Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ο SIEBER ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Ο Franz Wilhelm Sieber (1789-1844) ήταν φυσιοδίφης αυστριακής καταγωγής. Έχοντας κλίση στις πλαστικές τέχνες, σπούδασε αρχικά αρχιτεκτονική αλλά τελικά στράφηκε στις σπουδές φυσικής ιστορίας και ειδικότερα στη βοτανική. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου (Ιταλία, Κρήτη, Ελλάδα, Αίγυπτο, Μέση Ανατολή, Αυστραλία, Μαυρίκιο, Νότιο Αφρική), και συνέλεξε κυρίως δείγματα από τη χλωρίδα του κάθε τόπου, αλλά και αρχαιότητες και εθνογραφικό υλικό. Στον Sieber οφείλονται οι ονομασίες είκοσι περίπου ειδών χλωρίδας ενώ επίσης ισχυριζόταν ότι είχε ανακαλύψει ένα φάρμακο κατά της λύσσας. Αναζήτησε υλική υποστήριξη για την προώθηση του φαρμάκου αυτού αλλά τελικά πέθανε στο ψυχιατρείο, μετά από δεκατέσσερα χρόνια εγκλεισμού. Τον Δεκέμβριο του 1816 ο Sieber ξεκίνησε το ταξίδι του από την Τεργέστη, συνοδευόμενος από έναν κηπουρό και έναν υπηρέτη. Τον Ιανουάριο του 1817 έφτασε στην Κρήτη, που βρισκόταν τότε υπό οθωμανική κυριαρχία. Μετά από σύντομη παραμονή στον Χάνδακα (Ηράκλειο), θα εγκατασταθεί στα Χανιά απ’ όπου θα περιηγηθεί το νησί, θα συλλέξει βοτανολογικό υλικό, και θα προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες στους κατοίκους. Έμεινε και στο Ρέθυμνο και αργότερα ξανά στον Χάνδακα, ενώ έκανε εξορμήσεις στο Λασίθι και τη νότια Κρήτη. Ύστερα από προτροπή των φίλων του, δημοσίευσε τις εντυπώσεις του από τις ταξιδιωτικές του έρευνες σε δίτομο έργο στα γερμανικά (1823). O Sieber είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ταξιδιώτης που περιηγήθηκε την Κρήτη και παρέδωσε πλήθος πληροφοριών για την οθωμανική διοίκηση, τον κοινωνικό βίο των κατοίκων (διατροφή, μουσική, χορός), τις θρησκευτικές τελετές, την πρακτική ιατρική (φάρμακα, εμβόλια, γιατροσόφια κλπ.), τις γλωσσικές και τοπωνυμικές ιδιαιτερότητες και φυσικά την πλούσια χλωρίδα της νήσου.
- Ο περιηγητής που επισκέφτηκε την Κισαμο Cisamos το 1817 αν και έχει κάνει πολλά λάθη στην τοποθεσίες (την αρχαία Άπτερα την έβαλε στην Ρόκκα) είναι ίσως ο πρώτος που αναφέρει την πόλη Ελαία στην περιοχή μας, η οποία μάλλον ήταν όπως όλα δείχνουν στα δυτικά της σημερινής πόλης, απο Τράχηλα ως και Φουρνάδω. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα στον χάρτη, που δυστυχώς δεν τον έχω σε μεγάλη ανάλυση, και η τοποθέτηση ενός λιμανιού στην σημερινή θέση του Μπάλου με την ονομασία Ραμνούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: