Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΚΙΣΑΜΟ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα ‘Training and Capacity Building in Sustainable Agricultural Water Management to Address Food Security and Social Instability in Pakistan’, στο οποίο συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας ο γεωπόνος-ερευνητής Κων. Χαρτζουλάκης από τα Χανιά. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Italian Agency for Development and Cooperation και υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο CNR-IVALSA και το Arid Agricultural University of Rawalpindi, Pakistan. 
Σκοπός του προγράμματος ήταν εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων και πιλοτικών εφαρμογών για την αειφόρο διαχείριση του νερού στη γεωργία για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της κοινωνικής αστάθειας στο Πακιστάν. Εγκαταστάθηκαν τόσο στα πανεπιστήμια (Rawalpindi και Peshavar), όσο και σε συνεταιρισμό παραγωγής εσπεριδοειδών (Salgoda) πιλοτικές εφαρμογές για την συλλογή και αποθήκευση νερού στο έδαφος (water harvesting) και πλήρη σύγχρονα συστήματα άρδευσης. Παράλληλα, έγινε εκπαίδευση γεωπόνων, φοιτητών αλλά και αγροτών (Farmer’s Day) στις τεχνικές.
Η σπουδαιότητα της ορθολογικής διαχείρισης του νερού στο Πακιστάν είναι μεγάλη, αφού το 95% του νερού χρησιμοποιείται για τη γεωργία, με 60% του πληθυσμού του να εμπλέκεται άμεσα στη γεωργία και την κτηνοτροφία, και το 80% των εξαγωγών του να βασίζονται σε αυτούς τους τομείς. Παρά το γεγονός ότι έχει επάρκεια υδατικών πόρων, είναι μέσα στις 36 χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ερημοποίησης και έλλειψης νερού, με αποτελεσματικότητα κάτω του 40%.  
Στο συνέδριο που έγινε πανεπιστήμιο του Rawalpindi από 27-29/6/2018, με συμμέτοχή πολλών επιστημόνων από πολλές περιοχές του Πακιστάν και παρουσία του Ιταλού πρέσβη κ. Stefano Pontecorvo, παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Έρευνας του Πακιστάν, Dr. Yusuf Zafar, αφού ευχαρίστησε όλους που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος και εξέφρασε την βούληση να συμβάλει στην περαιτέρω αξιοποίηση του έργου. 
Ο κ. Χαρτζουλάκης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην ‘Αειφορική διαχείριση του νερού άρδευσης σε ξηροθερμικές περιοχές σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής’ και προσέφερε στον κ. Yusuf Zafar το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 'TERRA KISSAMOS' από τα Χανιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: