Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΝΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σχετικά με το έργο:
«Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα»
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1: ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ.  ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: € 80.000,00
Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται 1 Απριλίου 2020 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε  26 μήνες.
Φορέας υλοποίησης είναι η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και τον Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης.
Το φυτό Androcymbium rechingeri χαρακτηρίζεται απειλούμενο (κινδυνεύον) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το μικρό κρινάκι εντοπίζεται στην στη Νησίδα Ήμερη Γραμβούσα, κατά μήκος της παραλίας των Φαλασάρνων, στην παραλία Ελαφονήσι και στη νησίδα Ελαφονήσι. Οι δράσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν
Περιφράξεις για την άρση των πιέσεων και απειλών που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο είδος.
Εκτός τόπου διατήρηση του είδους στην Τράπεζα Σπόρων του ΜΑΙΧ.
Επί τόπου διατήρηση του είδους: επανεγκατάσταση ή ενίσχυση του πληθυσμού όπου απαιτείται.
Ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης με την υπεύθυνη Πρασίνου του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Καντάνου Σελίνου κ. Βακάκης Γεώργιος με τον Πρόεδρο της Μονομετοχική Α.Ε. του Δήμου κ. Περράκη Νεκτάριο, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων (ΔΔΧ) κα Πολύμνια Σκλαβάκη με την ερευνητικών προγραμμάτων της ΔΔΧ κα Βούλα Νούσια, ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Γεώργιος Μπαουράκης, ο υπεύθυνος για την χλωρίδα του Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς- Δυτικής Κρήτης κ. Δημήτριος Κοντάκος. Το έργο παρουσίασε η υπεύθυνη της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ κα Χριστίνη Φουρναράκη. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις δράσεις του έργου και ιδιαίτερα για τις περιφράξεις που πρόκειται να υλοποιηθούν  με σκοπό την προστασία των φυσικών πληθυσμών του φυτού στην περιοχή Ελαφονησίου (απέναντι παραλία) και στην παραλία Φαλασάρνων.
Οι εκπρόσωποι των Δήμων  συμφώνησαν να συνδράμουν στην υλοποίηση των δράσεων του έργου καθώς αυτές, πέραν την διατήρησης του φυτού, συμβάλλουν στη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών σε θέματα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.
ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: