Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Η ΜΕΘΗ ΤΟΥ ΝΩΕ.

Μετά τον Κατακλυσμό, ο Νώε ασχολήθηκε (στα υπόλοιπα μέχρι τα 950 χρόνια της ζωής του) με τα αγροτικά. Ανάμεσα στα άλλα, φύτεψε ένα αμπέλι, το οποίο έβγαλε σταφύλια. Τα έστυψε, δοκίμασε-φαίνεται λίγο παραπάνω-το χυμό και ήλθε σε κατάσταση πλήρους ευθυμίας. Πάνω στο τσακίρ κέφι, γδύθηκε και αποκαμωμένος έπεσε να κοιμηθεί. Έτσι γυμνό τον βρήκε πρώτα ο γιος του ο Χαμ, που τον ειρωνεύτηκε. Μπήκαν στη συνέχεια οι δυο άλλοι του γιοι, ο Σημ και ο Ιάφεθ, που με πολύ σεβασμό και πισωπατώντας για να μη βλέπουν τη γύμνια του πατέρα, τον σκέπασαν με ένα ρούχο. Όταν ο γέροντας συνήλθε και έμαθε τι έγινε, ευχήθηκε προφητεύοντας για το μέλλον των γιων του. Η προφητεία, του θεωρείται ότι προδιαγράφει την κατοπινή εξέλιξη του Κόσμου. Έτσι οι απόγονοι του Σημ (Σημίτες) διατήρησαν τη λατρεία στο Θεό και από αυτούς προήλθε ο Μεσίας, του Ιάφεθ απόγονοι είναι οι Έλληνες, Ρωμαίοι και λοιποί Ευρωπαίοι, που μέσω του Χριστιανισμού διεύρυναν τον αρχικό τους "χώρο", ενώ ο γιος του "καταραμένου" Χαμ Χαναάν και οι απόγονοί του (μουσουλμάνοι και λοιποί αφρικανοί), καταδικάστηκαν να είναι για πάντα υπηρέτες των άλλων.
Τη σκηνή της μέθης του Νώε δείχνει το εξαίρετο ψηφιδωτό από το βασιλικό παρεκκλήσι στο Παλέρμο της Σικελίας, την Capella Palatina, έργο σημαντικών καλλιτεχνών του 12ου αιώνα από το Βυζάντιο.
Μιχάλης Ανδριανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: