Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

-Το καλοκαίρι του 2003, το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου ξεκίνησε εργασίες αναπαλαίωσης και φωταγώγησης του κάστρου της Γραμβούσας και οικοδόμησης μερικών κτισμάτων στη νότια ακτή του νησιού. 
Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ανάγκασαν το Μ.Φ.Ι.Κ. και την ΕΟΕ να προσφύγουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς όμως να αποτραπεί πλήρως η ζημιά. 
Αυτή ήταν μια αναφορά για το νησί της Γραμβούσας από τον Παναγιώτη Γεωργιακάκη  Βιολόγο MSc του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Τα σπιτάκια υπάρχουν ακόμα δίχως να έχουν χρησιμεύσει όλα αυτά τα χρόνια πουθενά, μάλιστα οι ζημιές που τους έγιναν όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να μας είχαν ενεργοποιήσει σαν πολίτες και δημότες. Ο Δήμος Κισάμου λέει οτι έχει κάνει κάποιες προσπάθειες παλαιότερα για να μπορέσει να τα εκμεταλλευτεί δίχως όμως να φτάσει σε επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καιρός της πανδημίας είναι οτι πρέπει να ξαναφέρουμε στο τραπέζι τα θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια και ένα απο αυτά είναι και η παραχώρηση των κτισμάτων στο νησί στο Δήμο Κισάμου, για εκμετάλλευση, με σκοπό βέβαια το ανταποδοτικό για την περιοχή. Αν και έχουμε κακή φήμη επί του θέματος (εκμετάλλευση άνευ ανταποδοτικών μέτρων Λαφονήσι και Μπάλο) θεωρώ οτι το νησί δέχεται την ίδια πίεση με τον Μπάλο και δεν υπάρχει και κανείς (άντε ένας-δυο) που να το καθαρίζουν και να το "περιποιούνται". Τα 3000 άτομα την ημέρα είναι πολλά και μιας και δεν μπορούμε να τους αποκλείσουμε όσο και να θέλουμε, με ένα μικρό αντίτιμο το νησί θα γίνει μια νέα Σπιναλόγκα σε λίγα χρόνια, βάζοντας και το ΥΠΠΟ να κάνει ότι πρέπει στο φρούριο αλλά και στα άλλα Βενετσιάνικα σπίτια του νησιού. 
Απλά υπάρχει ολιγωρία στα πάντα εδώ και φαίνεται.
Ευχαριστώ τον Γεωργιλάκη Γιώργο για τις φώτο που βρέθηκαν στον συλλογο προβολής Κισάμου "Η Γραμβούσα" και είναι απο την εποχή που πάτησε το πρώτο όχημα στο νησί...και ο πολιτισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: