Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Πάντα σε αυτήν την πόλη υπήρχε (και θα υπάρχει) μια δυσπιστία σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα οικόπεδα που κατ καιρούς έχει και θα συνεχίσει να ανασκάπτει η αρχαιολογία. Τι βρήκατε; Σιγά να μην βρήκατε!!! Δεν αξίζουν! Καλύτερα να τα καταστρέψουμε για να κτίσουμε και πολλά άλλα που δεν είναι της ώρας. Κάποιοι ενδεχομένως να έχουν δίκιο όχι στο τι βρέθηκε αλλά γιατί σε μένα και όχι στου γείτονα, όμως και αυτό δεν είναι της παρούσης μιας και άλλο το 1950 και άλλο το 2000.
 Απο το αρχείο μου και το αρχείο της υπηρεσίας θα προσπαθήσω τις επόμενες μέρες, μιας και θα είμαστε σε περιορισμό, να βγάλω μερικά οικόπεδα που είχαν πραγματικό θησαυρό απο κάτω τους.
Εκτός του Κέντρου Υγείας και κάποιων άλλων που βρέθηκαν υπέροχα ψηφιδωτά ενδιαφέρον μάλιστα θα έλεγα οτι είναι η ιστορία της πόλης αποτελεί το οικόπεδο Φωτάκη -Χαιρετάκη... έτσι λέγονται τα οικόπεδα στην αρχαιολογία απο τους ιδιοκτήτες τους, και είναι τα σημερινά μαγαζιά, ένα μέρος τους, που βρίσκονται στην Ηρώων Πολυτεχνείου, το βιβλιοπωλείο της Φιλιππάκη και το κατάστημα ηλεκτρονικών Χαιρετάκη. 
Στο παραπάνω σχέδιο βλέπουμε το τελικό σχέδιο και τι βρέθηκε το 1998 στα δυο αυτά οικόπεδα.
Πάμε λοιπόν και όσο μπορώ περιληπτικά:
Κατά αρχάς βρέθηκαν 5 φάσεις κατοίκησης. Από τα πρώτα Ρωμαϊκά χρόνια ως και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Με απλά λόγια λίγο μετά την κατάληψη της Κρήτης απο τους Ρωμαίους το 67 π.Χ ως και το 824 μ.Χ. Στο οικόπεδο αυτό που ανασκάφτηκε με πολύ προσοχή μιας και ήταν απείραχτο η καλύτερη σωζόμενη φάση του ήταν αυτή του σεισμού 350-365 μ.Χ.
Το κομμάτι που ανασπάπτηκε αποτελούταν απο 3 δωμάτια ένα υπόγειο και μια αυλή. Στο υπόγειο δωμάτιο το οποίο στο σχέδιο είναι σημειωμένο με το Α ήταν και η απόδειξη της πόλης οτι καταστράφηκε εκ θεμελίων απο τον σεισμό του 365 μ.Χ μιας και βρέθηκαν δυο ανθρώπινοι σκελετοί που είχαν καταπλακωθεί απο τους πάνω ορόφους. Κοντά τους βρέθηκαν 67 πήλινα αγγεία (αμφορείς-πινάκια-οινοχόες και πολλοί λύχνοι) αρκετά γυάλινα αγγεία, καθώς και τρία χάλκινα σκεύη (δυο χύτρες και μια οινοχόη) μάλιστα στο ένα σκεύος βρέθηκε με το φαγητό του μέσα (μύδια). Βρέθηκαν ακόμα λεκάνες μαρμάρινες, μικρά κολωνάκια και φυσικά ο παραδοσιακός χειρόμυλος.
Κοντά στους σκελετούς βρέθηκε και ένας αρκετά μεγάλος θησαυρός απο νομίσματα 180 απο τον 2ο μΧ αιώνα ως και τον 4ο μΧ. Στο υπόγειο βρέθηκε σκάλα απο 7 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στο χώρο αυτό. 
Στους άλλους χώρους της οικίας βρέθηκαν λύχνοι, πιάτα, αγγεία, αμφορείς καθώς και ένα ημικατεστραμμένο λουτρό με ίχνη απο υπόκαυστο που δηλώνει οτι είχε ζεστό νερό. 
Συνολικά βρέθηκαν σε όλο το οικόπεδο 82 αγγεία, 290 νομίσματα και 210 μικροαντικείμενα, και μια κεφαλή ενός γυναικείου αγάλματος.
Για την ιστορία η δεύτερη βόρια αίθουσα του Μουσείου Κισάμου, στον πρώτο όροφο, είναι αφιερωμένη για αυτήν την οικία και τα χαρακτηριστικά αντικείμενα της περιόδου του σεισμού μπορείτε να τα δείτε εκεί.. όταν με το καλό ανοίξει το Μουσείο.

Υ.Σ Για τον ιό θα τα μαθαίνεται απο αλλού



  

Δεν υπάρχουν σχόλια: