Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

και η Αμερική
Του Παναγιώτη Μπατσαρισάκη*
Οι πλειστηριασμοί άρχισαν στην Ελλάδα και μάλιστα με πομπώδη συναίνεση της Κυβέρνησης που προβάλει ως "λύση" στις κοινωνικές αντιδράσεις τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Ας το πάρουμε όμως από την αρχή γιατί είναι κρίμα και άδικο αυτό που θα συμβεί στους Έλληνες επιχειρηματίες και ιδιώτες ή μάλλον ήδη τους συμβαίνει.
Την δεκαετία του 2000 οι Τράπεζες λειτούργησαν με μανία στα πλαίσια της ποσοτικής επέκτασης, πιέζοντας αφόρητα τον κόσμο να πάρει δάνεια, τόσο επιχειρηματικά όσο και ιδιωτικά (διακοποδάνεια, αυτοκινητοδάνεια, καταναλωτικά αλλά και στεγαστικά).
Τότε οι συνθήκες των εισοδημάτων ήταν συγκεκριμένες και μάλιστα με ανοδικές τάσεις και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είχαν δώσει προγράμματα στις τράπεζες με τα οποία αξιολογούσαν τους πελάτες τους για το ύψος του δανείου που θα τους χορηγούσαν.
Βέβαια τα κριτήρια ήταν χαλαρά, ....
......και αφού υπήρχε η ευλογία του οίκου αξιολόγησης τα δάνεια εδίδοντο αφειδώς, με την ασφυκτική πίεση των διοικήσεων των τραπεζών να δοθούν χρήματα στην αγορά.
Η Ελλάδα είχε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζεται η μελλοντική  "Ελβετία" της Μεσογείου μέχρι που οι πολιτικοί βάλθηκαν να κάνουν την Ελλάδα χώρα των συσσιτίων και των ρυθμίσεων σε κάθε οικονομική δραστηριότητα.
Φυσική συνέπεια ήταν αφού πρωθυπουργοί και οικονομικοί παράγοντες μιλούσαν για "Τιτανικό που βυθίζεται", "διεφθαρμένους Έλληνες", "πλαστά ελλείμματα" και άλλα πολλά που οδήγησαν στην προαναγγελθείσα χρεοκοπία. Δυστυχώς όμως μόνο οι πολίτες πληρώνουν τα λάθη και τις κατευθυνόμενες συμπεριφορές τους στα οκτώ χρόνια της κρίσης.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε χάος χρέους και μάλιστα ιδιωτικού, γιατί το δημόσιο που έχει να κάνει με τους δανειστές - διασώστες ρυθμίζεται σε βάρος των πολιτών που πληρώνουν ήδη τα σπασμένα των πολιτικών.
Αφού μειώθηκαν και θα μειώνονται τα εισοδήματα εξαιτίας του Αρμαγεδώνα που έπληξε την οικονομία, δάνεια της τάξεως 50 δισ ευρώ επί συνόλου των "κόκκινων" 110 δισ ευρώ, έτοιμα για εκτέλεση και πλειστηριασμούς και ακολουθούν και τα υπόλοιπα.
Δεν έλαβε κανείς υπ όψιν τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την μείωση των εισοδημάτων και προχωρούν να ρευστοποιήσουν εγγυήσεις και υποθήκες σαν να μην συνέβη τίποτε.
Συνέβησαν τα ίδια και στην Αμερική με την Leeman Brothers να πτωχεύει για παρόμοιους λόγους. Τα χρήματα που δάνεισε σε εκατομμύρια Αμερικανούς προσπάθησαν να τα πάρουν με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο. Αποτέλεσμα εκατομμύρια πολίτες άστεγοι, με το κοινωνικό πρόβλημα να έχει φτάσει στο ζενίθ. Πολλές μαρτυρίες περιέγραφαν τον τρόπο που βγαίνανε από τα κατασχεμένα σπίτια τους οι Αμερικανοί πολίτες.
Επειδή είχε παρατηρηθεί συχνά φαινόμενο ολοκληρωτικής καταστροφής των σπιτιών με τρόπους ανορθόδοξους ,όπως ρίχνοντας μπετόν στις αποχετεύσεις και τα δίκτυα, οι νέοι αγοραστές καλούσαν τους κατεστραμμένους ιδιοκτήτες που έφευγαν από τα σπίτια να μην κάνουν ζημιές καταβάλλοντας τους 5 έως 10.000 δολάρια κατά την αποχώρησή τους.
Αυτό βέβαια ήταν κατάντια του συστήματος εκείνη την εποχή στην Αμερική που όμως σιγά-σιγά κατάφεραν οι κυβερνήσεις να το αναστρέψουν , γιατί μετά την πτώχευση και πολιτειών της Αμερικής , όπως Καλιφόρνια κλπ η κυβέρνηση με απόφαση της γερουσίας αύξησε το όριο του χρέους από τα 17 τρισ δολάρια ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας τους.
Εκεί βέβαια αποφασίζουν οι ίδιοι για το πόσο και που χρωστάνε...
Ακόμη αυτό που συνέβη στην Αμερική των πλειστηριασμών ήταν η δραματική πτώση των τιμών από την υπερπροσφορά λόγω μαζικών πλειστηριασμών.
Έφτασαν στο επίπεδο να προσφέρονται ένα δολάριο τα κατεστραμμένα σπίτια των δανειοληπτών της Leeman Brothers.
Ευχόμαστε στην Ελλάδα να μην συμβεί αυτό που συνέβη στην Αμερική 10 περίπου χρόνια πριν. Είναι πραγματικά εφιαλτικό το μέλλον έτσι που διαφαίνεται για το τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες με χιλιάδες νεόπτωχους άστεγους που πρέπει να ταίσει και να στεγάσει η Εκκλησία.
Ίσως είναι πια αργά γιατί ήδη τα distress fund έχουν πιάσει δουλειά , αλλά έστω και την ύστατη ώρα μπορεί να γίνει κάτι για να αποτραπούν νέα και μάλιστα μαζικά δράματα στην ελληνική κοινωνία, που τώρα σύμφωνα με τους νόμους και τις ευλογίες της κυβέρνησης μοιάζουν αναπόφευκτα.
*Ο κ. Παναγιώτης Μπατσαρισάκης είναι Οικονομικός Αναλυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: