κορόιδα;
Τι είμαστε δηλαδή εμείς βλάκες και δεν ξέρουμε πως να το κάνουμε, γιατί για εκεί πάει το πράγμα ;

Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι και όσο το δυνατόν γρηγορότερα τόσο καλύτερο για τους υπόλοιπους καθαρούς αθλητές. Αν η πολιτεία δια του κάθε γ.γ αθλητισμού δεν μπορεί να δείξει μηδενική ανοχή στο ντόπινγκ, ας το κάνουμε εμείς σταματώντας όλες αυτές τις γελοιότητες που μας ξεφτιλίζουν. Ας σταματήσουμε να ρίχνουμε τα τείχη στον κάθε ντοπαρισμένο, ας σταματήσουμε αυτούς που τους δίνουν τόσα προνόμια, γαλόνια, παράσημα, θέσεις και βαθμούς ……. τιμής ένεκεν στους δήθεν «Ολυμπιονίκες».
Κάποιοι ξέχασαν ή θέλουν να ξεχνούν το νόημα των Ολυμπιακών αγώνων που δεν είναι τίποτα άλλο από την συμμετοχή. Συμμετοχή και άμιλλα.
Όχι μόνο μετάλλια. Βέβαια καλώς να έρθουν, αν έρθουν, αλλά και να μην έρθουν δεν χάθηκε και ο κόσμος !!!

Υ.Σ Η Κυβέρνηση έκανε πίσω και δεν κατέθεσε το Νομοσχέδιο για το ντόπινγκ μετά από πιέσεις της Προέδρου των Ελλήνων Ολυμπιονικών... της Χαλκιά, αυτής που πιάστηκε δηλαδή ντοπαρισμένη. Μετά και από αυτό καλύτερα να αλλάξει τίτλο και να αποκαλείτε πλέον Πρόεδρος Ελλήνων ντοπαρισμένων Ολυμπιονικών .......μπουάαααααααααα.

Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ


ΒΡΕ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ;


«Εν αρχή ην ο δάσκαλος. Μη ο δάσκαλος η φύση θα ήταν, δεν θα ήταν όμως οι κοινωνίες. Θα υπήρχε ο χρόνος, αλλά δεν θα υπήρχε η ιστορία. Και στο βασίλειο των ζωντανών ήχων θα άκουγε κανείς την κραυγή, τα χουγιατά, τα συνθήματα. Δεν θα άκουγε όμως ούτε θα έβλεπε τη φωνή, τα γράμματα της γραφής, τις συμφωνίες και τους χορούς». Απόσπασμα από το βιβλίο του Δ. Λιαντίνη: «Τα Ελληνικά».
Τα πράσινα χιλιοβαμμένα ξύλινα θρανία ήταν σε τρεις σειρές. Δυο-Δυο καθόμαστε σ' αυτά, κοιτάζοντας κατά την δύση, καταμπροστά μας και ο μαυροπίνακας. Στα αριστερά μια σειρά πράσινα παράθυρα μας γέμιζαν την αίθουσα φως και στον δεξιό τοίχο κρεμασμένες οι εικόνες των ηρώων της επανάστασης μας. Μπουμπουλίνα, Καραϊσκάκης, Κολοκοτρώνης, Φεραίος. Πάνω απ' αυτές, σαν να τις στεφάνωναν, κάποιες βαθυγάλανες ξεθωριασμένες ταινίες που 'γραφαν, "Ζήτω το 'Έθνος", "Ζήτω ο Στρατός". Στη γωνιά η υπερυψωμένη ξύλινη έδρα του δασκάλου κι αμέσως δίπλα, ένας μεγάλος χάρτης της Ελλάδας με καμιά δεκαριά τρύπες διασκορπισμένες που μαρτυρούσαν την ηλικία του. Ήταν η τάξη μου, η τάξη μας.
Ο δάσκαλος μας ήταν αυστηρός, επιβλητικός και πάντα είχε ανά χείρας το απαραίτητο αξεσουάρ του, την βέργα. Ήταν από οξιά, κομμένη από τα γυροπόταμα και μάλιστα πάντα από χέρι μαθητή. Το τι ξύλο έπεφτε ημερησίως δεν λέγετε ! Το θέμα που πρώτιστα μας απασχολούσε ήταν να μην σπάσει η βέργα, γιατί τότε κλάψτα Χαράλαμπε, αρχίζανε κάτι στραβοπαλάμιδα που οι περισσότεροι μετά μοιάζαμε σαν να είχαμε μαγουλάδες. Γενικά θα το μολοίσω ήξερε πολλά γράμματα, αλλά και συνάμα πολλά κόλπα ο δάσκαλος μας, τρίψιμο αυτιού, κουτουλιά στον πίνακα, τράβηγμα της φαβορίτας, με το ένα πόδι στην γωνία. Βέβαια δαρμένοι, κλαμένοι, αλλά ποτέ παραπονεμένοι, γιατί εκτός από τις χίλιες δυο κουζουλάδες που κάναμε, είχε και την άδεια των γονιών μας.
- Να το δέρνεις δάσκαλε το παιδί, του έλεγαν όποτε τον συναντούσαν. Άλλο που δεν ήθελε κι αυτός. Πολλές φορές η αίθουσα έμοιαζε με θέατρο που παιζόταν αρχαία τραγωδία, γεμάτη θρήνο και οδυρμό. Ευτυχώς είχε προβλεφθεί η τσάντα να έχει λουρί για να την κρεμάμε στον ώμο, γιατί πως αλλιώς θα την κρατούσαμε με το χέρι πρησμένο και την παλάμη να καίει;
Μερικούς μαθητές μάλιστα, ο δάσκαλος, τους αγαπούσε περισσότερο από τους άλλους, αυτό ήταν σίγουρο. Γι αυτό τους άφηνε στην ίδια τάξη για να τους έχει και πάλι του χρόνου μαζί του, αλλιώς δεν εξηγείτε.
Κάπως έτσι θυμάμαι τον δάσκαλο μου, με θετικές και αρνητικές εμπειρίες και βιώματα που σίγουρα σημάδεψαν τη σχολική μου ζωή!!!
Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν πολύ, δάσκαλος δεν συμβαδίζει πλέον με το να απορρίψει, να παρατηρήσει, να κοροϊδέψει, να ειρωνευτεί, να τιμωρήσει, πολύ δε περισσότερο να δείρει. Τα παιδάκια μας έγιναν πολύ του μη μου άπτου, και με το παραμικρό τρέχουν στις μαμάδες, στις γιαγιάδες τους μιξοκλαψουρίζοντας τα καημένα για να δικαιολογήσουν την κάθε αταξία τους.
Άλλαξαν οι καιροί, σήμερα δεν χρειάζεται και πολύ, και με μια παρατυπία ο δάσκαλος, (άνθρωπος είναι καλέ) πάει κατευθείαν για το συμβούλιο των γονέων, τότε τα πράγματα ήταν αλλιώς, άλλαζαν οι μαθητές, οι τάξεις, αλλά ο δάσκαλος πάντα εκεί επιβλητικός και αμετακίνητος.
Σίγουρα ο δάσκαλος που αγαπήθηκε και ο δάσκαλος που μισήθηκε, είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα, χαραγμένα βαθιά στις εμπειρίες και στις μνήμες όλων μας, μαθητών και αποφοίτων, μικρών και μεγάλων. Πάντως ένα είναι το γεγονός, ο δάσκαλος τότε καλός ή κακός ήταν το κεντρικό πρόσωπο στη σχολική «σταδιοδρομία» του κάθε μαθητή. Σήμερα είναι άραγε ;

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΧΗ


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Ναρκωτικά - όπλα – στυγερές δολοφονίες - παιδική πορνογραφία- εμπρησμοί !!!! Τελικά πόσο συμπτωματικά μπορεί να είναι όλα αυτά, ώστε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να ανακαλύπτουμε –σιγά που δε το ξέρουμε; -ότι όλα αυτά συμβαίνουν και ανάμεσα μας ;
Μένω απορημένος όσο και σοκαρισμένος με την συνεχιζόμενη κατάσταση των απανωτών αιφνιδιασμών που μας επιφυλάσσουν κάποιοι ακατονόμαστοι.
Βέβαια αηδιάζω περισσότερο που ακούω από τα παράθυρα της κάθε ντόπιας τηλεόρασης όλους αυτούς τους επίσημους παπαγαλιστές, όλους αυτούς τους ειδήμονες της ντόπιας δικαιολογίας, ότι όλα είναι μια κακή παρένθεση.
Τόση κοροϊδία ; Δεν βλέπουν ότι αυτή η κακή παρένθεση δεν έχει τελειωμό, δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πια ούτε.. δικαιολογίες.
Τι έμεινε ακόμα να δούμε, ποια θα είναι η επόμενη έκπληξη που μας επιφυλάσσουν άραγε ;
********
Φιλόλογος…… παιδεραστής λένε, τον εντόπισαν με 3 φορητούς υπολογιστές και πλήθος ψηφιακών δίσκων CD-DVD με υλικό παιδικής πορνογραφίας στο Ρέθεμνος. Ανώνυμος εγκληματίας σήμερα, αυριανός περιφερόμενος κύριος ανάμεσα μας και μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής. Προστατεύεται από τον Δαφέρμο* και κάθε Δαφέρμο που εφαρμόζει τους κατά παραγγελιά νόμους των ισχυρών.
Αντί να τον βάλουνε πάνω σε ένα μουλάρι και να τον γυρίζουνε από σοκάκι σε σοκάκι με την ταμπέλα του ποιο στυγνού εγκληματία – γιατί όποιος και στην σκέψη φέρνει τέτοιες καταστάσεις είναι εγκληματίας- τον προστατεύουν σαν και όλους τους άλλους δολοφόνους, ώστε να μην θίξουμε το ονοματάκι τους, να προφυλάξουμε το προσωπάκι τους από οθόνες και εφημερίδες.
- Το ξεχάσατε το γεγονός ; Επίτηδες το έγραψα λίγο αργότερα για να δείτε ότι κάθε έγκλημα μικρό ή μεγάλο ξεχνιέται πολύ…. γρήγορα.
Φυσικά θα μου πείτε αυτοί είναι άρρωστοι, ψυχικά και σωματικά διεφθαρμένοι, ανίσχυροι που ξεσπούν σε παιδικές ψυχές. Να κάτεχα όμως όλοι αυτοί που τους προστατεύουν, τους καλύβουν, τους δικαιολογούν τι είναι, διαφέρουν έστω και λίγο από τα ζώα ;
********
Γενική αρχή του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, του Συντάγματος και της ντιρεκτίβας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι για να διαχειριστεί κάποιος προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου πρέπει να έχει τη συγκατάθεσή του.
Ακόμα και στα σοβαρά εγκλήματα ο νόμος (ποινική δικονομία) προβλέπει ότι η προανάκριση και η ανάκριση είναι μυστικές, αλλά και για να προστατευθεί η προσωπικότητα του κατηγορουμένου, ο οποίος κατά την έννομη τάξη έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Ένταξη όλα τα παραπάνω, αλλά σε περιπτώσεις της επ αυτοφώρου του φονιά, του έμπορου ναρκωτικών, του παιδεραστή τι την χρειάζεται την προστασία να κάτεχα ο ήδη εγκληματίας; Από τι θα πειραχτεί η ήδη πειραγμένη του προσωπικότητα;
- Μας κοροϊδεύουν, αυτό μόνο έχω καταλάβει !!
- Χθες με πήραν τηλέφωνο από εταιρεία που διαθέτει –πως άραγε και ποιος τους τα έδωσε- ανοιχτές βάσεις προσωπικών δεδομένων και με ρώτησαν αν ενδιαφέρομαι για τραπεζικό δάνειο και κάρτες, δελεάζοντας με, με εξωτικά ταξιδάκια και άλλα πλούσια δώρα, ήξεραν το ΑΦΜ, τι φορολογική δήλωση κάνω, πόσα παιδιά έχω, ακόμα και ότι δεν.. καπνίζω. Πως δεν τους πήρε χαμπάρι άραγε η Αρχή Προστασίας μήπως επειδή είναι τράπεζα; Και γιατί άραγε παίρνει μόνο χαμπάρι τα φυντάνια –αυτά που θα έπρεπε να τα ξέρουμε με ακρίβεια, με ονοματεπώνυμο ;
Αντί να προστατέψει όλους εμάς να μην την πάθουμε από τα ίδια άτομα, μιας και δεν υπάρχει περίπτωση να μην το ξανακάνουν, προστατεύει τους εγκληματίες ώστε ανενόχλητοι να το ξανακάνουν και μια και δυο φορές ακόμα.
*Πρόεδρος της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι πλέον ο καθηγητής Δ. Γουργουράκης, αλλά το όνομα του κ. Δαφέρμου έχει ταυτιστεί με την Αρχή τόσο πολύ που είναι συνώνυμο της πια, σόρυ κ. Δαφέρμο.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ


Ένα μικρό κόσμημα για την Κίσαμο βρίσκεται στην πλατεία Τζανακάκη απέναντι από το ΚΤΕΛ, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου και στεγάζεται στο παλιό διοικητήριο.
- Καλά τι μας λες ! Το ξέρουμε, το ξέρουμε!!
- Φυσικά και το ξέρετε το ερώτημα όμως είναι πόσοι τελικά στους 15 μήνες τσάμπα λειτουργίας το έχετε επισκεφτεί, πόσους στείλατε να το δουν, παρόλο που .... ξέρετε που είναι;
Οι Κισαμίτες είναι οι λιγότεροι από τους 5.000 και κάτι επισκέπτες που το επισκέφτηκαν σε αυτούς τους 15 μήνες λειτουργίας του. Βέβαια το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι όλα τα χρόνια που γινόταν προσπάθεια να ανοίξει τις πόρτες του, και παρόλα τα προβλήματα του, όλο και κάποιοι πικρόχολα εξέφραζαν δημόσια την απογοήτευση τους που συνέχιζε να παραμένει κλειστό. Σήμερα που άνοιξε τις πόρτες του φυσικά δεν άλλαξαν και πολλά, απλά τώρα μπορεί να έχουμε Μουσείο αλλά η αδιαφορία συνεχίζετε. Οι περισσότεροι αγνοούν την ομορφιά του Μουσείου μας που από τα λεγόμενα πολλών επισκεπτών είναι από τα καλύτερα και πιο λειτουργικά του χώρου, από την άλλη όμως ούτε και τώρα σταμάτησαν τα πικρόχολα σχόλια γι΄αυτό.
Μήπως δεν μας αξίζει τελικά τίποτα από όλα αυτά που κατά καιρούς διεκδικούμε; Μήπως είμαστε μόνο φρου-φρου και αρώματα;
*******
Στο βιβλίο επισκεπτών που βρίσκεται στην είσοδο του Μουσείου διαβάζω στις σελίδες που τα ίχνη τους αφήνουν οι επισκέπτες.
« Η ¨ψηφίδα¨ που έλειπε από την Κίσαμο βρέθηκε, είναι πια στην ¨επάρκεια μας¨ να διεκδικήσουμε τους πόρους, ανθρώπινους, φυσικούς, ιστορικούς, για ένα αξιόλογο μέλλον».
Το να διεκδικείς πόσο μάλιστα για ιστορικούς-τουριστικούς σκοπούς ποτέ δεν ήταν από τα καλύτερα μας, όμως δεν παύει να αποτελεί διακαεί στόχο και της δημοτικής αρχής αλλά και της αρχαιολογικής σκαπάνης, λίγη προσπάθεια χρειάζεται ακόμα.
Ένας Εγγλέζος γράφει « Κατά λάθος ήρθα στην Κίσαμο αλλά μπαίνοντας στο Μουσείο σας δεν μπορούσα να αποχωριστώ την ομορφιά του, θα σας ξανάλθω».
Το ότι το 90% των τουριστών μας προσπερνά αδιάφορα δεν είναι είδηση, είναι όμως είδηση ότι κάτι καλό εκτός από Φαλάσαρνα, Μπάλο και Ελαφονήσι είδαν επιτέλους και κάποιοι επισκέπτες μας.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα γραμμένα στο βιβλίο επισκεπτών, λόγια που μας κάνουν περήφανους, βέβαια θα ήμασταν περισσότερο περήφανοι αν όλοι οι κάτοικοι του Καστελλιού έκαναν μια βόλτα- επίσκεψη, ακόμα και την Κυριακή, για να θαυμάσουν τα διάφορα ευρήματα.
Τέλος θέλω να πω ότι Μουσείο θα κάναμε έτσι και αλλιώς, όμως η ομορφιά του Μουσείο μας, είναι μεγαλύτερη όταν μια ολάκερη πόλη προσφέρει αυτά τα μικρά ασήμαντα για τους περισσότερους κληροδοτήματα (αρχαία) και δεν παραμένουν σφραγισμένα στα συρτάρια μας (λίγα πιστεύω ακόμα) ή παραπεταμένα στις αυτοσχέδιες χωματερές.

Υ.Σ Ο δήμος Ν. Κυδωνίας βρήκε τα 220.000 Ε και αγόρασε το πατρικό σπίτι του Μ. Θεοδωράκη στον Κάτω Γαλατά. Έτσι άλλος ένας εκθεσιακός χώρος θα λειτουργήσει εμπλουτισμένος με ιστορικά στοιχεία όσο και κειμήλια από την ζωή και την πορεία του Μίκη Θεοδωράκη. Μακάρι να μπορούσε και ο δήμος μας να πράξη κάτι ανάλογο και για το σπίτι του δικού μας Κατράκη.
Επειδή η ιστορία γράφετε με πολλούς τρόπους σήμερα, αλλά επιδεικνύεται και αποδεικνύεται μόνο μέσα από τα μουσεία, τα βιβλία, και τις φωτογραφίες, θα ήθελα να πω και δυο καλά λόγια για την υπέροχη δουλειά του 4ου Νηπιαγωγείου, που με το ετήσιο ημερολόγιο τους, συνδυάζουν το άλλοτε με το τώρα με 11 φωτογραφίες ρετρό του Καστελλιού. Μπράβο στην προσπάθεια και πιστεύω ότι το ανεκτίμητο υλικό του μεγάλου Ανυφαντή να βρει επιτέλους κάπου στέγη και όχι να παρουσιάζεται σπάνια και λόγω του γούστου κάποιων ανθρώπων.
Οι φωτογραφίες του Γιώργου που υπάρχουν σε όλα τα οικογενειακά άλμπουμ μας είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η καλλιτεχνική Κίσαμος τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα αξίζει μια μικρή προσπάθεια να μαζευτεί όλο το υλικό αυτό, φυσικά τον πρώτο λόγο τον έχει ο δήμος μας που αμ΄ τι άλλο χρωστάει κάτι στο άνθρωπο και μεγάλο καλλιτέχνη, μιας και με το διαχρονικό υλικό του δείχνει την πορεία και την εξέλιξη της πόλης, των εκδηλώσεων, την ζωή των απλών ανθρώπων και των παραδόσεων μας.

ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ






ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ




Έχουμε ή δεν έχουμε τα καλύτερα τουριστικά προϊόντα να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας; Ήλιο – θάλασσα, αν βάλουμε και την φιλοξενία μαζί με τις καλύτερες παραλίες το προϊόν «δένει» και γινόμαστε ασυναγώνιστοι.
Το εκμεταλλευόμαστε όμως ή καθησυχάζουμε μιας και μας το λένε ;
Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς αναίτια δεν αναβαθμίσαμε αυτό το μοναδικό μας προϊόν. Έτσι το "ήλιος και θάλασσα", μαζί με τα χιλιάδες μικροπανυγηράκια είχε κουράσει όχι μόνο τους τακτικούς επισκέπτες μας αλλά και μας .
Φέτος όμως φάνηκε σαν κάτι να άλλαξε και αφού στραβομουτσουνιάσαμε στην ιδέα ότι χάσαμε την μικρή πλατεία μας (Τζανακάκη) που τόσα χρόνια μας φιλοξενούσε στριμωγμένα, κατηφορίσαμε σε άλλα μέρη και φυσικά δεν «χαθήκαμε», αλλά και το σπουδαιότερο δεν απογοητευτήκαμε!
Φέτος καταλάβαμε ακόμα ότι για να μπορέσεις να προσφέρεις καλύτερα αλλά και περισσότερα, χρειάζεται χώρο, άπλα, αλλά και κάποιες καινοτομίες που μας έλλειπαν τόσα χρόνια.
Το να ξεκινάς και να κάνεις την μια γιορτή πίσω από την άλλη σίγουρα δεν είναι ότι το καλύτερο, αφήστε που όταν κάθε χρόνο παρουσιάζεις το ίδιο και το ίδιο, αναπόφευκτα εκτός ότι φτάνει στον κορεσμό αυτής της εκδήλωση, δεν προορίζετε στο τέλος για το ντόπιο πληθυσμό που το έχει δει ατελείωτες φορές, αλλά για τους νέους επισκέπτες, φιλοξενούμενους μας.
Η διαφορά φέτος ήταν "οι παράλληλες εκδηλώσεις" στο ίδιο χώρο, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα που πραγματικά δημιούργησε μια νέα ιδιαιτερότητα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις μας.
Αυτή την καινοτομία μας την έδωσε ο Κισαμίτικος Αύγουστος, η έκθεση που πραγματικά ήταν μια πρόσκληση που ελπίζω να γίνει και πρόκληση προς τους Κισαμίτες επαγγελματίες ή μη ώστε να δείξουν την δουλειά τους.
Ήταν μια αναβάθμιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων μας που αναγκαστικά έθεσε σε δεύτερη μοίρα πολλά άλλα γεγονότα που κακά τα ψέματα μας είχαν πολύ κουράσει.

Σαν Κισαμίτες ας ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ν. Χανίων Α.Ε. Σπύρος Μαυροδημητράκης που κατάφερε να φέρει την έκθεση στο Καστέλι και ας κρατήσουμε αυτό που δήλωσε κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης :
«Η Αναπτυξιακή θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια και θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στη στήριξη της τοπικής παραγωγής και οικονομίας και ιδιαίτερα στην προώθηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη βάση για την πρόοδο του τόπου μας.»
Και ένα καλό λόγο για την δήμαρχο που μας υποσχέθηκε ότι :
«Οραματιζόμαστε, να θεσμοθετήσουμε αυτήν την παρουσίαση στην Κίσαμο και θα την υποστηρίξουμε όσο μπορούμε. Ξεκινάμε δειλά - δειλά με λίγα περίπτερα στην αρχή, αλλά ελπίζουμε να δυναμώσει η συμμετοχή χρόνο με το χρόνο. Αυτήν την περίοδο που έχουμε και τους περισσότερους επισκέπτες μας, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, δίνεται η ευκαιρία μιας άκοπης, ανέξοδης για όλους διαφήμιση του τόπου και των προϊόντων του.
Αυτό λοιπόν το επιχείρημα των παράλληλων εκδηλώσεων και σε ένα χώρο που μπορείς άνετα να κινηθείς, να παρκάρεις- το σπουδαιότερο στο ακυκλοφόρητο Καστέλι-να φας, να πιεις με λίγα λόγια να δεις και να κάνεις αυτό που σε τραβάει περισσότερο πρέπει να μονιμοποιηθεί και να διαφημιστεί – φυσικά να μην το αφήσουμε στην άκοπη και ανέξοδη διαφήμιση, αλλά με πρόγραμμα και καλό σχεδιασμό.
Φυσικά αυτό που θα διαφημίσουμε προς τα έξω να μπορούμε και να το παρέχουμε, γιατί ο επισκέπτης θα το ψάξει.
Για να λειτουργήσουν όλα αυτά χρειάζεται βέβαια η συνεργασία όλων των φορέων, ώστε ερχόμενος ο επισκέπτης, ο φιλοξενούμενος μας στον τόπο μας να τον «σπρώξουμε» ολίγο αθόρυβα και σεμνά ώστε να μη μείνει μόνο στο ξενοδοχείο, στον ήλιο, στην χωριάτικη σαλάτα, αλλά να του προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις για να αφήσει χρήματα στον τόπο μας. Μια τέτοια λύση είναι απο οτι φαίνεται ο Κισαμίτικος Αύγουστος, αν και εφόσον γίνει συνήθεια, κατεστημένο.

Πριν κάμποσα χρόνια έτυχα στην Επίδαυρο σε ένα τέτοιο Αυγουστιάτικο πανηγύρι και έμεινα έκπληκτος με την συμμετοχή όχι μόνο των παραγωγών προϊόντων αλλά και όλων των επιχειρήσεων που μπορούν να συμβάλουν στο ολοκληρωμένο αγροτουριστικό προϊόν της χώρας.
Σε μια εποχή που ο μαζικός τουρισμός περνάει κρίση το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι η προώθηση των τοπικών παραδοσιακών γεύσεων και προϊόντων όσων έχουν μείνει ακόμα.
-Και του χρόνου!!

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗ

Η ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΥΠΑ ΠΑΝΤΟΥ



Παρακολούθησα την ημερίδα στην αίθουσα του δήμου μας για την ερημοποίηση και με έπιασε ένα σύγκρυο, όχι για το τι μας περιμένει, αυτό είναι γνωστό, αλλά γιατί πάντα αργά σκεφτόμαστε το περιβάλλον, τα νερά, το κλίμα, την μόλυνση, την γη που μας φιλοξενεί. Πάντα αργά, όταν πλησιάζει η καταστροφή, όταν είναι πολύ κοντά ο όλεθρος, τότε προσπαθούμε να δείξουμε ότι …προσπαθούμε κάτι να σώσουμε.
Άκουσα ότι το 15% των παραθαλάσσιων πεδινών περιοχών που καλλιεργούνται εντατικά έχει ήδη επηρεαστεί από την ερημοποίηση ή θα επηρεαστεί άμεσα. Δεν πρόκειται για υπερβολή ούτε για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το «έργο», λένε ήδη παίζεται (Φαλάσαρνα –Γραμβούσα) και η πλοκή του μάλλον μας παραπέμπει σε... θρίλερ όπου οι άλλοτε γόνιμες πεδιάδες μας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε άγονες, γυμνές έρημους. Σήμερα στη γη κατοικούν 6,33 δισεκατομμύρια άνθρωποι, διπλάσιος πληθυσμός από ό,τι το 1960. Άρα διπλασιάστηκαν, για να μην πω πενταπλασιάστηκαν, οι ανάγκες μας σε νερό, σε τρόφιμα, σε καλλιεργήσιμη γη και φυσικά εκατονταπλασιάσαμε την μόλυνση, την καταστροφή των δασών, την επέκταση των αστικών περιοχών.
Η κατάσταση του περιβάλλοντος απαιτεί όλους τους ενεργούς πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή και οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι μαζικές αν θέλουμε να ακουστούμε, αν θέλουμε να σώσουμε κάτι τις ακόμα.
- Φυσικά για μια καλύτερη ερημοποίηση μην ξεχάσετε, να ποτίζετε τους κήπους σας από το νερό της ύδρευσης, μην ξανακλείσετε το νερό της άρδευσης από της ελιές σας και προσπαθήστε να αποχαρακτηρίσετε τις καμένες δασικές εκτάσεις, τότε θα έχουμε την προσδοκώμενη επιτυχία.
********
Εν τω μεταξύ στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκε το γιατί δεν τα καταφέραμε ….. ακόμα να πάρουμε την γαλάζια σημαία. Μην νομίζετε ότι ήταν κάτι το τρομερό που δεν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε, ούτε είχε σχέση με τις υποχρεώσεις μας, ούτε έπαιξε ρόλο η ερημοποίηση του περιβάλλοντος, ούτε ο χρόνος ήταν πρόβλημα, απλά δεν είχαμε τα μπικικίνια (30.000 Ε) που χρειάζονται για να προωθηθούν όλα αυτά.
- Πιστεύω του χρόνου να μαζέψουμε τον παρά για να σπάσουμε επιτέλους την παράδοση που θέλει τους τρεις δήμους μας να μην έχουν γαλάζια σημαία. Υπάρχει βέβαια και η λύση για να μην κουραζόμαστε να κάνουμε κάθε χρόνο τα παραπάνω, ας αδελφοποιηθούμε με ένα δήμο που έχει πλεόνασμα τις γαλάζιες και έτσι θα έχουμε και μεις εξ…αγχιστείας μια.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΔΗΜΟΣ


ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ


Άραγε τι είναι αυτό που έπιασε μερικούς με το άκουσμα ότι ξεκινάει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην χώρα ; Προβληματισμός ή πανικός ;
Γιατί αν τους διακατέχει ο προβληματισμός, ότι δεν πήραν σοβαρά το θέμα, ε΄τότε έχουν δίκιο. Ο πανικός δεν δικαιολογείτε, εκτός αν τους έπιασε για τους ευνόητους λόγους !!
Η ματαιοδοξία μερικών τοπαρχών να δημιουργεί πανικό ! Πανικό γιατί αναπόφευκτα κάποιοι από αυτούς θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα ή θα καταντήσουν από νωρίς … ανενεργοί και συνταξιούχοι!!
Υ Σ. Όσα λοιπόν «κουρασμένα παλικάρια» ονειρεύονται τους διευρυμένους δήμους για να αναπαύσουν τις ταλαιπωρημένες καριέρες τους, καλά θα κάνουν να αναστοχαστούν και να το πάρουν απόφαση πως η κοινωνία μπορεί και χωρίς αυτούς !!
*******
Πόσοι είναι ευχαριστημένοι σήμερα με τα αποτελέσματα του Καποδίστρια Ι, πόσο λειτουργικοί είναι οι υπάρχοντες δήμοι και φυσικά είναι βιώσιμοι ή φυτοζωούν και δανειοχρωστούν ; Η εμπειρία από τη διεύρυνση του δικού μας δήμου πριν από 10 χρόνια, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική. Στην πόλη δεν υπάρχει καμία διαφορά, ενώ σε όσα χωριά του δήμου επιχειρήθηκαν παρεμβάσεις, αυτές δημιούργησαν πολλά προβλήματα. (21 αιώνας και δεν υπάρχει νερό στις Λουσακιές)
Επειδή το πρόβλημα είναι εμφανές και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν συναινέσει σε μα τέτοια ..συνένωση των δυο, άντε και τριών δήμων μας, καλό είναι να ξεκινήσουνε να κουβεντιάζουνε (οι τοπάρχες-πόσο μου αρέσει ο τίτλος) τις προϋποθέσεις της εκούσιας συνένωσης για να μην βρεθούμε στην έκπληξη της υποχρεωτική συνένωση των πέντε ή έξι της Επαρχίας.
Οι δήμοι Κολυμβαρίου -Βουκολιών ήδη ξεκίνησαν την ζύμωση και τα πρώτα πιθανά σενάρια συνενώσεων ήδη ακούστηκαν.!
*******
Ακούγονται ότι θα γίνουν 300-400 δήμοι σε όλη την Ελλάδα και τα πρώτα κριτήρια των συνενώσεων είναι, η γεωγραφική θέση, η σύνθεση του πληθυσμού, ο βαθμός ανάπτυξης και η κοινωνική συνοχή. Βέβαια για το σπουδαιότερο θέμα το οικονομικό, δηλαδή πως θα καλυφθεί το όλο επιχείρημα που κατά τα λεγόμενα των ειδικών αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 5-6 δις ευρώ, η κυβέρνηση, όπως καλώς γνωρίζεται, κρατάει την σταθερή της θέση …τσιμουδιά.
Φυσικά για να μην σπείρουμε και εμείς τον πανικό στα ντόπια παλικάρια της αυτοδιοίκησης, να σημειώσω ότι οι δημαρχίες δεν θα κλείσουν (ούτε θα συρρικνωθούν οι υπηρεσίες τους), απλώς θα λειτουργούν ως... υποκαταστήματα των νέων δήμων, προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης.
Δηλαδή όπως λειτουργούν και σήμερα, απλά ο επόμενος δήμαρχος μας θα κατοικοεδρεύει στο Καστέλι παρακολουθώντας on line τα ...υποκαταστήματα του.
Υ Σ. Για τους δήμους οι συνενώσεις θα ισχύσουν από 01-01-2011 (ενώ στις περιφέρειες μετά το 2013), άρα στις εκλογές του Οκτωβρίου 2010 θα ψηφίσουμε δημάρχους και δημοτικά συμβούλια για τους νέους διευρυμένους δήμους.
*******
Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη έτσι ένας δήμαρχος μου είπε όταν τον ρώτησα τα εξής : Το Κράτος μας έχει φορτώσει με δεκάδες υποχρεώσεις, χωρίς τις απαιτούμενες επιδοτήσεις. Δημιουργούνται ελλείμματα στα προγράμματα, η κοινωνική πολιτική, δηλαδή τα σχολεία, τα αθλητικά κέντα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί υπολειτουργούν, μας μεταφέρουν κρατικές αρμοδιότητες, όπως τον Ο.Γ.Α και τον Ε.Λ.Γ.Α χωρίς τα απαιτούμενα ανταποδοτικά κονδύλια. Τα ταμεία των Δήμων -εκτός ελαχίστων- παρουσιάζουν προβλήματα. Το ΣΑΤΑ (κύρια οικονομική πηγή των δήμων) για το 2008 περιορίζεται στα 745 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 886 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προγραμματιστεί αρχικά. Λένε ότι οι Δήμοι είναι οι κακοδιαχειριστές του Δημοσίου χρήματος. Όμως δεν είναι αλήθεια. Άρα και η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας σε μεγαλύτερους δήμους δεν έχει ουσιαστικά νόημα και δεν σημαίνει και πιο εύρυθμη λειτουργία ιδιαίτερα στο θέμα της αποκέντρωσης.
********
Σίγουρα η περιοχή μας έχει ανάγκη από ένα ισχυρό δήμο, ώστε να εγγυηθεί την ανάπτυξη που όλο έρχεται αλλά ποτέ δεν φτάνει. Φυσικά για να υπάρξει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πολύς διάλογος. Διάλογος με ουσία αλλά και με επιχειρήματα ώστε να δοθούν και τα κίνητρα για να μπορέσουμε και εμείς οι πολίτες να πιστέψουμε τους τοπάρχες μας, αν και εφ όσον προχωρήσουν στις συνενώσεις.
Δεν μπορώ βέβαια να μην πω και την κακία μου όταν ακούω από τους κρατικοδίαιτους χρόνια τώρα πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ισχυρή, οικονομικά αυτοδύναμη και δημοκρατικά ανεξάρτητη. Μπουάααααα.
Ιδιαίτερα για το «ανεξάρτητη» κρατάω χρόνια τώρα τις επιφυλάξεις μου και μάλλον εκεί έπρεπε να είχε γίνει η πρώτη ….. μεταρρύθμιση.
Ο νέος Καποδίστρια ΙΙ θα πρέπει να σημάνει μια θεσμική όσο και λειτουργική αναβάθμιση, που δεν μπορεί να βασίζεται σε πρόσωπα που ζουν και βασιλεύουν μόνο για το εκλέγεστε, ούτε φυσικά σε νοοτροπίες που έχουν να κάνουν με τις ως και σήμερα γνωστές ….. κομματικές επιλογές. Ο νέος Καποδίστριας ας είναι μια ευκαιρία ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα, αν το καταλάβουμε αυτό τότε θα αποκτήσουμε το κάτι τις που τόσο μας λείπει.

Υ.Σ Για την νομαρχιακή μεταρρύθμιση, που για την Κρήτη περιλαμβάνει μια νομαρχία με φυσική έδρα το….. ξέρω πως το ξέρετε…… Ηράκλειο θα ήθελα να ήξερα αν οι δικηγόροι κατεβούν σε απεργία τώρα ή τα παλικάρια που εμείς τα εκλέγομαι θα αντισταθούν, όταν ακόμα μια υπηρεσία τραβάει για ……συγκέντρωση Ηρακλείου και ουχί αποκέντρωση, αφήνοντας πάλι σε δεύτερη μοίρα τον δοκιμαζόμενο συγκρητισμό μας.

Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ

ΜΙΑ ΝΤΟΠΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Είναι κοινό μυστικό ότι ζούμε στην εποχή των δημοσκοπήσεων. Όλοι πλέον παραγγέλνουν δημοσκοπήσεις, από βιομηχανίες, μέχρι τράπεζες και εμπορικές επιχειρήσεις. Οι καλύτεροι πελάτες βέβαια είναι οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα, οι οποίοι θεωρούν τις δημοσκοπήσεις «εργαλείο» και τις παραγγέλνουν με κάθε ευκαιρία, ακολουθούν μετά τηλεόραση και φυλλάδες.
Μια τέτοια δημοσκόπηση του γνωστού …. Ράδιο Αρβύλα δημοσιεύω σήμερα, που μπορεί να γίνει και αυτή ….εργαλείο .

Στο ερώτημα «Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Κισάμου σήμερα; » οι απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες μετά και την 2η * ανώνυμη τηλεφωνική δημοσκόπηση του …. ράδιου αρβύλα της Κισάμου, είναι οι ακόλουθες :
Α. Καθαριότητα 27%
Β. Κυκλοφοριακό 25%
Γ. Κρατική αδιαφορία 25%
Δ. Ντόπια αδιαφορία 23%

Φυσιολογικά και αναμενόμενα τα αποτελέσματα θα μου πείτε, αν και κατά την γνώμη μου κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν και την ανάποδη σειρά, όπως θα δείτε παρακάτω.
***********
Σαββατόβραδο ζέστη πολύ, ήλθε και η παρέα από την Αθήνα, τι το πιο λογικό από το μια μεταμεσονύχτια βόλτα για μια κρύα μπύρα στην παραλία του Τελωνείου. Εκεί που τα νιάτα ξεφαντώνουν και σε ζαλίζουν με το ατελείωτο πηγαινέλα τους, εκεί που συναντάς φίλους, παλιούς συμμαθητές, ξεχασμένους…. γνωστούς.
Όλα εξελίσσονται φυσιολογικά και υπέροχα, τα αστεία διαδέχονται το να τ΄άλλο και εκεί που περιμένεις την θαλάσσια αύρα να σε δροσίσει και λίγο, να΄ σου μια «υπέροχη» βοθρίλα, απότομη όσο και ανυπόφορη, να σου γυρίζει τ΄αντερα ανάποδα.
- Άντε στην υγειά μας, κι απου φύγει-φύγει.
- Τώρα θα μου πείτε τι το παράλογο βλέπω και γιατί το ξανα- λέω και το ξανα-λέω. Κανονικά θα έπρεπε να το είχα εμπεδώσει ή καλύτερα να είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια, όμως πολλές φορές είναι αδιανόητο κάποιοι εκλεγμένοι μας, που έκαναν σλόγκαν τον πόνο μας για να βγουν, να μας υποτιμούν τόσο επιδεικτικά … τώρα.
- Αδιανόητο, να συνεχίζουν να έχουν αυτήν την αδιαφορία ότι στην πεντακάθαρη θάλασσα μας δεν πέφτει ούτε……κουνούπι ; Άλλο που όλο και κάτι άλλο πέφτει !
- Παράδοξο, πως τα φρεάτια είναι πεντακάθαρα μετά τους ελέγχους, όταν βλέπεις τα έργα όλων αυτών που δεν σκέφτονται για ένα καθαρό Καστέλι στην θάλασσα μας ;
- Κουφό, αν συναντήσεις κάποιο εκλεγμένο μας, φυσικά εκεί μεταμεσονύχτια και τον ρωτήσεις αφού αναρωτηθείς αν έκανες σωστά που τον ενόχλησες , …μυρίζετε εσείς κάτι ;
Η απάντηση που θα πάρετε θα είναι του στυλ «τυγχάνει να έχω βουλωμένη μύτη και δεν μυρίζω» !!!.
Τελικά μόνο τα φρεάτια δεν βουλώνουν σε αυτόν τον τόπο, όλα τα άλλα είναι βουλωμένα, …….. από στόματα ως και οι μύτες!!
************
Η Σκαλίδη καθυστερεί και κατά τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής μάλλον φταίνε οι προηγούμενοι λόγω κακής μελέτης, οι της αρχαιολογίας που …..τοποθέτησαν τα αρχαία εκεί, οι καταστηματάρχες που άλλαζαν τα πλακάκια νυχθημερόν, ο ηλεκτρολόγος που ολομόναχος έκανε κανα μήνα να περάσει τα φώτα με τετράωρη εργασία και φυσικά ο περιφερειάρχης ; ο νομάρχης ; ποιος ξέρει ποιος, που δεν υπογράφει να μπουν κανα δυο τρία σήματα για να ξέρουμε αν είναι μονόδρομος, αν επιτρέπεται το παρκάρισμα, αν, αν, αν ;
Τελευταία είδα ότι φταίει για το χάλι της και η πυροσβεστική που μετά τη κατάσβεση μιας φωτιάς έσπασε τα τζάμια από την μόνιμη εδώ και κάμποσα χρόνια εστία μόλυνσης, κάπου στο μέσον της Σκαλίδη και άφησε τα ματάκια μας συν των τουριστών να βλέπουν πως μπορεί να αναπτυχθεί η …χολέρα σε μια καθώς πρέπει ευρωπαϊκή πόλη.
Κουβέρτες –στρώματα- παντελόνια, σαβούρα συν ότι άλλο βάλει το μυαλουδάκι μας στο πριν πολλά χρόνια παραδοσιακό μας φαρμακείο, τωρινό σημάδι της πλήρης ντόπιας αδιαφορίας.
80.000 Ε χρειάζονταν πριν 2-3 χρόνια για να απαλλοτριωθεί από το δήμο μας αυτό το ακίνητο, όμως ούτε και τότε αλλά ούτε και τώρα μπορούν να βρουν αυτά τα χρήματα παρ΄ όλο που είχαν την ευκαιρία να τα πάρουν από το σχέδιο πόλεως. Κρίμα.
**********
Παρ΄ όλο που το παραπάνω κειμενάκι είναι κάτι μεταξύ σοβαρού και αστείου, καλό είναι κάποιοι ντόπιοι να πάρουν σοβαρά τουλάχιστον τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, είναι αυτά που κουβεντιάζονται παντού.
Όσο για το αν κάνω δυσφήμηση αυτήν την στιγμή, η απάντηση είναι όχι, καλύτερα η αλήθεια από τον στρουθοκαμηλισμό μερικών που έχουν και μούτρα από πάνω να δικαιολογούνται για την δήθεν άριστη καθαριότητα μας.

Υ.Σ 1. Η πρώτη δημοσκόπηση του ράδιο αρβύλα έγινε το 2007 με την ερώτηση: «ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ;»
Ούτε και τότε βέβαια πήραν στα σοβαρά τα αποτελέσματα και βλέπετε το χάλι μας ! Όπου γωνία και ουρητήριο!
Υ.Σ 2. Αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να παράγουν σκέψη, ιδέες και λύσεις δεν ευθύνονται οι δημοσκοπήσεις ούτε βέβαια και οι δημοσκόποι. Χαχαχαχα.
Υ.Σ 3. Κισαμίτης βουλευτής ισχυρίστηκε ότι το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Νομού μας είναι οι Άγιοι Απόστολοι στα Χανιά, πληθυσμιακά μπορεί!!! Όμως η προστατευόμενη Γραμβούσα και το ακρωτήρι της, μήπως μας χρειάζονται περισσότερο όπως τις έχουν καταντήσει ;

ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ


ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


Το 2005 θα θυμάστε ότι το Ελαφονήσι έτρεχε με δυο ταχύτητες, ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη κόντρα των δυο όμορων δημάρχων για τα όρια της ομορφότερης παραλίας της Ευρώπης! Τότε λέγαμε για το ποιος δήμαρχος πάει γρηγορότερα και καλύτερα, ποιος μπορεί και ποιος όχι. Τότε αγανακτούσαμε δικαιολογημένα για τον περιορισμό και τα «όρια» που κάποιοι θέλανε να μας επιβάλλουν, λες και ήταν δικό τους μετερίζι και όχι όλων μας ο τόπος εκεί κάτω.
Σήμερα μπορεί η ταχύτητα να είναι μια, μπορεί οι δυο δήμαρχοι να συμφωνούν σε πολλά, να έχουν επιτέλους μια κοινή γραμμή, (που από τους ψιθύρους φτάνει ως και την συνένωση) αλλά τώρα η κόντρα μετατοπίστηκε, τώρα μπλέχτηκαν όλοι οι εκλεγμένοι μας και αιτία μια μελέτη που ήλθε από το πουθενά για να μας δείξει….ποιος είναι πιο ευαίσθητος, ποιος σκέφτεται περισσότερο το περιβάλλον, ποιος θέλει το καλό αυτής της περιοχής;
Έγινε δηλαδή και αυτό, κόντρα ανακοινώσεων και υποδείξεων μεταξύ των βουλευτών μας με τους δημάρχους (Πελεκάνου και Ινναχωρίου) και τον Νομάρχη που δεν είναι ότι το καλύτερο αυτήν την στιγμή, αλλά ούτε το ζητούμενο αφού η διαχειριστική μελέτη που αποσπάσματα ήρθαν στο φως θα ολοκληρωθεί τον…. Σεπτέμβριο.
Άρα όλοι βιάστηκαν, κοίταξαν στα άκρα, θα έλεγα από τον τρόπο που εξελίχτηκαν τα πράγματα ….ηθελημένα και δεν σκέφτηκαν λογικότερα, με σύνεση και το σπουδαιότερο … δεν σκέφτηκαν σε ποιον ανήκει ο τόπος εκεί κάτω.
-Κύριοι παρ΄ όλο που το ξέρετε, μια απλή επενθύμηση δεν βλάπτει ποτέ, ο τόπος εκεί κάτω στον λαό ανήκει και φυσικά το να αντιδικείς για φήμες και εικασίες μόνο υποψίες μας βάζει στο μυαλό.
*********
Σίγουρα το Ελαφονήσι, σε λίγο και τα Φαλάσαρνα, που αποτελούν τα τελευταία φιλέτα προς ανάπτυξη στον νομό, θα αποτελέσουν το μήλο της έριδος τα επόμενα χρόνια και κατά τα φαινόμενα η σύγκρουση συμφερόντων θα είναι αναπόφευκτη, αλλά και μεγάλη.
Θέλουμε τουριστική ανάπτυξη με μεγαθήρια ξενοδοχεία, ιδιόκτητες παραλίες, ή μια περιοχή όπως την βρήκαμε από γεννήσεως της, δίχως ίχνος τσιμέντου, ίσως δίχως τις απαραίτητες υποδομές;
Δύσκολο να αποφασίσεις, αν είσαι ιδιοκτήτης και βλέπεις την περιουσία σου να μηδενίζεται πονάς, από την άλλη αυτό που τραβάει τώρα είναι το παρθένο της περιοχής, η φυσική ομορφιά, το απέραντο όσο και απείραχτο …άγριο.
Δύσκολο λοιπόν να πάρεις μια απόφαση που να ικανοποιείς τους πάντες, φυσικά ουδείς θέλει μια ανάπτυξη τύπου Πλατανιά, αλλά και κανείς δεν θέλει την ερημοποίηση και τον αφανισμό των περιουσιών. Ίσως βέβαια να υπάρχει και η μέση λύση που για κάποιο λόγο ή την αγνοούμε ή κάποιους δεν τους συμφέρει να την ξεθάψουν από το …ντουλάπι !! Ήπια μορφής ανάπτυξης, λέει η λογική, που θα συνδυάζει την τουριστική ανάπτυξη αλλά και την περιβαντολογική προστασία της περιοχής. Προϋπόθεση βέβαια για αυτό θα είναι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την ανάπτυξη, να καταλάβουν ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
*********
Ευκαιρία λοιπόν μιας και όλοι αυτοί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τσακώνονται σε ξένο αχυρώνα, να σκεφτούν οι δήμαρχοι, το ντόπιο δημοψήφισμα, ο νόμος τους δίνει την δυνατότητα, έτσι θα κατοχυρωθούν όλοι, αλλά θα βρεθούν και οι μεν, αλλά και οι δε, μακριά από τα συμφέροντα που δυστυχώς πολύ ψιθυρίζονται τελευταία.
Είναι θεού δώρο αυτός ο παράδεισος, μερικοί το αγνοούν γιατί απλά μάθανε να μην συμφωνούν με την κοινή λογική, ή με μια απλή κοινή γραμμή. Σίγουρα η περιοχή χρειάζεται την ανάπτυξη αλλά χρειάζεται και πολύ προστασία.
Εγώ επειδή αγαπώ τον τόπο εκεί κάτω θέλω να κάνω μια ευχή, γιατί εκεί φτάνει και η δύναμη μου.
«Θέλω ένα Ελαφονήσι μακριά από μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, ένα παράδεισο, λειτουργικό, καλοσυνάτο, δίχως δικλείδες και στραλίκια, όπως αρμόζει στην ανεπανάληπτη ομορφιά του τοπίου. Ένα Ελαφονήσι προς μίμηση για τους άλλους εναπομείναντες επίγειους παραδείσους μας και η αξιοποίηση του, η όποια λογής ανάπτυξη του δεν θα περικλείουν την λέξη …«αρπαχτή».

Υ.Σ Φυσικά δεν είναι μόνο αυτή η περιοχή που θέλει την προσοχή μας, υπάρχει και η ακριβώς απέναντι, του Μπάλου, που μετά από μια 15ετής αδιαφορίας και καλοτρυγίματος από ξενομπάτες, βρέθηκε επιτέλους η δήμαρχος, να πει το μεγάλο ΝΑΙ στην διαχείριση του ποιο κερδοφόρου τουριστικού προορισμού της Κρήτης. Κάτι είναι και αυτό!

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ


ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σε 9 δημοτικά διαμερίσματα χωρίζεται ο δήμος μας και στον καθένα από αυτά, εκτός της πόλης της Κισάμου, υπάρχουν νόμιμα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια.
Θα μου πείτε τώρα και τι έγινε, κάνουν τίποτα που υπάρχουν ή είναι μόνο για το θεαθήναι; Από πληροφορίες που μου μετέφεραν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε αυτά, ορισμένα λειτουργούν και ενδιαφέρονται για τα προβλήματα στις περιοχές τους, πολλές φορές δε κάνουν αισθητή την παρουσία τους, όπως βάσει του νόμου έχουν υποχρέωση, στα δημοτικά συμβούλια μεταφέροντας τις δυσκολίες ή τα προβλήματα των κατοίκων των περιοχών τους .
Βέβαια διάβασα τις προάλλες ότι ορισμένα συμβούλια δεν λειτουργούν και υπάρχουν μόνο για να λέμε ότι υπάρχουν, κάποια δε από αυτά αγνοούν τι θα πει συνεδρίαση μήνες τώρα, αυτό βέβαια είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής να τους κάνει να αλλάξουν τακτική, μιας και οι « τοπικοί συμβουλάτοροι» ηθελημένα δέχτηκαν να εκπροσωπούν τις γειτονιές τους.
-Που το πάω τώρα !
Η πόλη της Κισάμου με 3-4 διαμερίσματα δεν έχει τοπικό συμβούλιο μιας και το ορίζει ο νόμος, έτσι απλά εμείς όλοι οι παραπονούμενοι – που για πολλούς και διάφορους λόγους είμαστε και περισσότεροι από τις άλλες γειτονιές- όταν κάτι δεν μας πάει καλά ή μας δημιουργεί πρόβλημα, αναγκαζόμαστε να κλείνουμε ραντεβού και να κόβουμε χαρτάκι (όπως παίρνουμε νούμερο από τις τράπεζες, κάτι παρόμοιο) για να ακουστούμε από τους υπεύθυνους (δήμαρχο-αντιδημάρχους)!
Και δυστυχώς αντιμετωπίζουμε και ένα παραπάνω πρόβλημα ότι σαν γειτονιά, γιατί μια γειτονιά είναι το κέντρο αλλά και τα περίχωρα του Καστελλιού- δεν έχουμε και πολλούς γηγενείς εκλεγμένους για να μας ακούσουν ή να τους τα «ψάλλουμε», οι περισσότεροι σύμβουλοι εκλέχτηκαν στην περιφέρεια, - ορισμένοι κατοικοεδρεύουν και εκτός- έτσι αναγκαστικά εφαρμόζουμε το ¨τα παράπονα μας - απευθείας- στην δήμαρχο¨.

Φυσικά μην σας φαίνεται παράξενο το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όλες οι μικρές ή μεγάλες πόλεις που δεν έχουν τοπική «φωνή», βέβαια αυτές οι πόλεις έκαναν ένα βήμα παραπάνω μιας μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν μεμονωμένοι στα προβλήματα της καθημερινότητας έφτιαξαν μη κερδοσκοπικούς, μη κομματικούς, μη κυβερνητικούς, μη κρατικούς φορείς ενεργών πολιτών που στηρίζονται στην εθελοντική συμμετοχή. Έφτιαξαν δηλαδή μια κοινωνία πολιτών που απλά ενδιαφέρετε για την πόλη τους, μια κοινωνία πολιτών που συνεργάζεται με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και με άλλους φορείς ώστε να παρεμβαίνει και να κινητοποιεί τους κατοίκους, τους φορείς και ομάδες πολιτών για όλα τα παρουσιαζόμενα προβλήματα καταθέτοντας φυσικά και προτάσεις για την επίλυσή τους.

Με χαρά λοιπόν άκουσα ότι κάτι τέτοιο ετοιμάζετε και στην πόλη της Κισάμου, από ανθρώπους που βιώνουν την καθημερινότητα και αντιμετωπίζουν τα λογής προβλήματα, ολίγων αβοήθητοι.
- Τι να κάνουμε, κάποτε, ο εμπορικός σύλλογος διαμόρφωνε τις καταστάσεις, κάποιοι τον αδρανοποίησαν ώσπου χάθηκε και διαλύθηκε, η νέοι αδιαφορούν παρ ΄όλο που οι περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο κέντρο για επανασύσταση του άρα καλύτερη ιδέα από την συμμετοχή μας σε αυτόν τον σύλλογο προστασίας του πολίτη, όπως αυτοονομάστηκε και παρουσιάστηκε στην σελίδα 5 του προηγούμενου φύλλου των Ν.Ο, ίσως να μην υπάρχει. Ίδωμεν !!!

Υ.Σ Ι Έκανε έφοδο η αστυνομία -δεν διευκρινίστηκε αν ήταν η δική μας ή άλλη- στα καταστήματα της παραλίας και συνέλαβε επ΄ αυτοφώρω τους νεαρούς και τις νεαρές που «βοηθούσαν» στα σερβιρίσματα. Ανήλικοι, χωρίς βιβλιάρια υγείας, και …… αλλά πολλά όμως οι καιροί είναι χαλεποί και το χαρτζιλίκι απαραίτητο !!!
Δεν διευκρινίστηκε ακόμα αν συνελήφθησαν και κάποιοι ιδιοκτήτες που ποτίζουν μπόμπες κάτι πιτσιρίκια κάτω των 16 ετών !
Διευκρινίστηκε όμως ότι είναι γνωστός στην δημοτική αρχή αυτός που έχει άχτι με την Σκαλίδη και μεταμεσονύχτια καθ΄ εκάστη σπα κάμποσες γλάστρες μετά την οινοποσία του. Βέβαια καλύτερα καμιά γλάστρα από τις τζαμαρίες όπως γινόταν παλαιότερα.
Δεν διευκρινίστηκε αν η αστυνομία γνωρίζει για το συμβάν που συνέβη για 2η φορά.

Υ.Σ ΙΙ Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, επαναλαμβάνω σε κανένα, το άγαλμα του άγνωστου στρατιώτη δεν παραμελείτε. Δεν μπορεί την μια να καταθέτουμε στεφάνια και να στέκουμε σούζα προς τιμή αυτών που πέθαναν για μας και από την άλλη όλη η Μαροκοιρακοπαλαιστινιαλυβιακή κοινότητα του Καστελλιού να πίνει μπύρες και να καπνίζει ποδοπατώντας το άγαλμα. Καγλελάκι δήμαρχε και γρήγορα.