Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΗΛΗΚΙΟ

Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται το μαθητικό πηλήκιο, όπως και τη μαθητική σκούρα ποδιά που οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου ήταν υποχρεωμένοι να φορούν αντίστοιχα.
Σήμα κατατεθέν της μαθητικής τους ιδιότητας τότε, με πολλά τα παρατράγουδα και τα ευτράπελα που αναφέρονται τόσο στο πηλήκιο όσο και στις ποδιές.
-Προσωπικά δεν πρόλαβα το γυμνασιακό πηλήκιο με σύμβολο την κουκουβάγια. Θυμάμαι όμως τα μεγαλύτερα παιδιά που το φορούσαν. Ήταν σήμα κατατεθέν και καταργήθηκε το 1965.
Ήταν σκούρο μπλε καπέλο με γείσο και με σήμα την κουκουβάγια. Τα πηλήκια αυτά κατέβαιναν χαμηλά μέχρι τα αυτιά και απαγορευόταν η παραποίησή του σχήματός τους. Μπροστά είχαν το έμβλημα της κουκουβάγιας, καθότι η κουκουβάγια αποτελεί σύμβολο σοφίας και σύνεσης και οι αρχαίοι Έλληνες τη θεωρούσαν το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Δεξιά του εμβλήματος αναγράφονταν με μεταλλικά γράμματα τα αρχικά Γυμνασίου «Γ.Κ.» για το Γυμνάσιο Καστελλίου και αριστερά ο αριθμός μαθητολογίου π.χ. «31». Τελευταίο κομμάτι που βρέθηκε στο πατάρι του εμπορικού Πατερομιχελάκη πουλήθηκε πριν λίγα χρόνια!!!
Το πηλήκιο κατάργησε το 1965 η Κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου με πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου το «Γέρο της Δημοκρατίας». Αυτός θεώρησε ότι τόσο οι μαθήτριες στα γυμνάσια με μαύρες ποδιές (που ήταν σαν καλόγριες) όσο και οι μαθητές με το πηλήκιο και την κουκουβάγια δεν ταίριαζαν με τη δημοκρατική παιδεία που ήθελε να εφαρμόσει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επειδή ο ίδιος έδινε ιδιαίτερη σημασία στην ευπρεπή εμφάνιση της μαθητιώσας νεολαίας, από το 1965, καθιέρωσε για μεν τις μαθήτριες τη μπλε ποδιά με το χρώμα του γαλάζιου του ουρανού και στο πέτο της ποδιάς η κονκάρδα που αναγράφονταν η τάξη και το σχολείο, για δε τους μαθητές επιβαλλόταν να κυκλοφορούν με ευπρεπή κόμη και την καθιερωμένη κονκάρδα στο πέτο με τα χαρακτηριστικά του Γυμνασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: