Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

ΚΙΣΑΜΙΤΕΣ ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

3.000 από τους 6.000 Μακεδονομάχους ήταν Κρητικοί...
Δυστυχώς αυτό αποσιωπάται κομπλεξικά από πολλούς ιστοριογραφούντες, μα προπαντός από το επίσημο κράτος, όπως και το ότι μετά τον ηρωικό πρόωρο θάνατο του Παύλου Μελά, από το 1903 ως το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα, το 1908 οι δυο Γενικοί Αρχηγοί (καθόλου τυχαία) ήταν Κρήτες !Γεώργιος Τσόντος – Βάρδας και ο Γεώργιος Κατεχάκης ή Ρούβας
Οι Κρήτες αρχηγοί ήταν 39 και απο αυτούς οι 3 Κισσαμίτες. 
Ο Γεώργιος Σπυριδογιάννης: Αρχηγός Μακεδονικού Αγώνα 1903-1912. Από τα Γρυμπιλιανά Κολυμβαρίου Κισάμου. Αριθμός Ανδρών 18.
Ο Γεώργιος Σκαλίδης: Αρχηγός Μακεδονικού Αγώνα 1903-1906. Από το Έλος Κισάμου Χανίων. Έπεσε ηρωικός μαχόμενος στις 20-3-1906 στο Ίβεν Μακεδονίας (χωριό δυτικά του Μοναστηρίου στην καμπή του Εριγώνα ποταμού) μαζί με τους 16 συντρόφους του, επέζησε ένας.
Και ο Εμμανουήλ Λυκοβαρδής: Οπλαρχηγός Μακεδονικού Αγώνα 1903-1908.Από τα Περβολάκια Κισάμου. Αριθμός Ανδρών 38.
Δείτε εδώ την βιογραφία του Σκαλίδη όπως την έγραψε ο δάσκαλος  Μιχάλης Μουντάκης.
Πληροφορίες για τους οπλαρχηγούς απο τον Κώστα Ντουντουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: