Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗ

Η ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΥΠΑ ΠΑΝΤΟΥ



Παρακολούθησα την ημερίδα στην αίθουσα του δήμου μας για την ερημοποίηση και με έπιασε ένα σύγκρυο, όχι για το τι μας περιμένει, αυτό είναι γνωστό, αλλά γιατί πάντα αργά σκεφτόμαστε το περιβάλλον, τα νερά, το κλίμα, την μόλυνση, την γη που μας φιλοξενεί. Πάντα αργά, όταν πλησιάζει η καταστροφή, όταν είναι πολύ κοντά ο όλεθρος, τότε προσπαθούμε να δείξουμε ότι …προσπαθούμε κάτι να σώσουμε.
Άκουσα ότι το 15% των παραθαλάσσιων πεδινών περιοχών που καλλιεργούνται εντατικά έχει ήδη επηρεαστεί από την ερημοποίηση ή θα επηρεαστεί άμεσα. Δεν πρόκειται για υπερβολή ούτε για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το «έργο», λένε ήδη παίζεται (Φαλάσαρνα –Γραμβούσα) και η πλοκή του μάλλον μας παραπέμπει σε... θρίλερ όπου οι άλλοτε γόνιμες πεδιάδες μας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε άγονες, γυμνές έρημους. Σήμερα στη γη κατοικούν 6,33 δισεκατομμύρια άνθρωποι, διπλάσιος πληθυσμός από ό,τι το 1960. Άρα διπλασιάστηκαν, για να μην πω πενταπλασιάστηκαν, οι ανάγκες μας σε νερό, σε τρόφιμα, σε καλλιεργήσιμη γη και φυσικά εκατονταπλασιάσαμε την μόλυνση, την καταστροφή των δασών, την επέκταση των αστικών περιοχών.
Η κατάσταση του περιβάλλοντος απαιτεί όλους τους ενεργούς πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή και οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι μαζικές αν θέλουμε να ακουστούμε, αν θέλουμε να σώσουμε κάτι τις ακόμα.
- Φυσικά για μια καλύτερη ερημοποίηση μην ξεχάσετε, να ποτίζετε τους κήπους σας από το νερό της ύδρευσης, μην ξανακλείσετε το νερό της άρδευσης από της ελιές σας και προσπαθήστε να αποχαρακτηρίσετε τις καμένες δασικές εκτάσεις, τότε θα έχουμε την προσδοκώμενη επιτυχία.
********
Εν τω μεταξύ στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκε το γιατί δεν τα καταφέραμε ….. ακόμα να πάρουμε την γαλάζια σημαία. Μην νομίζετε ότι ήταν κάτι το τρομερό που δεν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε, ούτε είχε σχέση με τις υποχρεώσεις μας, ούτε έπαιξε ρόλο η ερημοποίηση του περιβάλλοντος, ούτε ο χρόνος ήταν πρόβλημα, απλά δεν είχαμε τα μπικικίνια (30.000 Ε) που χρειάζονται για να προωθηθούν όλα αυτά.
- Πιστεύω του χρόνου να μαζέψουμε τον παρά για να σπάσουμε επιτέλους την παράδοση που θέλει τους τρεις δήμους μας να μην έχουν γαλάζια σημαία. Υπάρχει βέβαια και η λύση για να μην κουραζόμαστε να κάνουμε κάθε χρόνο τα παραπάνω, ας αδελφοποιηθούμε με ένα δήμο που έχει πλεόνασμα τις γαλάζιες και έτσι θα έχουμε και μεις εξ…αγχιστείας μια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: