Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Ο ΛΑΣΘΕΝΗΣ, Ο ΑΝΔΡΟΚΛΗΣ, Ο ΙΑΣΟΝΑΣ ΚΑΙ Η ΙΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΑ

 Μια ανάρτηση το Σάββατο σχετικά με τα αρχαιοελληνικά ονόματα των Εννιά Χωριών σχολιάστηκε πολύ. Η αλήθεια είναι οτι δεν υπάρχει μια αποδεδειγμένη εξήγηση γιατί έδιναν αυτά τα ονόματα στα Εννιά Χωριά και πως η εκκλησία το αποδέχτηκε. Ούτε στο βιβλίο του ο Μανώλης Κογχυλάκης, ο λαογράφος της περιοχής, δίνει μια ξεκάθαρη εξήγηση του γιατί... 

Αμυγδαλοκεφάλι 1942
Αν και εγώ στις επισκέψεις μου στα χωριά αυτά έχω επανειλημμένως ρωτήσει μεγάλους στην ηλικία για το πως και γιατί ... απάντηση σίγουρη δεν πήρα. Έχω ακούσει οτι υπήρχε κάποιος δάσκαλος μορφωμένος και αρχαιολάτρης στην περιοχή που όταν του ζήτησαν να βαπτίσει κάποιο παιδί του έδωσε το όνομα του...... Χθες είδα γραμμένο το όνομα του δάσκαλου, Αχιλλέας Ξυλινάκης από την Τζιτζιφιά, ο οποίος έζησε στις αρχές του περασμένου αιώνα εκεί, που κάποιοι θεωρούν σαν "πρωτεργάτη" της ενέργειας. Βέβαια όλα αυτά με υποθέσεις και μόνο αν υπάρχουν ακόμα τα δημοτολόγια του 1900 ή το βιβλίο των βαπτίσεων σε κάποια εκκλησία, κάποιου χωριού, μπορεί κάποιος να δει και να συμπεράνει... Πάντως τα Εννιά Χωριά είναι γεμάτα με αρχαιοελληνικά ονόματα που και σήμερα ακόμα δίνονται σε νέα παιδιά.

* Αριστείδης, Δημοσθένης, Πλούταρχος, Περικλής, Θεμιστοκλής, Ηρακλής, Λασθένης, Επαμεινώνδας, Ηρόδοτος, Μενέλαος, Πολυξένη, Μερόπη, Δήμητρα, Ερμιόνη, Ελπινίκη, Αριάδνη, Αγάθη, Πολύδωρος, Αριστομένης, Αρτεμισία, Ουρανία, Ερωφίλη, υπήρχαν στην Κεραμωτή απο μαρτυρία της κ. Μαρτσάκη.
* Πλούταρχο, Αφροδίτη, Αριάδνη, Αριστέα, Πολύδωρος, Πλαστήρας, Ζηνοβία, Υψηλάνθη, Αριστοτέλης, Αθηνά, Λασθένης, Αρετή, Οδυσσέας, Σεβαστή, Ευρύκλεια, Αρίσταρχος, Ευθύμιος, Ασπασία, Επιμενίδης, Ουρανία, Λεωνίδας, Μενέλαος, Περικλής, Αθηνά, Τιμολέων, Ηρακλής, Αριστείδης, Νικίας, Ιδομενέας, Ολυμπία, Αλέξανδρος, Κλεάνθη, Ηρόδοτος, Πραξιτέλης, Δημοσθένης, Νικηφόρος, Ευτέρπη, Φεβρωνία, Τηλέμαχος, Ευτέρπη, Ευδοξία, Ξενοφών, Σωκράτης, Ροδάμανθης, Αγαμέμνων, Ανδροκλής, Ανδρονίκη, Πολυξένη, Ιάσονας, Ορφέας, Κλεοπάτρα, Θεανώ, Πολύμνια, Ευρυδίκη, Ινώ, Αχιλλέας, Μίνωας, Χαρίλαος, Χαρίδημος, Κορίνα, Λυκούργος, Φιλένια, Κίμωνας στη Βάθη μαρτυρία Σπερελάκη Ιάκωβου. 
και φυσικά το ίδιο σε όλα τα χωριά των Εννιά Χωριών.... 
Η έρευνα βέβαια συνεχίζεται.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: