Τα πρακτικά σχετικά με το 20% επι των ακαθαρίστων όπως καταγράφηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 14 Ιουνίου 2011.
Είναι λίγο μεγάλο αλλά ξίζει να το διαβάσετε για να δείτε τι έλεγαν τότε για το χρεος.
Στην Κίσαμο και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τοπικής Κοινότητας Δραπανιά σήμερα στις 14 Ιουνίου 2011 ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00 μ.μ.συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισάμου, ύστερα από την 13/10-6-2011 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πιτσιγαυδάκη Χαράλαμπου, που νόμιμα κοινοποιήθηκε στον κ.Δήμαρχο, στους κ.Δημοτικούς Συμβούλους,τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κισάμου και στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
Λειτουργία της μονομετοχικής δημοτικής επιχείρησης πρώην Δήμου Ινναχωρίου.
Ο κ. Πρόεδρος επί του δεύτερου θέματος της ημερήσιας διάταξης έκανε γνωστό ότι για το θέμα αυτό βρίσκονται απόψε εδώ ο λογιστής ο νυν και ο πρώην της εταιρίας, ο δικηγόρος της εταιρίας και ο εκπρόσωπος της τεχνικής συμβούλου εταιρίας και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Κουκουράκη να ξεκινήσει την εισήγηση για το θέμα.
-Κουκουράκης: Ευχαριστώ κ.Πρόεδρε.
Στα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Ιναχωρίου ....
.... ευρίσκεται η περιοχή Ελαφονήσου η οποία περιλαμβάνει τη νήσο Ελαφόνησο και την απέναντι ακτή.
Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Φύση 2000 με ΚΩΔ.434002 & 434015.Επίσης η περιοχή είναι κηρυγμένος Αρχαιολογικός Χώρος και ιστορικός τόπος. Στην περιοχή μέχρι το 1999 δεν υπήρχε και δεν εφαρμοζόταν κανενός είδους διαχείριση και προστασία παρόλο που έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Ν.1650/86, οι Οδηγίες 92/43 & 79/409 ΕΟΚ, ο Ν.2971/2001,ο Ν.3028/2002, ο Ν.998/79 & ο Ν.3208/2003.
Αποτέλεσμα της μη εφαρμογής της Νομοθεσίας αλλά και από το γεγονός ότι κυριαρχούσε η άποψη "πώς να τα οικονομήσουμε" ήταν η συνεχής απαξίωση και υποβάθμιση της προστατευόμενης περιοχής και η καταστροφή υποβάθμιση σημαντικών οικότοπων και ειδών προτεραιότητας αλλά και προστατευόμενων ειδών.(απειλούμενα-κινδυνεύοντα).
Από το 1999 (Καποδιστριακός Δήμος Ιναχωρίου) μπήκε σε εφαρμογή το Σχέδιο για την προστασία ανάδειξη-ανάπτυξη της προστατευόμενης περιοχής πάντα σύμφωνα με την επιταγή της κείμενης νομοθεσίας.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ιναχωρίου προχώρησε για την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) και Διαχειριστικού Σχεδίου όπου και αποτυπώνονται όλες οι επιστημονικές παράμετροι,ο τρόπος διαχείρισης αλλά και επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
Στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή αλλά και στην παραλιακή ζώνη δραστηριοποιόταν ιδιώτες οι οποίοι επιδίωκαν μεγιστοποίηση του κέρδους σε όσον το δυνατον μικρότερο χρόνο με αποτέλεσμα συνεχείς καταστροφές,παράνομες παρεμβάσεις και υποβάθμιση της περιοχήςεις βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος του Κοινωνικού Συνόλου και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής Δυτικής Κισάμου.
Παρ όλες τις προσπάθειες το πρώτο διάστημα για συνεννόηση με τους ιδιώτες έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρχαν τέτοια περιθώρια.
Ο Δήμος Ιναχωρίου πράτοντας το καθήκον του άρχισε ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις και στις ελεγκτικές υπηρεσίες όπου αποκαλύφθηκε μέσα από επίσημα έγγραφα ότι κυριολεκτικά δεν υπήρχε έστω και μια νόμιμη δραστηριότητα από τους ιδιώτες στην προστατευόμενη περιοχή. Οπως π.χ 500 τ.μ στεγασμένες κτιριακές κατασκευές, εκχερσώσεις 16 στρεμμάτων με μπουλντόζες μέσα στην προστατευόμενη περιοχή,καταστροφή δεκατεσσάρων στρεμμάτων, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή με είδη προτεραιότητας, καταστροφή σχεδόν του συνόλου του οικοτόπου προτεραιότητας (αμμοθίνες με κέδρους) παράνομη μόνιμη εγκατάσταση καθ όλο το έτος τροχόσπιτων στον αιγιαλό κλπ.
Σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο και την ΕΠΜ έως τότε κυριολεκτικά ούτε ένας κέδρος δεν είχε απομείνει που να μην έχουν κόψει τα χαμηλότερα κλαδιά του με πριόνια, προκειμένου να διευκολυνθεί η στάθμευση των οχημάτων σε σκιά και η παράνομη κατασκήνωση και όλες οι αμμοθίνες έχουν καταστραφεί ή υποβαθμιστεί.
Ο Δήμος Ιναχωρίου προστατεύοντας το Δημόσιο Συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών όπως ήταν υποχρέωσή του προχώρησε σε ενέργειες όπως:
1. Εφαρμογή της Νομοθεσίας σε όλα τα επίπεδα.
2. Ενέργειες για χρηματοδότηση και υλοποίηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
3. Ενέργειες για θεσμοθέτηση της ΕΠΜ.
4. Σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης με σκοπό εκτός των άλλων να διαχειρίζεται την προστατευόμενη περιοχή έως ότου συσταθεί ο προβλεπόμενος από τον Ν.1650/86 Φορέας Διαχείρισης.
5. Υιοθέτηση και εφαρμογή από το Δήμο και την Δημοτική Επιχείρηση όλων των προτάσεων του Διαχειριστικού Σχεδίου και της ΕΠΜ.
6. Χρηματοδοτήθηκε η μελέτη και υλοποιήθηκε από το Δήμο το έργο <Προστασία και ανάδειξη της απέναντι της νήσου Ελαφόνησος ακτής προυπολογισμού 180.000 Ευρώ.
7. Χρηματοδοτήθηκε η μελέτη και το έργο προστασίας,αναβάθμισης για μονοπάτι πρόσβασης επισκεπτών και περίπτερο πληροφόρησης στην Νήσο Ελαφόνησο προϋπολογισμού 100.000 Ευρώ.
8. Με έξοδα της Δημοτικής Επιχείρησης και εθελοντική εργασία δημιουργήθηκε φυτώριο ενδημικών κέδρων και φυτεύτηκαν εκατοντάδες απ αυτούς.
9. Μέσω ΑΣΕΠ προσλήφθηκε μόνιμος υπάλληλος όπου εκτός άλλων καθηκόντων του ανατέθηκε η επίβλεψη της προστατευόμενης περιοχής καθ όλο το έτος.
10.Υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ ΝΑΧ, Δήμο Ιναχωρίου και το Πολυτεχνείο Κρήτης και χρηματοδοτήθηκε από την ΝΑΧ τον Δήμο Ιναχωρίου μελέτη ανάπλασης-ανάδειξης Φάρου Ελαφονήσου και λοιπών κτιρίων.
11.Υποβλήθηκε πρόταση από τον Δήμο Ιναχωρίου η οποία έγινε αποδεκτή και υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση για υλοποίηση μελέτης υφάλου στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή Ελαφονήσου.
Το συνολικό αυτό σχέδιο το οποίο ακολούθησε την κείμενη νομοθεσία αλλά και τις προτάσεις επιστημονικών φορέων και μελετών,πολεμήθηκε από πρόσωπα τα οποία ουδέποτε πρόσφεραν από οποιαδήποτε θέση και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η ατομική οικονομισιά ή έβλεπαν την περιοχή ως ευκαιρία ρουσφετολογικών και πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής.
Ακόμα και το έργο προστασίας-ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής χρηματοδοτημένο και ελεγχόμενο από την Ε.Ε και το ΕΠΠΕΡ παρουσιάσθηκε ως <καταστροφή> από τηλεοπτικό σταθμό όπου η σχέση του τότε προέδρου με την περιοχή είναι γνωστή.
Το έργο αυτό βέβαια αλλά και ο Δήμος Ιναχωρίου από τότε που παρέλαβε την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής αντιλήφθηκε ότι το κύριο καθήκον είναι η εφαρμογή και επιβολή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας αλλά και η υιοθέτηση των προτάσεων του Διαχειριστικού σχεδίου και της ΕΠΜ. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής ήταν:
1. Άρχισε η ανάκαμψη της περιοχής και η περιβαλλοντική αποκατάσταση των προστατεταίων.
2. Τα συνεχή θετικά σχόλια-δημοσιεύματα-έγγραφα και σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.
3. Να είναι η μοναδική Δημοτική επιχείρηση στην Ελλάδα η οποία δεν δημιούργησε χρέη και ελλείμματα και παράλληλα χρηματοδοτούσε το Δήμο <πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι> και το πρόγραμμα δακοκτονίας.
4. Κατέστησε την περιοχή σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας πρώτο τουριστικό προορισμό σε ολόκληρη την Κρήτη με προφανή τα οφέλη στις επιχειρήσεις του Δήμου Ιναχωρίου αλλά και της Δυτικής Κισάμου.
5. Συμμετείχε εθελοντικά στην υλοποίηση από η Ευρωπαική Κοινότητα και επιστημονικούς φορείς δυο Ευρωπαικών Κοινοτικών Πρωτοβουλιών Life (Μεσογειακά-Εποχικά Τέλματα-Δίκτυο Μικροαποθεμάτων).
6. Χρηματοδότηση του Δήμου κάθε έτος με δεκάδες χιλιάδες Ευρώ.
Σήμερα με τον Καλλικράτη στο νέο Δήμο Κισάμου δημιουργήθηκε η Μονομετοχική ΑΕ όπου παραχωρήθει σε αυτήν με σχετική απόφαση ΔΣ η διαχείριση της περιοχής Ελαφονήσου.
Το Δ.Σ Κισάμου εκλήθη σύμφωνα με το νόμο να προτείνει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής φρόντισε να αποκλείσει από εκπροσώπηση την ελάσσονα αντιπολίτευση επιλέγοντας εννεαμελές συμβούλιο και όχι εντεκαμελές όπως ο νόμος έδινε την δυνατότητα όπου στην τελευταία περίπτωση θα εκπροσωπούνταν και η ελάσσων αντιπολίτευση η οποία θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα εφόσον επι δώδεκα χρόνια διαχειριζόταν αυτά τα θέματα και τα γνώριζε όσο κανείς άλλος. Το ερώτημα βέβαια τι φοβόταν η συμπολίτευση από την ενδεκαμελή σύθεση την οποία προτείνει ο σχετικός νόμος διασταλτικά εφόσον η πλειοψηφία της θα ήταν 9-2 και προτίμησε την σύνθεση 8-1 όπου αποκλειόταν μια από τις δυο παρατάξεις,δεν το έχει απαντήσει κανείς. Απο κει και πέρα παρατηρούνται:
1) Αναρτήσεις στο διαδίκτυο αποφάσεων οι οποίες μόνο πληροφορίες δεν δίνουν (αόριστες, ασαφείς, ελλείπείς).
2) Ανακοινώσεις προμηθειών χωρίς εκ του νόμου διαδικασία δημοσιοποίησης και σύμφωνα με τον ενιαίο κανονισμό προμηθειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3) Έγκριση Προδιαγραφών χωρίς διαδικασία.
4) Ελλειψη άδειας αρμοδίων υπηρεσιών.
5) Ελλειψη κοινοποίησή των στις αρμόδιες Ελεγκτικές Υπηρεσίες.
Όλα τα παραπάνω τίθενται με την επιφύλαξη κάποια απ αυτά να έχουν υλοποιηθεί αλλά λόγω μη ικανοποιητικής ενημέρωσης να μην έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας.Σε κάθε περίπτωση κατά το τμήμα αυτό αν δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις τίθενται σε άμεση αλλαγή και διόρθωση.Επιπλέον στα ζητήματα διαχείρισης της προστατευόμενης περιχής αλλά και του έργου προστασίας διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
1. Αρχές Μαΐου 2011 μεγάλο μηχάνημα έργου προέβει σε παράνομες εργασίες αλλοίωσης της αμμώδους ακτογραμμής στην προστατευόμενη περιοχή.
2. Διαπιστώνεται παράνομη απομάκρυνση περίφραξης προστασίας (σε τμήμα του έργου που έχει υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα το ΕΠΠΕΡ και ο Δήμος Ιναχωρίου στα διοικητικά όρια) και καταστροφή 12 περίπου κέδρων ηλικίας 7 ετών.
3. Στις 2-6-2011 μεγάλο ιδιωτικό μηχάνημα έργου (τσάπα) στις 6 το πρωί και για αρκετή ώρα εργάζεται παράνομα στην προστατευόμενη αμμώδη ακτογραμμή προς νήσο Ελαφόνησο και την αλλοιώνει.
Από τα διαπιστωμένα συμβάντα που περιγράφονται στην παρ.2 αλλά και όσα αναφέρονται στην απρ. 3 εφόσον δεν ισχύει κάτι διαφορετικό και για το οποίο η δημοτική αρχή δεν μας έχει ενημερώσει,διαπιστώνεται ότι:
Η λειτουργία της Μονομετοχικής ΑΕ δεν ακολουθεί τη νομοθεσία.Οι υπεύθυνοι της Μονομετοχικής Κισάμου ΑΕ όχι μόνο δεν φροντίζουν για την εφαρμογή της νομοθεσίας όσον αφορά το Ν.1650/86 και το ν.2971/2002 του ν.3463/2006 τον καν. 11389/1993 και την οδηγία 92/43 ΕΟΚ και 79/402 ΕΟΚ.Εφόσον αυτού του είδους συμπεριφορές και αντιλήψεις φαίνεται να είναι εφαρμοσμένη πολιτική τότε είναι βέβαιο ότι σύντομα η Μονομετοχική ΑΕ θα οδηγηθεί σε σοβαρότατα προβλήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή του νόμου αλλά και για πρώτη φορά σε οικονομικό αδιέξοδο και για πρώτη φορά από την ίδρυσή της σε ελλειμματική διαχείριση και επίσης ήδη έχει αρχίσει η δυσφήμηση από πράξεις και παραλήψεις όσον αφορά τη εφαρμογή του ν.1650/86 και του Ν.2971/2001.
Είναι δε αξιοκατάκριτο και άκρως προκλητικό να δυσφημιστικό για το Δήμο Κισάμου σε εποχή πλήρους οικονομικής κατάρρευσης των πολιτών και σε εποχή που όλοι μειώνουν τις τιμές συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων στις τιμές προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών ειδικότερα στις παραλίες η Μονομετοχική ΑΕ να αυξάνει τις τιμές στις ομπρέλες κατά 25% στην περιοχή Ελαφονήσου.
Εδώ τελειώνω,είμαι στη διάθεσή σας να διορθώσουμε κάτι αν είναι λάθος ή να κουβεντιάσουμε παραπέρα για τις διάφορες ελλείψεις που παρατηρούνται.
-Πρόεδρος: Ωραία.Να προχωρήσουμε με τον Πρόεδρο της εταιρείας,με τους τεχνικούς συμβούλους και μετά προχωράμε στους δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. Μουντάκης έχει το λόγο.
-Μουντάκης: Ήθελα να πω ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει με κάποιον σύμβουλο, εμείς προχωρήσαμε. Έχουμε σύμβουλο τον κ. Πρωτοπαπαδάκη, συνεχίζουμε να τον έχουμε. Δικηγόρο έχουμε τον κ. Κοκκινάκη και τον κ. Ρημαντωνάκη λογιστή και κάτω από τις οδηγίες τους λειτουργούμε.Επειδή μας κατηγορεί ο κ. Κουκουράκης, καταρχήν από φέτος είναι όλα αναρτημένα στο διαδίκτυο, όλες οι ενέργειές μας και όλες οι δαπάνες βέβαια από φέτος πάλι ελέγχονται από τον επίτροπο. Τώρα για τις εκσκαφές που λέει ο κ.Κουκουράκης, εμείς προχωρήσαμε, εκεί πέρα καταρχήν έχει συντελεστεί μια οικολογική καταστροφή.Προ καιρού κουβέντιαζα μ ένα καθηγητή από την Αγγλία, τυχαία είχε βρεθεί εκεί στο Λαφονήσι,έβαλα κι ένα διερμηνέα γιατί δεν καταλάβαινα τι μου λέει, μου λέει ότι πριν 20 χρόνια έχει έρθει εκεί πέρα και με μαθηματική ακρίβεια αυτή η παραλία σε λίγα χρόνια θα έχει εξαφανιστεί διότι το χειμώνα παίρνει την άμμο τα κύματα και την έχουν εναποθέσει στη περιοχή μεταξύ του νησιού και της απέναντι ακτής και εντάξει η κίνηση που έκανε το μηχάνημα,το να ανοίξει δηλαδή αυτή τη δίοδο να περνάει το νερό, νομίζω ότι είναι μια κίνηση την οποία την κάνανε, πάντα γινότανε γιατί αρχίζει και μυρίζει το νερό εκεί,δημιουργείται μια λιμνοθάλασσα που άμα δεν καθαρίζει το νερό αρχίζει και βρωμάει και μάλιστα τη μέρα που λέει ο κ. Κουκουράκης ότι βάλαμε το μηχάνημα,την προηγούμενη μέρα μύριζε ο τόπος. Εξ άλλου οι ενέργειες που κάναμε εμείς πιστεύω ότι είναι νόμιμες,είχαμε και κάποιο χαρτί πάρει από την Κτηματική Υπηρεσία η οποία λέει ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτές τις κινήσεις,δηλαδή να αποκαθιστούνε την ακτή,να την επαναφέρουν στην αρχική της μορφή.
-Κουκουράκης: Υπάρχει αυτό το χαρτί; Το θέλουμε.
-Μουντάκης: Να το διαβάσω."Αναφορικά με τον καθαρισμό των ακτών ακόμα κι αν αυτός γίνεται με μηχανικά μέσα,είναι προφανές ότι εμπίπτει στη έννοια της απλής χρήσης καθώς αποσκοπεί απλώς στην επαναφορά του χώρου του αιγιαλού στην αρχική του κατάσταση και δεν θεωρείται εκτέλεση έργου εφόσον δεν επέρχεται αλλοίωση στη μορφολογία της ακτής".
-Κουκουράκης: Καθαρισμό λοιπόν. Τι σχέση έχει καθαρισμός με τσάπες;
-Μουντάκης: Αυτό που κάνει η τσάπα κ. Κουκουράκη, αυτό το κάνει ο καιρός μέσα σε μια νύχτα. Έπρεπε ν ανοίξουμε για να ξεβρωμίσει ο τόπος.Δηλαδή πώς ήθελε να λειτουργήσουμε;Να κάθονται εκεί οι τουρίστες να βρωμάει το τόπος και να μην μπορεί να κάτσει άνθρωπος; Αυτό εσείς γιατί το κάνατε τόσα χρόνια;
-Κουκουράκης: Γιατί δεν το κάναμε.
-Μουντάκης: Είναι και κάτι άλλο.Δεν κατάλαβα το 9 Ευρώ που το βρήκε ο κ.Κουκουράκης.
-Κουκουράκης: Σε μια απόδειξη της Δημοτικής Επιχείρησης.λέει 9 Ευρώ.Ομπρέλες 9 Ευρώ,ΦΠΑ 23% ,σύνολο 9 Ευρώ.
-Μουντάκης: Όταν είναι μια ομπρέλα και 3 καρέκλες πόσο έπρεπε να πάρουμε;
-Κουκουράκης: 9 Ευρώ.
-Μουντάκης: Αυτό κάναμε.Το σετ έχει 7 Ευρώ.
-Κουκουράκης: Λάθος κάνετε.
-Μουντάκης: Λάθος κάνω; Δεν έχει 7 Ευρώ το σέτ; Τόσο δεν παίρνατε τόσα χρόνια εσείς;
-Κουκουράκης: Εμεις παίρναμε 7, εσείς κόβετε αποδείξεις με 9.
-Μουντάκης: Όταν μπει η άλλη καρέκλα κόβουμε 9. Δηλαδή τι πρέπει να κόψουμε,8, 9 ή 9,10;
(συζήτηση εκτός μικροφώνων)
-Πρόεδρος: Να μην διακόπτει κανείς, να τελειώσουμε. Κύριε Μουντάκη ορίστε.
-Μουντάκης: Έχουμε κακό προηγούμενο μ αυτό που ζητάει ο κ.Κουκουράκης. Έχει αποδειχτεί ότι είναι καλύτερα να μην είναι κανείς από την αντιπολίτευση γιατί δυο τετραετίες που βρέθηκα κι εγώ εκεί στο Δήμο,τη μια φορά από τη μειοψηφία μπήκε ο ένας και την άλλη φορά μπήκε ο άλλος και τελικά δεν μπορώ να καταλάβω πως ερωτευτήκανε όλοι τον κ. Κουκουράκη και ήταν υποψήφιοι του στις επόμενες εκλογές.
-Πρόεδρος: Είναι δικό του ζήτημα αυτό. Παρακαλώ χωρίς σχόλια, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης:
-Πρωτοπαπαδάκης: Λοιπόν, για να βάλω το θέμα σε μια άλλη διάσταση. Εμας η Μονομετοχική ήρθε στο γραφείο, όπως γνωρίζετε έχουμε και μια επαγγελματική δραστηριότητα συγκεκριμένη και μας ζήτησε μια τεχνική υποστήριξη για το πώς θα λειτουργήσει φέτος το Ελαφονήσι. Αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε εμεις και είναι στα πλαίσια της σύμβασής μας,είναι τα εξής πράγματα. Το Ελαφονήσι για μας είναι διαδικασία προμηθειών, διαδικασία ενοικίασης καντίνας και ομπρελών και είναι και διαδικασίες εκταμίευσης και πληρωμής και πρόσληψης συγκεκριμένου προσωπικού. Πάνω σ αυτό το πλαίσιο εμεις κάναμε μια κουβέντα και θεσπίσαμε ορισμένους κανόνες τους οποίους θα τους πω τώρα και οι οποίοι νομίζω ότι λύνουν τις απορίες σε πάρα πολλά ζητήματα.
Καταρχήν αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό απ όλους είναι ότι πρόκειται για μια εταιρία η οποία είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενη. Δεν παίρνει λεφτά από το Δήμο,δεν διαχειρίζεται λεφτά του Δήμου.Εχει το κεφάλαιό της και έχει και τις εισροές της από την δραστηριότητα την οποία αναπτύσσει πάνω στον αιγιαλό. Η εταιρία σαφέστατα επειδή είναι του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την έννοια που το προσδιορίζει ο νόμος του Καλλικράτη και εκ των πραγμάτων πρέπει να έχει και ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας χωρίς αυτό να είναι αποσαφηνισμενο είτε από το τελευταίο νόμο του Καλλικράτη, είτε από τον προηγούμενο Δημοτικο και Κοινοτικό Κώδικα. Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα κατευθύναμε την εταιρία ουσιαστικά στο να μπορεί να υιοθετήσει το θεσμικό πλαίσιο του Δήμου, δηλαδή ένα σκληρό θεσμικό πλαίσιο βάση του οποίου να κινείται κι αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει να κάνει και με τις προσλήψεις και με τις προμήθειες και με τις ενοικιάσεις. Ένα καινούργιο στοιχείο το οποίο δεν υπήρχε πέρσι και μπαίνει φέτος,είναι το στοιχείο της διαύγειας. Αν έχετε παρατηρήσει όλες οι αποφάσεις της εταιρίας έχουν αναρτηθεί στη διαύγεια του Δήμου Κισαμου και μπορεί καθένας να παρακολουθήσει το περιεχόμενο αυτών των αποφάσεων και δεύτερον θα αναρτηθούν από δω και πέρα και οι πληρωμές των ενταλμάτων. Η εταιρία υποχρεούται να πάει στον επίτροπο αφού ολοκληρωθεί η θεσμική της διαδικασία. Για τη θεσμική της διαδικασία υπάρχει ένα μικρό κενό ακόμα σε σχέση με μια ενέργεια που έχει κάνει το τμήμα εμπορίου της Περ.Δ/κσης Χανίων όπου ετεροχρονισμένα έχει στείλει στο ΦΕΚ,στο τεύχος των Α.Ε την τελευταία πράξη η οποία πρέπει να δημοσιευθεί και μετά απ αυτή τη διαδικασία η εταιρία πηγαίνει στον επίτροπο δηλαδή για να καταλάβετε αν γίνουν πληρωμές τον Ιούνιο που θεωρώ ότι αφορούν μόνο το προσωπικό πιθανόν να μην πάνε στον επίτροπο,από τον Ιούλιο και μετά όλες οι πληρωμές θα πάνε στον επίτροπο\ και ανάρτηση στη διαύγεια θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η ανάρτηση στα σάιτ των μεγάλων Δήμων. Αν μπείτε στο Δήμο Χανίων για να έχετε μια εμπειρία θα δείτε ότι όλα τα χρηματικά εντάλματα,όλες οι πληρωμές είτε αφορούν τον Πρωτοπαπαδάκη,είτε τον Κουκουράκη, είτε τον Μουντάκη, είτε οποιονδήποτε άλλο, αναρτώνται στο διαδίκτυο και σαν περιεχόμενο και αν αριθμητική τιμή.Μ αυτή την έννοια λοιπόν θεωρώ ότι καθ ολοκληρίαν θα ενημερωθεί ο κάθε δημότης και ο κάθε πολίτης της ευρύτερης περιοχής σε σχέση με το τι γίνεται και πως προχωράει αυτή η ιστορία.
Επιπλέον αυτό το οποίο είναι κοινός τόπος και λειτουργούσε η εταιρία μέχρι σήμερα είναι τι σε κάθε περίπτωση στην εταιρία μπαίνουν ορκωτοί λογιστές από τη στιγμή που είναι ΑΕ για να δούνε την προηγούμενη χρήση και να την ελέγξουν, στοιχείο το οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία και θεωρώ επίσης ότι δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο οποί να εστιάσω τη προσοχή μου και το οποίο να αποτελεί μια γκρίζα ζώνη η οποία να είναι αντικείμενο κάποιας κουβέντας εκτός αν θέλετε ερωτήσεις πάνω στο διαχειριστικό κομμάτι τις οποίες να απαντήσω.
Προκαταβολικά σας λέω ότι το θέμα των διμηνιτών είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζετε όπως ακριβώς το προβλέπει η νομοθεσία. Οι προμήθειες όπως ξέρετε είναι κάτω των 15.000 άρα είναι σε μια διαδικασία απευθείας ανάθεσης με την εξεύρεση προσφορών και από κει και πέρα οι αποφάσεις γράφονται με μια σειρά και προχωράνε τα ζητήματα.
-Πρόεδρος: Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Ρημαντωνάκη ελάτε σ ένα μικρόφωνο.
-Ρημαντωνάκης (λογιστής): Καλησπέρα σας. Όπως γνωρίζετε μέχρι πέρσι την εταιρία παρακολουθούσε άλλο λογιστικό γραφείο οπότε ακολουθήσαμε την τυπική διαδικασία η οποία ήταν να παραλάβουμε τα βιβλία της επιχείρησης και με βάση τις αλλαγές που έγιναν στο Διοικ. Συμβούλιο αλλά και στο καταστατικό της εταιρίας,να προβούμε στις αντίστοιχες αλλαγές και μεις στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. Στη πραγματικότητα λοιπόν τροποποιήσαμε το Συμβούλιο το οποίο άλλαξε,το καταστατικό το οποίο κι αυτό άλλαξε με βάση και τις ενέργειες που είχε ο κ. Κοκινάκης ο δικηγόρος της επιχείρησης καθώς επίσης εδώ και λίγο καιρό από τη στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί η επιχείρηση περίπου ένα 20ήμερο, με βάση πάλι τις συμβουλές που λάβαμε από το τεχνικό σύμβουλο της εταιρίας τον κ. Πρωτοπαπαδάκη, έχουμε προσλάβει το προσωπικό με δίμηνες συμβάσεις και προς το παρόν επειδή είναι πολύ μικρός ο χρόνος o οποίος λειτουργεί η επιχείρηση δεν θα μπορούσα να δώσω και κάποιο οικονομικό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει. Αυτό που θα μπορούσα μόνο να πω είναι ότι τι παραλάβαμε μέχρι σήμερα ίσως προκειμένου να βοηθήσω. Έχω πει βέβαια ότι είναι καλύτερα να τα παρουσιάσει ο συνάδελφος ο οποίος τα παρακολουθούσε και ο οποίος είναι εδώ απόψε αλλά κανένα πρόβλημα να τα παρουσιάσω κι εγώ.
Λοιπόν,απ ότι είδαμε από τα βιβλία που παραλάβαμε και τις καταστάσεις,πέρσι η εταιρία είχε ακαθάριστα έσοδα περίπου 500.000 Ευρώ και παρουσίασε κέρδη περίπου 43.000 Ευρώ.Ηδη έχει κατατεθεί από τον συνάδελφο η αντίστοιχη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Στη πραγματικότητα λοιπόν από άποψη φορολογίας εισοδήματος αυτό που υπολείπεται είναι να πληρωθούν οι υπόλοιπες 7 δόσεις περίπου στις 10.000 Ευρώ. Εχει πληρωθεί η 1η με την κατάθεση της δήλωσης, ακολουθούν οι άλλες 7. Υποχρεώσεις η επιχείρηση δεν έχει αφήσει ή άφησε 31/12 πολύ-πολύ μικρές οι οποίες εξοφλήθηκαν τον καινούργιο χρόνο. Η επιχείρησης είχε κέρδη 43.000 που σημαίνει ότι αφαιρώντας τις 14.000 τις οποίες έχουμε να πληρώσουμε φόρο,άφησε 30.000. Το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει μείνει αυτή τη στιγμή, είναι τι θα κάνουμε με το 20% του φόρου ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση.
-Πρόεδρος: Υπάρχει και μια δικαστική διεκδίκηση από το Δήμο Ιναχωρίου για το 20%.
-Ρημαντωνάκης: Η απόφαση που πρέπει να ληφθεί στην προκειμένη περίπτωση είναι αν θα πληρωθεί το 20%. Βέβαια αν πληρωθεί δεν έχουμε τα λεφτά να πληρώσουμε ή αν θα πληρωθεί επι των κερδών όπως νομίζω ότι υπάρχει μια τέτοια άποψη ……..
(συζήτηση εκτός μικροφώνων για το ποσοστό 20% του Υπουργείου)
-Ρημαντωνάκης: Εάν ο νόμος λέει το 20% εγώ δεν μπορώ να το παραβώ. Εαν θέλει η δημοτική αρχή να πάρει τέτοια απόφαση, να την πάρει για λογαριασμό μου και άρα να με καλύψει.Τώρα,για την παλιά χρήση πάλι δημοτική απόφαση είναι.Η γνώμη μου εμένα η οποία δεν είναι η δίκαια γνώμη,είναι η γνώμη του νόμου.Τώρα εάν πούμε τώρα ότι πληρώνουμε το 20% η επιχείρηση δεν έχει να το δώσει,αυτό ήθελα να πω καθώς επίσης ….για την παρούσα,τη τρέχουσα χρήση θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση άμεσα ούτως ώστε να γνωρίζει η επιχείρηση αν πληρώσει το 20% ή όχι. Εαν πληρώσει το 20% θα πρέπει να το ενσωματώσει για να είναι βιώσιμη στις πωλήσεις τις οποίες κάνει τώρα προκειμένου να είναι βιώσιμη διότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινάμε με σκοπό να μην το πληρώσουμε ……..Αυτό μπορεί να γίνει στα τρόφιμα τα οποία είναι πολύ φθηνά κατά τη γνώμη μου προκειμένου να καλυφθεί. Άλλωστε ο κύριος τζίρος έρχεται στη πραγματικότητα μέσα από τα τρόφιμα. Εαν λοιπόν με βάση την περσινή χρήση απ ότι είδα είχαμε κάνει περίπου 300.000 τζίρο από τα τρόφιμα, ένα 20% είναι 60.000. Άρα εάν πούμε ότι μένουμε στα περσινά πλαίσια από πλευράς ακαθάριστων εσόδων θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να καλυφθεί αυτό το ποσό από κει. Ούτως ώστε εάν θέλουμε τα δίνουμε, εάν θέλουμε δημιουργούμε ένα αποθεματικό το οποίο θα μας οχυρώσει για τις επόμενες χρήσεις.
(Διαλογική συζήτηση εκτός μικροφώνων)
-Ρημαντωνάκης: Ολοκληρώνοντας ήθελα να πω ότι. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προβλεφθεί μέσα στις τιμές πώλησης τις οποίες έχουμε ένα ποσοστό 20% προκειμένου να οχυρώσουμε την εταιρία στο τέλος της χρήσης, πληρώσει δεν πληρώσει να έχει σαν αποθεματικό αυτό το ποσό και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μέλλον για τις δυσκολίες αυτές. Διαφορετικά εάν καταλογισθεί, εγώ εύχομαι να μην καταλογισθεί και συμφωνώ ότι είναι άδικο, εάν καταλογισθεί και δεν έχουν πληρωθεί τα ποσά,η εταιρία δεν έχει να τα δώσει φυσικά,συνεπώς το χρέος θα μεταβιβασθεί στους μετόχους με τα επακόλουθα που έχει. Ξαναλέω όμως ότι αυτό δεν είναι δεδομένο, είναι μια σκέψη.
-Πρόεδρος: Εντάξει. Να πω μια κουβέντα κι εγώ. Συμφωνώ απολύτως ότι ήταν φωτογραφική διάταξη,συμφωνώ απολύτως ότι είναι άδικη. Σκληρός νόμος αλλά νόμος. Dura lex, sed lex. Αυτή τη στιγμή ο νόμος ούτε έχει ακυρωθεί,ούτε έχει βγει αντισυνταγματικός. Αρα, πρόβλεψη για την καταβολή πρέπει να υπάρχει. Απο τη στιγμή λοιπόν που ο νόμος δεν έχει βγει αντισυνταγματικός,ούτε έχει ακυρωθεί,ούτε έχει ανακληθεί με νεότερο νόμο, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή και αν κερδίσουμε που θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κερδίσουμε τη διοικητική προσφυγή η οποία μέσο χρόνο εκδίκασης έχει 4-5 χρόνια,άρα αν τη χάσουμε-χτύπα ξύλο-θα μας ζητήσουν 4-5 ετών το 20% δηλαδή 500.000. Λοιπόν,προτιμώ να έχουμε το αποθεματικό μας και να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση που ού μη γένοιτο γιατί κανένας δεν έχει διασφαλίσει ποτέ απόφαση δικαστηρίου-δεν κατάλαβα πως υπογράφουμε απόφαση δικαστηρίου, εγώ δεν υπογράφω ποτέ απόφαση δικαστηρίου. Να υπάρχει λοιπό το 20% σαν αποθεματικό και αν το κερδίσουμε καλό θα είναι η εταιρία να βρεθεί ξαφνικά με 500.000. Αυτή είναι η άποψή μου. Παρακαλώ ο κ. Σταθάκης.
-Σταθάκης: Εγώ ρωτώ. Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια αναίρεση αυτού του νόμου. Είναι μια ΚΥΑ και έρχονται κάποιοι κ.Υπουργοί και ερμηνεύσανε κάποιους παλαιότερους νόμους και βγάζουν κάποια πράγματα εδώ. Εγώ δεν βλέπω πουθενά να λένε ότι πρέπει να παίρνουν το 20% επι των ακαθαρίστων. Από πιο έγγραφο το συμπεραίνετε; Δηλαδή το αρ.6 της ΚΥΑ λέει "το παραχωρούμενο δικαίωμα απλής χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού-παραλίας όχθης και παρόχθης ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ ή στις επιχειρήσεις που μνημονευονται στο άρ.1 υπόκεινται σε αντάλλαγμα το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 20% επί των εσόδων που πραγματοποιεί ο ΟΤΑ ή επιχείρηση τόσο από την άσκηση τόσο από την άσκηση των δραστηριοτήτων του άρ. 2 όσο και από τα μισθωτικά ανταλλάγματα τρίτων στους οποίους παραχώρησε το δικαίωμά του". Δηλαδή κύριοι έρχεται εδώ και λέει η ΚΥΑ ότι το δίνω στον κ. Ρημαντωνάκη, παίρνω το 20% απ αυτό που θα μου δώσει αυτός το λειτουργώ εγώ το 20% επί των εσόδων. Δηλαδή εννοεί επί των ακαθαρίστων; Δεν λέει πουθενά επί των ακαθαρίστων. Είναι έγκλημα ….
-Πρόεδρος: Λέει πουθενά επί καθαρών;
-Σταθάκης: Όχι,λέει επί των εσόδων. Των εσόδων λέει.
-Ρημαντωνάκης: Καθένας μας μπορεί να κάνει μια προσωπική ερμηνεία.Συνεπώς κι εγω δεν κάνω τη δική μου ερμηνεία.Ρώτησα τον ορκωτό και μου είπε.Επίσης υπάρχει από την περίοδο που αντιπαλοτήτων τέλος πάντων διαφόρων, υπάρχει ερώτηση στη Βουλή και απάντηση γι αυτό την οποία έχω κι εγώ. Δεν είναι προσωπική ερμηνεία αυτή γιατί εδώ έχουμε διακόσιες απόψεις.
-Σταθάκης: Πρόεδρε να επισημάνω σ αυτό, το είπατε κι εσείς. Καλλιά είναι να έχει ο Δήμος το κεφάλαιο που πρέπει αν του αποδοθεί. Δήμος Ηρακλείου πριν 2 χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε απόφαση αναστολής της δυνατότητας στο Δήμο Ηρακλείου να μισθώνει σε τρίτους διότι δεν κατέβαλε το 20% από το τίμημα. Οχι από τα ακαθάριστα και βγαίνει ο Δήμαρχος Ηρακλείου ο Κουράκης και λέει δεν μπορούμε να το καταβάλουμε γιατί δεν φτάνουν,τα έξοδα που πραγματοποιούμε είναι πολύ περισσότερα και δεν βγαίνουμε να το δώσουμε και ερχόμαστε εμείς να πούμε ότι επιβάλουμε στους πολίτες να πληρώσουν το 20%;
-Πρόεδρος: Αρα η εισήγηση είναι λέμε δεν πληρώνουμε το 20% και τελειώσαμε. Αυτό λέτε;
-Σταθάκης: Τη απόφαση αυτή αν το θεωρήσουμε 20% επι των ακαθαρίστων ή των καθαρών θα την πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο της Μονομετοχικής ή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισάμου;
-Πρόεδρος: Τι να σου απαντήσει ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος έχει συγκεκριμένη θέση που διαφωνεί με όλους σας. Μιλάμε για ΑΕ. η Μονομετοχική την παίρνει.
Κύριε Κουνελάκη, δυο λεπτά για το θέμα αυτό αν θέλετε.
-Κουνελάκης: Καλησπέρα σε όλους. Ήμουν ο λογιστής μέχρι 31-12. Θα σας αφήσω εδώ να δείτε πως διαμορφωθήκανε τα έσοδα από το 2005 έως το 2010.Βλέπουμε ότι το 2010 ήταν 500.000. Με δυο λόγια. Θέλω να πω ότι είναι μια από τις πλέον σημαντικές επιχειρήσεις που έχει ο Δήμος μας. Είναι από τις πλέον κερδοφόρες και αυτό διαφαίνεται όχι μόνο από τα έσοδα και τα κέρδη αλλά διαφαίνεται ότι μέχρι τώρα έχει πληρώσει στο Κράτος 232.000 ΦΠΑ και284.000 ΙΚΑ. Εχει προσφέρει και στο κοινωνικό σύνολο με θέσεις εργασίας, έχει προσφέρει στο Κράτος και πιστεύω ότι είναι μια επιχείρηση η οποία είναι πραγματικά πρότυπο Δημοτικής Επιχείρησης.
Τώρα σε σχέση με το τι άφησε το 2010 τα αποτελέσματα τα είπε και ο κ. Ρημαντωνάκης,ήταν 43.000. Έχει διαθέσιμα 31-12, 101.939,38 κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό που σημαίνει αν εξοφλήσει και όλες τις υποχρεώσεις έχει ένα περίσσευμα ταμιακό αρκετά μεγάλο.Αυτό σημαίνει ότι είναι μια υγιής επιχείρηση και πρέπει και η καινούργια δημοτική αρχή σαν τέτοια να τη λάβει υπόψη της και βέβαια αυτό που τέθηκε τελευταία με το 20% εγώ θα σας πω ότι είναι αντισυνταγματικό αν πούμε με βάση την ισότιμη αντιμετώπιση και τον ανταγωνισμό μεταξύ δημοτικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι το ένα.Το δεύτερο. Είναι θέμα πολιτικής του Δημ. Συμβουλιου. Το να ληφθεί μια απόφαση και τι θα κάνει από δω και πέρα. Με την εμπειρία και στα κοινά αλλά και σαν λογιστής και βλέποντας παρόμοιες περιπτώσεις που υπάρχουν ανά την Ελλάδα σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις,αν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια φαντασία από Υπουργική απόφαση να βάζει σαν ενοίκιο του Κράτους το 20% του τζίρου. Αδιανόητο. Άρα και με βάση τους νόμους σημαίνει ότι είναι αντισυνταγματικό. Είναι εγκληματικό. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν βάλουμε επιπλέον 20% μ αυτή τη κρίση. Πιστεύω ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης και πιστεύω ότι μπορεί να διεκδικηθεί και νομικά. Πιστεύω ότι είναι μια επιχείρηση και πρέπει να τη δείτε όπως την έχετε δει με καλό μάτι. Είναι κερδοφόρα,μπορεί να φέρει ανάπτυξη να προστατεύσει περιοχές και να γίνει πρότυπο και για άλλα πράγματα. Πιστεύω ότι η μέχρι τώρα πορεία, η συμβολή της στο τόπο και στο Δημόσιο μ αυτά που έχει δώσει, πιστεύω ότι μπορεί να συμβάλλει στο μέγιστο.
-Πρόεδρος: Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Κοκινάκη ελάτε.
-Κοκινάκης: Καλησπέρα κι από μένα. Μου ζητήθηκε να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως νομικού συμβούλου τον Απρίλιο που μας πέρασε. Σε ότι αφορά τα θέματα ολοκλήρωσης της απόφασης που είχατε πάρει σαν Δ.Σ για τη συγκρότηση του νέου Διοικ. Συμβουλίου καθώς επίσης και τη προσαρμογή των διατάξεων των Α.Ε στο Νόμο Καλλικράτη. Σε ότι αφορά τα θέματα αυτά όπως γνωρίζετε έχουν γίνει έκτακτες γενικές συνελεύσεις της ΑΕ,έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές ανακοινώσεις από την εποπτεύουσα αρχή που είναι η Δ/νση Εμπορίου προς την Εφημερίδα της Κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά. Όπως γνωρίζετε όμως και σεις οι προθεσμίες οι σχετικές που αφορούν την ολοκλήρωση την τυπική με τις δημοσιεύσεις σε ότι αφορά το Δημόσιο κρατάνε περιπου δυο μήνες. Ενδεικτικά σας λέω λοιπόν ότι για να έχουμε αυτό που λέγεται ΦΕΚ κάνει περίπου δυο μήνες. Δεν τίθεται θέμα νομιμότητας. Αρκεί η ανακοίνωση της Δ/νσης Εμπορίου. Με την ανακοίνωση λειτουργείτε,δεν υπάρχει δηλαδή ως προς αυτό κάποιο θέμα. Τώρα νομίζω πως τέθηκε ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με το 20% το οποίο βέβαια δεν είναι θέμα νομικό πρωτίστως αλλά είναι ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό. Έκλεισε ο Στέλιος ο Κουνελάκης λέγοντας ότι η εταιρία είναι κερδοφόρα.Ερμηνεύοντας λοιπόν το 20% αν ερμηνευτεί από την άλλη μεριά η εταιρία είναι ζημιογόνος. Αυτός ο οποίος φέρει το βάρος της υπογραφής για το συγκεκριμένο είναι πρωτίστως το διοικ. Συμβούλιο της Α.Ε.Αυτό είναι που αποφασίζει. Θεωρώ ότι η παρουσία μας τώρα εδώ είναι απλώς είναι να νομιμοποιήσει ή να δώσει κάποιες κατευθύνσεις στις όποιες αποφάσεις μπορεί να πάρει το διοικ. συμβούλιο της εταιρίας. Δεν είμαι πρόχειρος να κάνω αυτή κουβέντα. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολη. Πιθανολογώ απ αυτά που ειπώθηκαν προηγούμενα ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία δικαστική που αφορά την αναγνώριση του μη μάλλον δικαιώματος της εταιρίας να πληρώσει το 20%. Σίγουρα η όποια απόφαση πάρετε σαν δημοτικό συμβούλιο θα έχει να κάνει αφενός με το γεγονός ότι οι κινήσεις προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να νομιμοποιηθούν γιατί αν πάρουμε τώρα μια απόφαση η οποία να λέει πρέπει να καταβληθεί το 20% ουσιαστικά αδειάζουμε το δημοτικό συμβούλιο. Έχω την αίσθηση,το θέμα είναι πολύ δύσκολο, δεν θα πρέπει, νομίζω, να πάρετε μια άμεση απόφαση. Θα μπορούσατε να το θέσετε σ ένα επόμενο Δ.Σ και προσωπικά θα έκανα κάποιες προτάσεις προς το Σώμα. Είναι ένα ζήτημα που δεν σχετίζεται μόνο με το θέμα το δικό μας,σχετίζεται άμεσα και με όλους τους άλλους Δήμους. Ενδεχομένως θα έπρεπε να ληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΚΕΔΚΕ. Σε ότι αφορά το νομικό μέρος θα έλεγα ότι ίσως να ζητηθεί μια γνωμοδότηση από το νομικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Αν όχι από το νομικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ίσως από κάποιον καθηγητή γιατί σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι πολύ δύσκολο και επειδή έχει ποινικές ευθύνες και γνωρίζουμε όλοι ότι ειδικά το τελευταίο το δημόσιο έκανε τα στραβά μάτια αλλά πλέον δεν το κάνει και τίθεται ευθύνη όλων μας στις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουμε, εγώ προσωπικά θα πρότεινα προς το Σώμα να αργήσει τουλάχιστον κατά 15 μέρες-ενδεικτικά το λέω-να πάρει την απόφαση. Βεβαίως επειδή τα θέματα σχετίζονται και άλλα που τρέχουν παράλληλα στις 30 Ιουνίου με βάση το νόμο γίνεται η απολογιστική γενική συνέλευση της ΑΕ για την προηγούμενη χρήση.Είναι βέβαια θέμα τω λογιστών αυτό αλλά πιθανολογώ ότι τα ποσά π[ου θα έχουν εγγραφεί στη συγκεκριμένη γενική συνέλευση θα έχουν να κάνουν με τις αποφάσεις που είχαν ήδη ληφθεί για το 20%. Θα κλιθεί λοιπόν η γενική συνέλευση της εταιρίας να αποφασίσει και γι αυτό το θέμα.Κατά αυτό τον τρόπο πρέπει άμεσα να πάρουμε μια απόφαση σχετική αλλά νομίζω τουλάχιστον σε ότι αφορά εμένα δεν είμαι πρόχειρος να δώσω μια άποψη η οποία θα θεωρώ ότι βασίζεται στην συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Κλείνοντας έτσι όπως απλώς διάβασα το νόμο,η συγκεκριμένη διατύπωση έχω την αίσθηση το θέμα της εκμετάλλευσης που δίνει ο δήμος ή η Δημοτική Επιχείρηση. Αν ξεκινούσαμε με μια εκμετάλλευση χαμηλότερου ποσού θα μπορούσε να εισπραχθεί εκεί το 20% και στη συνέχεια αυτός ο οποίος θα εκμεταλλευθεί να πάρει ενδεχομένως τα ωφελήματα από τη χαμηλή τιμή. Αλλά αυτά είναι θέματα ουσίας και θα τα αποφασίσετε εσείς.
-Πρόεδρος: Ευχαριστούμε πολύ. Έχει ζητήσει το λόγο ο κ.Παρτσαλάκης.
-Παρτσαλάκης: Ευχαριστώ κ.Πρόεδρε. Σήμερα βλέπουμε σωρεία ερωτήσεων, διάφορων σχολίων και υπονοούμενων. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να αποφευχθεί αν δεχόταν η πλειοψηφία του Δ.Σ την πρόταση της κ. Σκουλάκη η οποία έλεγε τη συμμετοχή ενός δημοτικού συμβούλου από κάθε παράταξη της αντιπολίτευσης. Αυτό για μένα θα ήταν διαύγεια και μόνο η ανάρτηση στο διαδίκτυο. Θέλω επίσης να κάνω δυο ερωτήσεις. Με ποια απόφαση της Μονομετοχικής έγινε αλλαγή του οικονομικού συμβούλου και του νομικού συμβούλου και αν υπήρχαν λόγοι να γίνει αυτό. Ευχαριστώ.
-Πρόεδρος: Ευχαριστώ πολύ.
-Μουντάκης: Ορίσαμε καινούργιο δικηγόρο και καινούργιο λογιστή.
-Παρτσαλάκης: Υπήρχαν λόγοι να γίνει αυτό;
-Μουντάκης: Έτρεπε να ορίσουμε δικηγόρο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να λειτουργήσουμε.
-Πρόεδρος:Ο κ. Κατζουράκης έχει το λόγο.
-Κατζουράκης: Καταρχήν για το 20% θέλω να πω το εξής: Όταν ήμουν δήμαρχος μια φορά τότε θεσπίστηκε αυτό που το θεωρώ πολύ σκληρό μέτρο για τους Δήμους να πληρώνουν 20% .Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι κανείς Δήμος απ αυτούς τουλάχιστον που εγώ είχα έρθει σε επαφή από τότε μέχρι τώρα το΄χει δώσει αυτό το 20%. Πιστεύω ότι και ο Δήμος Ιναχωρίου δεν τόχει δώσει και καλά κάνει.
Ήθελα να πω το άλλο.Καλά είναι και οι επερωτήσεις και η ενημέρωση πάνω απ όλα αλλά έχω τη γνώμη ότι η Μονομετοχική του Δήμου Κισάμου είναι "ρε παιδιά" στο ξεκίνημά της. Δώστε της λίγο περιθώριο και μην την κατηγορείτε με τέτοιο τρόπο γιατί άλλαξε τον ένα,καινούργια είναι η εταιρεία,στο τέλος-τέλος αυτή χαράζει τη πολιτική και αυτή κάνει κουμάντο.Το άλλο που ήθελα να πω που είναι κατ εξοχήν πολιτικό θέμα.Δεν μπορούμε να λέμε η Μονομετοχική θα πάρει το συμβούλιό της απόφαση αν θα δώσει το 20% ή δεν θα το δώσει.Είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου.Αυτό πιστεύω εγώ, δεν ξέρω εσείς τι πιστεύετε.Τελειώνω με το εξής:Τρεις ώρες,τέσσερις ώρες έχουμε φάει-βέβαια δεν νομίζω εποικοδομητικά-πιστεύω ότι κουραστήκαμε δηλαδή δεν προσφέραμε τίποτα.Μπορεί να είπαμε ωραία πράγματα αλλά έχω την αίσθηση ότι αντί να αντιληφθούμε τη κατάσταση ακόμη του Δήμου κάνουμε βήματα σχεδόν προς τα πίσω όχι προς μπροστά και για τον κ.Σταθάκη κάτι τελευταίο.Κύριε Σταθάκη είπες ότι δεν έχεις ενημέρωση και ότι ενημερώθηκε μόνο η κ.Σκουλάκη και ο κ.Κουκουράκης. Λοιπόν κατ αναλογία είμαι κι εγώ παραπονούμενος γιατί η κ.Σκουλάκη και ο κ. Κουκουράκης ενημερώθηκαν δεόντως, εγώ προσωπικά δεν ενημερώθηκα ποτέ. Ευχαριστώ πολύ.
-Πρόεδρος: Ευχαριστώ.Το λόγο γα λίγο ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.
-Πρωτοπαπαδάκης:Συγνώμη που ξαναπαρεμβαίνω αλλά για να δώσω ορισμένες διευκρινίσεις να βοηθήσω τη κατάσταση γιατί βεβαίως μπαίνουν θέματα χωρίς να τα γνωρίζετε καθ ολοκληρίαν. Θέλω να πω τα εξής: καταρχήν η προηγούμενη εταιρία που διαχειριζόταν το Λαφονήσι ήταν η αμιγής δημοτική επιχείρηση του Δήμου Ιναχωρίου η οποία είχε πολλαπλά αντικείμενα, δεν είχε μόνο το Λαφονήσι. Είχε παράλληλα το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι το οποίο χρηματοδοτούσε καθ ολοκληρίαν γιατί είχαμε τρομερούς ετεροχρονισμούς σε θέματα εισροών χρημάτων και τρομερές-να το πω έτσι-τάπες από το Κράτος σε περιόδους που περιμέναμε να πάρουμε χρήματα δεν μας έδινε το Κράτος χρήματα και το πρόγραμμα λοιπόν κρατήθηκε μ αυτή τη διαδικασία. Δεύτερον. Έδινε ένα υψηλό ενοίκιο στο Δήμο Ιναχωρίου το οποίο δεν υπάρχει σ αυτή την εταιρεία για την παραχώρηση του Λαφονησίου και τρίτον χρηματοδοτούσε και ορισμένα έργα του Δήμου Ιναχωρίου μιας και είχε τη δυνατότητα να το κάνει από το θεσμικό της πλαίσιο και επιπλέον έμπαινε το δίλημμα σε κάθε περίοδο η εταιρία αν είχε 100.000 κέρδη θα έδινε 35.000 στο Κράτος συν τη προσαύξηση δηλαδή τα 50.000 θα πηγαίνανε στο Κράτος,ενώ αν τα κέρδη της ήταν 50.000 και τα υπόλοιπα 50.000 πηγαίνανε σ ένα κοινωφελές έργο που γινόταν τη τελευταία περίοδο μ αυτή τη διαδικασία, εκ ων πραγμάτων αυτά που θα έδινε στο Κράτος σαν φόρο,τα έδινε στη περιοχή σαν έργο.Αυτή ήταν δηλαδή η λογική της και το λέω γιατί τα κέρδη της εταιρίας αν τα δείτε τη τελευταία 4ετία, 5ετία στη προγενέστερη μορφή του νομικού σχήματος δηλαδή στην αμιγή δημοτική επιχείρηση, είναι πάρα πολύ μικρά σε σχέση με τα έξοδα. Τα έξοδα της εταιρίας ήταν πέρα από τα τυπικά έξοδα της Λαφονήσου δυο ακόμα πράγματα. Ένα πολύ μεγάλο δυσανάλογο τίμημα προς το Δήμο Ιναχωρίου-ξεκινούσε από 60.000 και έφτασε 85.000 κάποιες εποχές,κάθε χρόνο.Τρίτον,η εταιρία μετά τη βοήθεια στο σπίτι και το ενοίκιο είχε ένα καθαρό όφελος ας πούμε 80.000 Ευρώ και έμπαινε το δίλημα. Στις 80.000 Ευρώ τι προτιμάτες35% φόρο γιατί αυτός ήταν ο φόρος τότε συν 50% προσαύξηση, να δώσουμε 40.000 στο Κράτος ή να δώσουμε τα 40.000 στο Δήμο μέσω ενός έργου;και η πολιτική επιλογή που είχε το συμβούλιο τότε ήταν ότι κύριοι εμείς θα κάνουμε 40.000 ένα έργο και θα το ρίξουμε στη περιοχή αντί να δώσουμε φόρο στο Κράτος.Θεωρώ ότι κι αυτό είναι μια πολιτική η οποία θεωρώ ότι και φέτος θα επανέλθει. Ποια είναι τώρα η ποιοτική διαφορά; Η νέα εταιρία είναι στημένη πάνω σ ένα…….σχήμα. Ποιο είναι αυτό; Το κράτος έχει κρατήσει μόνο αυτά που το συμφέρουν. Είναι μονόπλευρη η σύμβαση. Λέει: Κόβω από το Δήμο το ενοίκιο, ενώ παλαιότερα υπήρχε. Εδώ λοιπόν έχουμε ορισμένα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουμε με αλληλοκαλυπτόμενη νομοθεσία. Εμείς έχουμε τρεις νόμους οι οποίοι διέπουν τη δημοτική επιχείρηση. Ο ένας νόμος έστω είναι το 30% επί του τζίρου,δυσανάλογη κατάσταση-και το χειρότερο λέει το άρθρο του Κώδικα αν η επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα σε τρεις εταιρικές χρήσεις,κλείνει. Δηλαδή ουσιαστικά έχουμε μια στοχευμένη διαδικασία η οποία αν τηρήσει και τις τρεις προϋποθέσεις ουσιαστικά κλείνει. Κουβεντιάζουμε για να κουβεντιάζουμε. Η θέση η δικιά μου είναι η εξής:Θα σας έρθει ο βεβαιωτικός κατάλογος από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Εγώ πιστεύω τι με βάση αυτή την κατάσταση και επειδή πέρσι δεν υπήρξε τίμημα θα ζητάει 100.000 Ευρώ.Υποθετικά μιλάω τις 100.000 Ευρώ έστω ότι δεν τις δίνει η επιχείρηση.Θα πρέπει να τις καταβάλλει ο Δήμος. Έστω ότι δεν τις καταβάλλει ο Δήμος. Από πού θα τα πάρει το Κράτος;Από τους ΚΑΠ. Έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Άρα λοιπόν η λύση ποια είναι; Με το που έρχεται ο βεβαιωτικός κατάλογος θα πρέπει να γίνει προσφυγή από τη Επιχείρηση στα φορολογικά δικαστήρια και σε οποιοδήποτε άλλο δικαστήριο διοικητικό δεν ξέρω τι άλλο.που να υπάρχει επιχειρηματολογία στα τρία αυτά νομοθετήματα. Ο νόμος περί ανταγωνισμού, δεν μπορείς στον έναν να λες 20% επί του τζίρου κι αν ήταν ιδιώτης να μη δίνει τίποτα,το δεύτερο είναι πόση είναι η τιμή διατίμησης 0,5 το νερό και που θα βρω τις τιμές αφού μπαίνω μέσα και όταν τώρα βάζει στα τιμολόγια 23% ΦΠΑ και το τρίτο αυτό που είπε ο κ. Κουνελακης που είναι πολύ σημαντικό, οτι αυτή τη στιγμή αν ερευνηθεί ποιοί περνάνε ΙΚΑ απ αυτούς που διαχειρίζονται ομπρέλες ή καντίνες στην επικράτεια,θα δείτε ότι δεν περνάει ούτε ένας. Δουλεύει μαύρη εργασία και οργιάζει η μαύρη εργασία. Αυτό λοιπόν είναι ένα επίσης σημαντικό επιχείρημα σ όλη αυτή τη διαδικασία. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι σήμερα δεν κουβεντιάζετε για το 20%,είναι επόμενου νομίζω δημοτικού συμβουλίου κουβέντα,αξιοποιώντας τη συνέργεια αυτών των τριών νομοθετημάτων σε σχέση με τη λειτουργία της επιχείρησης. Από κει και πέρα αυτό που είπε ο κ. Ρημαντωνάκης ότι παιδιά για να φυλάμε τα ρούχα μας ας κρατάμε μια πισινή με ένα 20% προσαύξηση στα τρόφιμα. Δεν ανεβαίνουν οι ομπρέλες αλλά τουλάχιστον κάποια πρώτα είδη κατά την άποψη τη δικιά μου σαν Πρωτοπαπαδάκης,δεν αλλάζει τίποτα.Δηλαδή οι τιμές που έχει το Λαφονήσι διαχρονικά και νομίζω ότι μπορεί να τα κρατήσει στο ίδιο επίπεδο και με το 20% επιπλέον,είναι αστείες σε όλη την επικράτεια. Δηλαδή μια οικογένεια 4μελής που κάθεται στη καντίνα με 20 Ευρώ έχει καθαρίσει όλη τη ημέρα και είναι κατόρθωμα της λειτουργίας της επιχείρησης της προηγούμενης και της επόμενης. Άρα λοιπόν,προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια,κρατάτε μια πισινή με απόφαση του επόμενου συμβουλίου,να μην πάρει δηλαδή η επιχείρηση το ρίσκο και σε ότι αφορά το Δήμο Πελεκάνου θα σας πω μόνο ένα πράγμα.Αυτή τη στιγμή για την επιχείρηση η οποία συνεχίζει να λειτουργεί το Λαφονήσι, δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα. Καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
(συζήτηση εκτός μικροφώνων)
-Πρόεδρος:Δεν θα πάρουμε απόφαση σήμερα για το 20%.
Είναι λίγο μεγάλο αλλά ξίζει να το διαβάσετε για να δείτε τι έλεγαν τότε για το χρεος.
Στην Κίσαμο και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τοπικής Κοινότητας Δραπανιά σήμερα στις 14 Ιουνίου 2011 ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00 μ.μ.συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισάμου, ύστερα από την 13/10-6-2011 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πιτσιγαυδάκη Χαράλαμπου, που νόμιμα κοινοποιήθηκε στον κ.Δήμαρχο, στους κ.Δημοτικούς Συμβούλους,τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κισάμου και στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
Λειτουργία της μονομετοχικής δημοτικής επιχείρησης πρώην Δήμου Ινναχωρίου.
Ο κ. Πρόεδρος επί του δεύτερου θέματος της ημερήσιας διάταξης έκανε γνωστό ότι για το θέμα αυτό βρίσκονται απόψε εδώ ο λογιστής ο νυν και ο πρώην της εταιρίας, ο δικηγόρος της εταιρίας και ο εκπρόσωπος της τεχνικής συμβούλου εταιρίας και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Κουκουράκη να ξεκινήσει την εισήγηση για το θέμα.
-Κουκουράκης: Ευχαριστώ κ.Πρόεδρε.
Στα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Ιναχωρίου ....
.... ευρίσκεται η περιοχή Ελαφονήσου η οποία περιλαμβάνει τη νήσο Ελαφόνησο και την απέναντι ακτή.
Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Φύση 2000 με ΚΩΔ.434002 & 434015.Επίσης η περιοχή είναι κηρυγμένος Αρχαιολογικός Χώρος και ιστορικός τόπος. Στην περιοχή μέχρι το 1999 δεν υπήρχε και δεν εφαρμοζόταν κανενός είδους διαχείριση και προστασία παρόλο που έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Ν.1650/86, οι Οδηγίες 92/43 & 79/409 ΕΟΚ, ο Ν.2971/2001,ο Ν.3028/2002, ο Ν.998/79 & ο Ν.3208/2003.
Αποτέλεσμα της μη εφαρμογής της Νομοθεσίας αλλά και από το γεγονός ότι κυριαρχούσε η άποψη "πώς να τα οικονομήσουμε" ήταν η συνεχής απαξίωση και υποβάθμιση της προστατευόμενης περιοχής και η καταστροφή υποβάθμιση σημαντικών οικότοπων και ειδών προτεραιότητας αλλά και προστατευόμενων ειδών.(απειλούμενα-κινδυνεύοντα).
Από το 1999 (Καποδιστριακός Δήμος Ιναχωρίου) μπήκε σε εφαρμογή το Σχέδιο για την προστασία ανάδειξη-ανάπτυξη της προστατευόμενης περιοχής πάντα σύμφωνα με την επιταγή της κείμενης νομοθεσίας.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ιναχωρίου προχώρησε για την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) και Διαχειριστικού Σχεδίου όπου και αποτυπώνονται όλες οι επιστημονικές παράμετροι,ο τρόπος διαχείρισης αλλά και επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
Στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή αλλά και στην παραλιακή ζώνη δραστηριοποιόταν ιδιώτες οι οποίοι επιδίωκαν μεγιστοποίηση του κέρδους σε όσον το δυνατον μικρότερο χρόνο με αποτέλεσμα συνεχείς καταστροφές,παράνομες παρεμβάσεις και υποβάθμιση της περιοχήςεις βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος του Κοινωνικού Συνόλου και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής Δυτικής Κισάμου.
Παρ όλες τις προσπάθειες το πρώτο διάστημα για συνεννόηση με τους ιδιώτες έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρχαν τέτοια περιθώρια.
Ο Δήμος Ιναχωρίου πράτοντας το καθήκον του άρχισε ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις και στις ελεγκτικές υπηρεσίες όπου αποκαλύφθηκε μέσα από επίσημα έγγραφα ότι κυριολεκτικά δεν υπήρχε έστω και μια νόμιμη δραστηριότητα από τους ιδιώτες στην προστατευόμενη περιοχή. Οπως π.χ 500 τ.μ στεγασμένες κτιριακές κατασκευές, εκχερσώσεις 16 στρεμμάτων με μπουλντόζες μέσα στην προστατευόμενη περιοχή,καταστροφή δεκατεσσάρων στρεμμάτων, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή με είδη προτεραιότητας, καταστροφή σχεδόν του συνόλου του οικοτόπου προτεραιότητας (αμμοθίνες με κέδρους) παράνομη μόνιμη εγκατάσταση καθ όλο το έτος τροχόσπιτων στον αιγιαλό κλπ.
Σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο και την ΕΠΜ έως τότε κυριολεκτικά ούτε ένας κέδρος δεν είχε απομείνει που να μην έχουν κόψει τα χαμηλότερα κλαδιά του με πριόνια, προκειμένου να διευκολυνθεί η στάθμευση των οχημάτων σε σκιά και η παράνομη κατασκήνωση και όλες οι αμμοθίνες έχουν καταστραφεί ή υποβαθμιστεί.
Ο Δήμος Ιναχωρίου προστατεύοντας το Δημόσιο Συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών όπως ήταν υποχρέωσή του προχώρησε σε ενέργειες όπως:
1. Εφαρμογή της Νομοθεσίας σε όλα τα επίπεδα.
2. Ενέργειες για χρηματοδότηση και υλοποίηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
3. Ενέργειες για θεσμοθέτηση της ΕΠΜ.
4. Σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης με σκοπό εκτός των άλλων να διαχειρίζεται την προστατευόμενη περιοχή έως ότου συσταθεί ο προβλεπόμενος από τον Ν.1650/86 Φορέας Διαχείρισης.
5. Υιοθέτηση και εφαρμογή από το Δήμο και την Δημοτική Επιχείρηση όλων των προτάσεων του Διαχειριστικού Σχεδίου και της ΕΠΜ.
6. Χρηματοδοτήθηκε η μελέτη και υλοποιήθηκε από το Δήμο το έργο <Προστασία και ανάδειξη της απέναντι της νήσου Ελαφόνησος ακτής προυπολογισμού 180.000 Ευρώ.
7. Χρηματοδοτήθηκε η μελέτη και το έργο προστασίας,αναβάθμισης για μονοπάτι πρόσβασης επισκεπτών και περίπτερο πληροφόρησης στην Νήσο Ελαφόνησο προϋπολογισμού 100.000 Ευρώ.
8. Με έξοδα της Δημοτικής Επιχείρησης και εθελοντική εργασία δημιουργήθηκε φυτώριο ενδημικών κέδρων και φυτεύτηκαν εκατοντάδες απ αυτούς.
9. Μέσω ΑΣΕΠ προσλήφθηκε μόνιμος υπάλληλος όπου εκτός άλλων καθηκόντων του ανατέθηκε η επίβλεψη της προστατευόμενης περιοχής καθ όλο το έτος.
10.Υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ ΝΑΧ, Δήμο Ιναχωρίου και το Πολυτεχνείο Κρήτης και χρηματοδοτήθηκε από την ΝΑΧ τον Δήμο Ιναχωρίου μελέτη ανάπλασης-ανάδειξης Φάρου Ελαφονήσου και λοιπών κτιρίων.
11.Υποβλήθηκε πρόταση από τον Δήμο Ιναχωρίου η οποία έγινε αποδεκτή και υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση για υλοποίηση μελέτης υφάλου στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή Ελαφονήσου.
Το συνολικό αυτό σχέδιο το οποίο ακολούθησε την κείμενη νομοθεσία αλλά και τις προτάσεις επιστημονικών φορέων και μελετών,πολεμήθηκε από πρόσωπα τα οποία ουδέποτε πρόσφεραν από οποιαδήποτε θέση και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η ατομική οικονομισιά ή έβλεπαν την περιοχή ως ευκαιρία ρουσφετολογικών και πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής.
Ακόμα και το έργο προστασίας-ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής χρηματοδοτημένο και ελεγχόμενο από την Ε.Ε και το ΕΠΠΕΡ παρουσιάσθηκε ως <καταστροφή> από τηλεοπτικό σταθμό όπου η σχέση του τότε προέδρου με την περιοχή είναι γνωστή.
Το έργο αυτό βέβαια αλλά και ο Δήμος Ιναχωρίου από τότε που παρέλαβε την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής αντιλήφθηκε ότι το κύριο καθήκον είναι η εφαρμογή και επιβολή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας αλλά και η υιοθέτηση των προτάσεων του Διαχειριστικού σχεδίου και της ΕΠΜ. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής ήταν:
1. Άρχισε η ανάκαμψη της περιοχής και η περιβαλλοντική αποκατάσταση των προστατεταίων.
2. Τα συνεχή θετικά σχόλια-δημοσιεύματα-έγγραφα και σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.
3. Να είναι η μοναδική Δημοτική επιχείρηση στην Ελλάδα η οποία δεν δημιούργησε χρέη και ελλείμματα και παράλληλα χρηματοδοτούσε το Δήμο <πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι> και το πρόγραμμα δακοκτονίας.
4. Κατέστησε την περιοχή σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας πρώτο τουριστικό προορισμό σε ολόκληρη την Κρήτη με προφανή τα οφέλη στις επιχειρήσεις του Δήμου Ιναχωρίου αλλά και της Δυτικής Κισάμου.
5. Συμμετείχε εθελοντικά στην υλοποίηση από η Ευρωπαική Κοινότητα και επιστημονικούς φορείς δυο Ευρωπαικών Κοινοτικών Πρωτοβουλιών Life (Μεσογειακά-Εποχικά Τέλματα-Δίκτυο Μικροαποθεμάτων).
6. Χρηματοδότηση του Δήμου κάθε έτος με δεκάδες χιλιάδες Ευρώ.
Σήμερα με τον Καλλικράτη στο νέο Δήμο Κισάμου δημιουργήθηκε η Μονομετοχική ΑΕ όπου παραχωρήθει σε αυτήν με σχετική απόφαση ΔΣ η διαχείριση της περιοχής Ελαφονήσου.
Το Δ.Σ Κισάμου εκλήθη σύμφωνα με το νόμο να προτείνει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής φρόντισε να αποκλείσει από εκπροσώπηση την ελάσσονα αντιπολίτευση επιλέγοντας εννεαμελές συμβούλιο και όχι εντεκαμελές όπως ο νόμος έδινε την δυνατότητα όπου στην τελευταία περίπτωση θα εκπροσωπούνταν και η ελάσσων αντιπολίτευση η οποία θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα εφόσον επι δώδεκα χρόνια διαχειριζόταν αυτά τα θέματα και τα γνώριζε όσο κανείς άλλος. Το ερώτημα βέβαια τι φοβόταν η συμπολίτευση από την ενδεκαμελή σύθεση την οποία προτείνει ο σχετικός νόμος διασταλτικά εφόσον η πλειοψηφία της θα ήταν 9-2 και προτίμησε την σύνθεση 8-1 όπου αποκλειόταν μια από τις δυο παρατάξεις,δεν το έχει απαντήσει κανείς. Απο κει και πέρα παρατηρούνται:
1) Αναρτήσεις στο διαδίκτυο αποφάσεων οι οποίες μόνο πληροφορίες δεν δίνουν (αόριστες, ασαφείς, ελλείπείς).
2) Ανακοινώσεις προμηθειών χωρίς εκ του νόμου διαδικασία δημοσιοποίησης και σύμφωνα με τον ενιαίο κανονισμό προμηθειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3) Έγκριση Προδιαγραφών χωρίς διαδικασία.
4) Ελλειψη άδειας αρμοδίων υπηρεσιών.
5) Ελλειψη κοινοποίησή των στις αρμόδιες Ελεγκτικές Υπηρεσίες.
Όλα τα παραπάνω τίθενται με την επιφύλαξη κάποια απ αυτά να έχουν υλοποιηθεί αλλά λόγω μη ικανοποιητικής ενημέρωσης να μην έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας.Σε κάθε περίπτωση κατά το τμήμα αυτό αν δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις τίθενται σε άμεση αλλαγή και διόρθωση.Επιπλέον στα ζητήματα διαχείρισης της προστατευόμενης περιχής αλλά και του έργου προστασίας διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
1. Αρχές Μαΐου 2011 μεγάλο μηχάνημα έργου προέβει σε παράνομες εργασίες αλλοίωσης της αμμώδους ακτογραμμής στην προστατευόμενη περιοχή.
2. Διαπιστώνεται παράνομη απομάκρυνση περίφραξης προστασίας (σε τμήμα του έργου που έχει υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα το ΕΠΠΕΡ και ο Δήμος Ιναχωρίου στα διοικητικά όρια) και καταστροφή 12 περίπου κέδρων ηλικίας 7 ετών.
3. Στις 2-6-2011 μεγάλο ιδιωτικό μηχάνημα έργου (τσάπα) στις 6 το πρωί και για αρκετή ώρα εργάζεται παράνομα στην προστατευόμενη αμμώδη ακτογραμμή προς νήσο Ελαφόνησο και την αλλοιώνει.
Από τα διαπιστωμένα συμβάντα που περιγράφονται στην παρ.2 αλλά και όσα αναφέρονται στην απρ. 3 εφόσον δεν ισχύει κάτι διαφορετικό και για το οποίο η δημοτική αρχή δεν μας έχει ενημερώσει,διαπιστώνεται ότι:
Η λειτουργία της Μονομετοχικής ΑΕ δεν ακολουθεί τη νομοθεσία.Οι υπεύθυνοι της Μονομετοχικής Κισάμου ΑΕ όχι μόνο δεν φροντίζουν για την εφαρμογή της νομοθεσίας όσον αφορά το Ν.1650/86 και το ν.2971/2002 του ν.3463/2006 τον καν. 11389/1993 και την οδηγία 92/43 ΕΟΚ και 79/402 ΕΟΚ.Εφόσον αυτού του είδους συμπεριφορές και αντιλήψεις φαίνεται να είναι εφαρμοσμένη πολιτική τότε είναι βέβαιο ότι σύντομα η Μονομετοχική ΑΕ θα οδηγηθεί σε σοβαρότατα προβλήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή του νόμου αλλά και για πρώτη φορά σε οικονομικό αδιέξοδο και για πρώτη φορά από την ίδρυσή της σε ελλειμματική διαχείριση και επίσης ήδη έχει αρχίσει η δυσφήμηση από πράξεις και παραλήψεις όσον αφορά τη εφαρμογή του ν.1650/86 και του Ν.2971/2001.
Είναι δε αξιοκατάκριτο και άκρως προκλητικό να δυσφημιστικό για το Δήμο Κισάμου σε εποχή πλήρους οικονομικής κατάρρευσης των πολιτών και σε εποχή που όλοι μειώνουν τις τιμές συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων στις τιμές προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών ειδικότερα στις παραλίες η Μονομετοχική ΑΕ να αυξάνει τις τιμές στις ομπρέλες κατά 25% στην περιοχή Ελαφονήσου.
Εδώ τελειώνω,είμαι στη διάθεσή σας να διορθώσουμε κάτι αν είναι λάθος ή να κουβεντιάσουμε παραπέρα για τις διάφορες ελλείψεις που παρατηρούνται.
-Πρόεδρος: Ωραία.Να προχωρήσουμε με τον Πρόεδρο της εταιρείας,με τους τεχνικούς συμβούλους και μετά προχωράμε στους δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. Μουντάκης έχει το λόγο.
-Μουντάκης: Ήθελα να πω ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει με κάποιον σύμβουλο, εμείς προχωρήσαμε. Έχουμε σύμβουλο τον κ. Πρωτοπαπαδάκη, συνεχίζουμε να τον έχουμε. Δικηγόρο έχουμε τον κ. Κοκκινάκη και τον κ. Ρημαντωνάκη λογιστή και κάτω από τις οδηγίες τους λειτουργούμε.Επειδή μας κατηγορεί ο κ. Κουκουράκης, καταρχήν από φέτος είναι όλα αναρτημένα στο διαδίκτυο, όλες οι ενέργειές μας και όλες οι δαπάνες βέβαια από φέτος πάλι ελέγχονται από τον επίτροπο. Τώρα για τις εκσκαφές που λέει ο κ.Κουκουράκης, εμείς προχωρήσαμε, εκεί πέρα καταρχήν έχει συντελεστεί μια οικολογική καταστροφή.Προ καιρού κουβέντιαζα μ ένα καθηγητή από την Αγγλία, τυχαία είχε βρεθεί εκεί στο Λαφονήσι,έβαλα κι ένα διερμηνέα γιατί δεν καταλάβαινα τι μου λέει, μου λέει ότι πριν 20 χρόνια έχει έρθει εκεί πέρα και με μαθηματική ακρίβεια αυτή η παραλία σε λίγα χρόνια θα έχει εξαφανιστεί διότι το χειμώνα παίρνει την άμμο τα κύματα και την έχουν εναποθέσει στη περιοχή μεταξύ του νησιού και της απέναντι ακτής και εντάξει η κίνηση που έκανε το μηχάνημα,το να ανοίξει δηλαδή αυτή τη δίοδο να περνάει το νερό, νομίζω ότι είναι μια κίνηση την οποία την κάνανε, πάντα γινότανε γιατί αρχίζει και μυρίζει το νερό εκεί,δημιουργείται μια λιμνοθάλασσα που άμα δεν καθαρίζει το νερό αρχίζει και βρωμάει και μάλιστα τη μέρα που λέει ο κ. Κουκουράκης ότι βάλαμε το μηχάνημα,την προηγούμενη μέρα μύριζε ο τόπος. Εξ άλλου οι ενέργειες που κάναμε εμείς πιστεύω ότι είναι νόμιμες,είχαμε και κάποιο χαρτί πάρει από την Κτηματική Υπηρεσία η οποία λέει ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτές τις κινήσεις,δηλαδή να αποκαθιστούνε την ακτή,να την επαναφέρουν στην αρχική της μορφή.
-Κουκουράκης: Υπάρχει αυτό το χαρτί; Το θέλουμε.
-Μουντάκης: Να το διαβάσω."Αναφορικά με τον καθαρισμό των ακτών ακόμα κι αν αυτός γίνεται με μηχανικά μέσα,είναι προφανές ότι εμπίπτει στη έννοια της απλής χρήσης καθώς αποσκοπεί απλώς στην επαναφορά του χώρου του αιγιαλού στην αρχική του κατάσταση και δεν θεωρείται εκτέλεση έργου εφόσον δεν επέρχεται αλλοίωση στη μορφολογία της ακτής".
-Κουκουράκης: Καθαρισμό λοιπόν. Τι σχέση έχει καθαρισμός με τσάπες;
-Μουντάκης: Αυτό που κάνει η τσάπα κ. Κουκουράκη, αυτό το κάνει ο καιρός μέσα σε μια νύχτα. Έπρεπε ν ανοίξουμε για να ξεβρωμίσει ο τόπος.Δηλαδή πώς ήθελε να λειτουργήσουμε;Να κάθονται εκεί οι τουρίστες να βρωμάει το τόπος και να μην μπορεί να κάτσει άνθρωπος; Αυτό εσείς γιατί το κάνατε τόσα χρόνια;
-Κουκουράκης: Γιατί δεν το κάναμε.
-Μουντάκης: Είναι και κάτι άλλο.Δεν κατάλαβα το 9 Ευρώ που το βρήκε ο κ.Κουκουράκης.
-Κουκουράκης: Σε μια απόδειξη της Δημοτικής Επιχείρησης.λέει 9 Ευρώ.Ομπρέλες 9 Ευρώ,ΦΠΑ 23% ,σύνολο 9 Ευρώ.
-Μουντάκης: Όταν είναι μια ομπρέλα και 3 καρέκλες πόσο έπρεπε να πάρουμε;
-Κουκουράκης: 9 Ευρώ.
-Μουντάκης: Αυτό κάναμε.Το σετ έχει 7 Ευρώ.
-Κουκουράκης: Λάθος κάνετε.
-Μουντάκης: Λάθος κάνω; Δεν έχει 7 Ευρώ το σέτ; Τόσο δεν παίρνατε τόσα χρόνια εσείς;
-Κουκουράκης: Εμεις παίρναμε 7, εσείς κόβετε αποδείξεις με 9.
-Μουντάκης: Όταν μπει η άλλη καρέκλα κόβουμε 9. Δηλαδή τι πρέπει να κόψουμε,8, 9 ή 9,10;
(συζήτηση εκτός μικροφώνων)
-Πρόεδρος: Να μην διακόπτει κανείς, να τελειώσουμε. Κύριε Μουντάκη ορίστε.
-Μουντάκης: Έχουμε κακό προηγούμενο μ αυτό που ζητάει ο κ.Κουκουράκης. Έχει αποδειχτεί ότι είναι καλύτερα να μην είναι κανείς από την αντιπολίτευση γιατί δυο τετραετίες που βρέθηκα κι εγώ εκεί στο Δήμο,τη μια φορά από τη μειοψηφία μπήκε ο ένας και την άλλη φορά μπήκε ο άλλος και τελικά δεν μπορώ να καταλάβω πως ερωτευτήκανε όλοι τον κ. Κουκουράκη και ήταν υποψήφιοι του στις επόμενες εκλογές.
-Πρόεδρος: Είναι δικό του ζήτημα αυτό. Παρακαλώ χωρίς σχόλια, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης:
-Πρωτοπαπαδάκης: Λοιπόν, για να βάλω το θέμα σε μια άλλη διάσταση. Εμας η Μονομετοχική ήρθε στο γραφείο, όπως γνωρίζετε έχουμε και μια επαγγελματική δραστηριότητα συγκεκριμένη και μας ζήτησε μια τεχνική υποστήριξη για το πώς θα λειτουργήσει φέτος το Ελαφονήσι. Αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε εμεις και είναι στα πλαίσια της σύμβασής μας,είναι τα εξής πράγματα. Το Ελαφονήσι για μας είναι διαδικασία προμηθειών, διαδικασία ενοικίασης καντίνας και ομπρελών και είναι και διαδικασίες εκταμίευσης και πληρωμής και πρόσληψης συγκεκριμένου προσωπικού. Πάνω σ αυτό το πλαίσιο εμεις κάναμε μια κουβέντα και θεσπίσαμε ορισμένους κανόνες τους οποίους θα τους πω τώρα και οι οποίοι νομίζω ότι λύνουν τις απορίες σε πάρα πολλά ζητήματα.
Καταρχήν αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό απ όλους είναι ότι πρόκειται για μια εταιρία η οποία είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενη. Δεν παίρνει λεφτά από το Δήμο,δεν διαχειρίζεται λεφτά του Δήμου.Εχει το κεφάλαιό της και έχει και τις εισροές της από την δραστηριότητα την οποία αναπτύσσει πάνω στον αιγιαλό. Η εταιρία σαφέστατα επειδή είναι του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την έννοια που το προσδιορίζει ο νόμος του Καλλικράτη και εκ των πραγμάτων πρέπει να έχει και ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας χωρίς αυτό να είναι αποσαφηνισμενο είτε από το τελευταίο νόμο του Καλλικράτη, είτε από τον προηγούμενο Δημοτικο και Κοινοτικό Κώδικα. Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα κατευθύναμε την εταιρία ουσιαστικά στο να μπορεί να υιοθετήσει το θεσμικό πλαίσιο του Δήμου, δηλαδή ένα σκληρό θεσμικό πλαίσιο βάση του οποίου να κινείται κι αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει να κάνει και με τις προσλήψεις και με τις προμήθειες και με τις ενοικιάσεις. Ένα καινούργιο στοιχείο το οποίο δεν υπήρχε πέρσι και μπαίνει φέτος,είναι το στοιχείο της διαύγειας. Αν έχετε παρατηρήσει όλες οι αποφάσεις της εταιρίας έχουν αναρτηθεί στη διαύγεια του Δήμου Κισαμου και μπορεί καθένας να παρακολουθήσει το περιεχόμενο αυτών των αποφάσεων και δεύτερον θα αναρτηθούν από δω και πέρα και οι πληρωμές των ενταλμάτων. Η εταιρία υποχρεούται να πάει στον επίτροπο αφού ολοκληρωθεί η θεσμική της διαδικασία. Για τη θεσμική της διαδικασία υπάρχει ένα μικρό κενό ακόμα σε σχέση με μια ενέργεια που έχει κάνει το τμήμα εμπορίου της Περ.Δ/κσης Χανίων όπου ετεροχρονισμένα έχει στείλει στο ΦΕΚ,στο τεύχος των Α.Ε την τελευταία πράξη η οποία πρέπει να δημοσιευθεί και μετά απ αυτή τη διαδικασία η εταιρία πηγαίνει στον επίτροπο δηλαδή για να καταλάβετε αν γίνουν πληρωμές τον Ιούνιο που θεωρώ ότι αφορούν μόνο το προσωπικό πιθανόν να μην πάνε στον επίτροπο,από τον Ιούλιο και μετά όλες οι πληρωμές θα πάνε στον επίτροπο\ και ανάρτηση στη διαύγεια θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η ανάρτηση στα σάιτ των μεγάλων Δήμων. Αν μπείτε στο Δήμο Χανίων για να έχετε μια εμπειρία θα δείτε ότι όλα τα χρηματικά εντάλματα,όλες οι πληρωμές είτε αφορούν τον Πρωτοπαπαδάκη,είτε τον Κουκουράκη, είτε τον Μουντάκη, είτε οποιονδήποτε άλλο, αναρτώνται στο διαδίκτυο και σαν περιεχόμενο και αν αριθμητική τιμή.Μ αυτή την έννοια λοιπόν θεωρώ ότι καθ ολοκληρίαν θα ενημερωθεί ο κάθε δημότης και ο κάθε πολίτης της ευρύτερης περιοχής σε σχέση με το τι γίνεται και πως προχωράει αυτή η ιστορία.
Επιπλέον αυτό το οποίο είναι κοινός τόπος και λειτουργούσε η εταιρία μέχρι σήμερα είναι τι σε κάθε περίπτωση στην εταιρία μπαίνουν ορκωτοί λογιστές από τη στιγμή που είναι ΑΕ για να δούνε την προηγούμενη χρήση και να την ελέγξουν, στοιχείο το οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία και θεωρώ επίσης ότι δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο οποί να εστιάσω τη προσοχή μου και το οποίο να αποτελεί μια γκρίζα ζώνη η οποία να είναι αντικείμενο κάποιας κουβέντας εκτός αν θέλετε ερωτήσεις πάνω στο διαχειριστικό κομμάτι τις οποίες να απαντήσω.
Προκαταβολικά σας λέω ότι το θέμα των διμηνιτών είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζετε όπως ακριβώς το προβλέπει η νομοθεσία. Οι προμήθειες όπως ξέρετε είναι κάτω των 15.000 άρα είναι σε μια διαδικασία απευθείας ανάθεσης με την εξεύρεση προσφορών και από κει και πέρα οι αποφάσεις γράφονται με μια σειρά και προχωράνε τα ζητήματα.
-Πρόεδρος: Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Ρημαντωνάκη ελάτε σ ένα μικρόφωνο.
-Ρημαντωνάκης (λογιστής): Καλησπέρα σας. Όπως γνωρίζετε μέχρι πέρσι την εταιρία παρακολουθούσε άλλο λογιστικό γραφείο οπότε ακολουθήσαμε την τυπική διαδικασία η οποία ήταν να παραλάβουμε τα βιβλία της επιχείρησης και με βάση τις αλλαγές που έγιναν στο Διοικ. Συμβούλιο αλλά και στο καταστατικό της εταιρίας,να προβούμε στις αντίστοιχες αλλαγές και μεις στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. Στη πραγματικότητα λοιπόν τροποποιήσαμε το Συμβούλιο το οποίο άλλαξε,το καταστατικό το οποίο κι αυτό άλλαξε με βάση και τις ενέργειες που είχε ο κ. Κοκινάκης ο δικηγόρος της επιχείρησης καθώς επίσης εδώ και λίγο καιρό από τη στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί η επιχείρηση περίπου ένα 20ήμερο, με βάση πάλι τις συμβουλές που λάβαμε από το τεχνικό σύμβουλο της εταιρίας τον κ. Πρωτοπαπαδάκη, έχουμε προσλάβει το προσωπικό με δίμηνες συμβάσεις και προς το παρόν επειδή είναι πολύ μικρός ο χρόνος o οποίος λειτουργεί η επιχείρηση δεν θα μπορούσα να δώσω και κάποιο οικονομικό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει. Αυτό που θα μπορούσα μόνο να πω είναι ότι τι παραλάβαμε μέχρι σήμερα ίσως προκειμένου να βοηθήσω. Έχω πει βέβαια ότι είναι καλύτερα να τα παρουσιάσει ο συνάδελφος ο οποίος τα παρακολουθούσε και ο οποίος είναι εδώ απόψε αλλά κανένα πρόβλημα να τα παρουσιάσω κι εγώ.
Λοιπόν,απ ότι είδαμε από τα βιβλία που παραλάβαμε και τις καταστάσεις,πέρσι η εταιρία είχε ακαθάριστα έσοδα περίπου 500.000 Ευρώ και παρουσίασε κέρδη περίπου 43.000 Ευρώ.Ηδη έχει κατατεθεί από τον συνάδελφο η αντίστοιχη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Στη πραγματικότητα λοιπόν από άποψη φορολογίας εισοδήματος αυτό που υπολείπεται είναι να πληρωθούν οι υπόλοιπες 7 δόσεις περίπου στις 10.000 Ευρώ. Εχει πληρωθεί η 1η με την κατάθεση της δήλωσης, ακολουθούν οι άλλες 7. Υποχρεώσεις η επιχείρηση δεν έχει αφήσει ή άφησε 31/12 πολύ-πολύ μικρές οι οποίες εξοφλήθηκαν τον καινούργιο χρόνο. Η επιχείρησης είχε κέρδη 43.000 που σημαίνει ότι αφαιρώντας τις 14.000 τις οποίες έχουμε να πληρώσουμε φόρο,άφησε 30.000. Το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει μείνει αυτή τη στιγμή, είναι τι θα κάνουμε με το 20% του φόρου ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση.
-Πρόεδρος: Υπάρχει και μια δικαστική διεκδίκηση από το Δήμο Ιναχωρίου για το 20%.
-Ρημαντωνάκης: Η απόφαση που πρέπει να ληφθεί στην προκειμένη περίπτωση είναι αν θα πληρωθεί το 20%. Βέβαια αν πληρωθεί δεν έχουμε τα λεφτά να πληρώσουμε ή αν θα πληρωθεί επι των κερδών όπως νομίζω ότι υπάρχει μια τέτοια άποψη ……..
(συζήτηση εκτός μικροφώνων για το ποσοστό 20% του Υπουργείου)
-Ρημαντωνάκης: Εάν ο νόμος λέει το 20% εγώ δεν μπορώ να το παραβώ. Εαν θέλει η δημοτική αρχή να πάρει τέτοια απόφαση, να την πάρει για λογαριασμό μου και άρα να με καλύψει.Τώρα,για την παλιά χρήση πάλι δημοτική απόφαση είναι.Η γνώμη μου εμένα η οποία δεν είναι η δίκαια γνώμη,είναι η γνώμη του νόμου.Τώρα εάν πούμε τώρα ότι πληρώνουμε το 20% η επιχείρηση δεν έχει να το δώσει,αυτό ήθελα να πω καθώς επίσης ….για την παρούσα,τη τρέχουσα χρήση θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση άμεσα ούτως ώστε να γνωρίζει η επιχείρηση αν πληρώσει το 20% ή όχι. Εαν πληρώσει το 20% θα πρέπει να το ενσωματώσει για να είναι βιώσιμη στις πωλήσεις τις οποίες κάνει τώρα προκειμένου να είναι βιώσιμη διότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινάμε με σκοπό να μην το πληρώσουμε ……..Αυτό μπορεί να γίνει στα τρόφιμα τα οποία είναι πολύ φθηνά κατά τη γνώμη μου προκειμένου να καλυφθεί. Άλλωστε ο κύριος τζίρος έρχεται στη πραγματικότητα μέσα από τα τρόφιμα. Εαν λοιπόν με βάση την περσινή χρήση απ ότι είδα είχαμε κάνει περίπου 300.000 τζίρο από τα τρόφιμα, ένα 20% είναι 60.000. Άρα εάν πούμε ότι μένουμε στα περσινά πλαίσια από πλευράς ακαθάριστων εσόδων θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να καλυφθεί αυτό το ποσό από κει. Ούτως ώστε εάν θέλουμε τα δίνουμε, εάν θέλουμε δημιουργούμε ένα αποθεματικό το οποίο θα μας οχυρώσει για τις επόμενες χρήσεις.
(Διαλογική συζήτηση εκτός μικροφώνων)
-Ρημαντωνάκης: Ολοκληρώνοντας ήθελα να πω ότι. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προβλεφθεί μέσα στις τιμές πώλησης τις οποίες έχουμε ένα ποσοστό 20% προκειμένου να οχυρώσουμε την εταιρία στο τέλος της χρήσης, πληρώσει δεν πληρώσει να έχει σαν αποθεματικό αυτό το ποσό και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μέλλον για τις δυσκολίες αυτές. Διαφορετικά εάν καταλογισθεί, εγώ εύχομαι να μην καταλογισθεί και συμφωνώ ότι είναι άδικο, εάν καταλογισθεί και δεν έχουν πληρωθεί τα ποσά,η εταιρία δεν έχει να τα δώσει φυσικά,συνεπώς το χρέος θα μεταβιβασθεί στους μετόχους με τα επακόλουθα που έχει. Ξαναλέω όμως ότι αυτό δεν είναι δεδομένο, είναι μια σκέψη.
-Πρόεδρος: Εντάξει. Να πω μια κουβέντα κι εγώ. Συμφωνώ απολύτως ότι ήταν φωτογραφική διάταξη,συμφωνώ απολύτως ότι είναι άδικη. Σκληρός νόμος αλλά νόμος. Dura lex, sed lex. Αυτή τη στιγμή ο νόμος ούτε έχει ακυρωθεί,ούτε έχει βγει αντισυνταγματικός. Αρα, πρόβλεψη για την καταβολή πρέπει να υπάρχει. Απο τη στιγμή λοιπόν που ο νόμος δεν έχει βγει αντισυνταγματικός,ούτε έχει ακυρωθεί,ούτε έχει ανακληθεί με νεότερο νόμο, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή και αν κερδίσουμε που θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κερδίσουμε τη διοικητική προσφυγή η οποία μέσο χρόνο εκδίκασης έχει 4-5 χρόνια,άρα αν τη χάσουμε-χτύπα ξύλο-θα μας ζητήσουν 4-5 ετών το 20% δηλαδή 500.000. Λοιπόν,προτιμώ να έχουμε το αποθεματικό μας και να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση που ού μη γένοιτο γιατί κανένας δεν έχει διασφαλίσει ποτέ απόφαση δικαστηρίου-δεν κατάλαβα πως υπογράφουμε απόφαση δικαστηρίου, εγώ δεν υπογράφω ποτέ απόφαση δικαστηρίου. Να υπάρχει λοιπό το 20% σαν αποθεματικό και αν το κερδίσουμε καλό θα είναι η εταιρία να βρεθεί ξαφνικά με 500.000. Αυτή είναι η άποψή μου. Παρακαλώ ο κ. Σταθάκης.
-Σταθάκης: Εγώ ρωτώ. Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια αναίρεση αυτού του νόμου. Είναι μια ΚΥΑ και έρχονται κάποιοι κ.Υπουργοί και ερμηνεύσανε κάποιους παλαιότερους νόμους και βγάζουν κάποια πράγματα εδώ. Εγώ δεν βλέπω πουθενά να λένε ότι πρέπει να παίρνουν το 20% επι των ακαθαρίστων. Από πιο έγγραφο το συμπεραίνετε; Δηλαδή το αρ.6 της ΚΥΑ λέει "το παραχωρούμενο δικαίωμα απλής χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού-παραλίας όχθης και παρόχθης ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ ή στις επιχειρήσεις που μνημονευονται στο άρ.1 υπόκεινται σε αντάλλαγμα το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 20% επί των εσόδων που πραγματοποιεί ο ΟΤΑ ή επιχείρηση τόσο από την άσκηση τόσο από την άσκηση των δραστηριοτήτων του άρ. 2 όσο και από τα μισθωτικά ανταλλάγματα τρίτων στους οποίους παραχώρησε το δικαίωμά του". Δηλαδή κύριοι έρχεται εδώ και λέει η ΚΥΑ ότι το δίνω στον κ. Ρημαντωνάκη, παίρνω το 20% απ αυτό που θα μου δώσει αυτός το λειτουργώ εγώ το 20% επί των εσόδων. Δηλαδή εννοεί επί των ακαθαρίστων; Δεν λέει πουθενά επί των ακαθαρίστων. Είναι έγκλημα ….
-Πρόεδρος: Λέει πουθενά επί καθαρών;
-Σταθάκης: Όχι,λέει επί των εσόδων. Των εσόδων λέει.
-Ρημαντωνάκης: Καθένας μας μπορεί να κάνει μια προσωπική ερμηνεία.Συνεπώς κι εγω δεν κάνω τη δική μου ερμηνεία.Ρώτησα τον ορκωτό και μου είπε.Επίσης υπάρχει από την περίοδο που αντιπαλοτήτων τέλος πάντων διαφόρων, υπάρχει ερώτηση στη Βουλή και απάντηση γι αυτό την οποία έχω κι εγώ. Δεν είναι προσωπική ερμηνεία αυτή γιατί εδώ έχουμε διακόσιες απόψεις.
-Σταθάκης: Πρόεδρε να επισημάνω σ αυτό, το είπατε κι εσείς. Καλλιά είναι να έχει ο Δήμος το κεφάλαιο που πρέπει αν του αποδοθεί. Δήμος Ηρακλείου πριν 2 χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε απόφαση αναστολής της δυνατότητας στο Δήμο Ηρακλείου να μισθώνει σε τρίτους διότι δεν κατέβαλε το 20% από το τίμημα. Οχι από τα ακαθάριστα και βγαίνει ο Δήμαρχος Ηρακλείου ο Κουράκης και λέει δεν μπορούμε να το καταβάλουμε γιατί δεν φτάνουν,τα έξοδα που πραγματοποιούμε είναι πολύ περισσότερα και δεν βγαίνουμε να το δώσουμε και ερχόμαστε εμείς να πούμε ότι επιβάλουμε στους πολίτες να πληρώσουν το 20%;
-Πρόεδρος: Αρα η εισήγηση είναι λέμε δεν πληρώνουμε το 20% και τελειώσαμε. Αυτό λέτε;
-Σταθάκης: Τη απόφαση αυτή αν το θεωρήσουμε 20% επι των ακαθαρίστων ή των καθαρών θα την πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο της Μονομετοχικής ή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισάμου;
-Πρόεδρος: Τι να σου απαντήσει ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος έχει συγκεκριμένη θέση που διαφωνεί με όλους σας. Μιλάμε για ΑΕ. η Μονομετοχική την παίρνει.
Κύριε Κουνελάκη, δυο λεπτά για το θέμα αυτό αν θέλετε.
-Κουνελάκης: Καλησπέρα σε όλους. Ήμουν ο λογιστής μέχρι 31-12. Θα σας αφήσω εδώ να δείτε πως διαμορφωθήκανε τα έσοδα από το 2005 έως το 2010.Βλέπουμε ότι το 2010 ήταν 500.000. Με δυο λόγια. Θέλω να πω ότι είναι μια από τις πλέον σημαντικές επιχειρήσεις που έχει ο Δήμος μας. Είναι από τις πλέον κερδοφόρες και αυτό διαφαίνεται όχι μόνο από τα έσοδα και τα κέρδη αλλά διαφαίνεται ότι μέχρι τώρα έχει πληρώσει στο Κράτος 232.000 ΦΠΑ και284.000 ΙΚΑ. Εχει προσφέρει και στο κοινωνικό σύνολο με θέσεις εργασίας, έχει προσφέρει στο Κράτος και πιστεύω ότι είναι μια επιχείρηση η οποία είναι πραγματικά πρότυπο Δημοτικής Επιχείρησης.
Τώρα σε σχέση με το τι άφησε το 2010 τα αποτελέσματα τα είπε και ο κ. Ρημαντωνάκης,ήταν 43.000. Έχει διαθέσιμα 31-12, 101.939,38 κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό που σημαίνει αν εξοφλήσει και όλες τις υποχρεώσεις έχει ένα περίσσευμα ταμιακό αρκετά μεγάλο.Αυτό σημαίνει ότι είναι μια υγιής επιχείρηση και πρέπει και η καινούργια δημοτική αρχή σαν τέτοια να τη λάβει υπόψη της και βέβαια αυτό που τέθηκε τελευταία με το 20% εγώ θα σας πω ότι είναι αντισυνταγματικό αν πούμε με βάση την ισότιμη αντιμετώπιση και τον ανταγωνισμό μεταξύ δημοτικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι το ένα.Το δεύτερο. Είναι θέμα πολιτικής του Δημ. Συμβουλιου. Το να ληφθεί μια απόφαση και τι θα κάνει από δω και πέρα. Με την εμπειρία και στα κοινά αλλά και σαν λογιστής και βλέποντας παρόμοιες περιπτώσεις που υπάρχουν ανά την Ελλάδα σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις,αν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια φαντασία από Υπουργική απόφαση να βάζει σαν ενοίκιο του Κράτους το 20% του τζίρου. Αδιανόητο. Άρα και με βάση τους νόμους σημαίνει ότι είναι αντισυνταγματικό. Είναι εγκληματικό. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν βάλουμε επιπλέον 20% μ αυτή τη κρίση. Πιστεύω ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης και πιστεύω ότι μπορεί να διεκδικηθεί και νομικά. Πιστεύω ότι είναι μια επιχείρηση και πρέπει να τη δείτε όπως την έχετε δει με καλό μάτι. Είναι κερδοφόρα,μπορεί να φέρει ανάπτυξη να προστατεύσει περιοχές και να γίνει πρότυπο και για άλλα πράγματα. Πιστεύω ότι η μέχρι τώρα πορεία, η συμβολή της στο τόπο και στο Δημόσιο μ αυτά που έχει δώσει, πιστεύω ότι μπορεί να συμβάλλει στο μέγιστο.
-Πρόεδρος: Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Κοκινάκη ελάτε.
-Κοκινάκης: Καλησπέρα κι από μένα. Μου ζητήθηκε να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως νομικού συμβούλου τον Απρίλιο που μας πέρασε. Σε ότι αφορά τα θέματα ολοκλήρωσης της απόφασης που είχατε πάρει σαν Δ.Σ για τη συγκρότηση του νέου Διοικ. Συμβουλίου καθώς επίσης και τη προσαρμογή των διατάξεων των Α.Ε στο Νόμο Καλλικράτη. Σε ότι αφορά τα θέματα αυτά όπως γνωρίζετε έχουν γίνει έκτακτες γενικές συνελεύσεις της ΑΕ,έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές ανακοινώσεις από την εποπτεύουσα αρχή που είναι η Δ/νση Εμπορίου προς την Εφημερίδα της Κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά. Όπως γνωρίζετε όμως και σεις οι προθεσμίες οι σχετικές που αφορούν την ολοκλήρωση την τυπική με τις δημοσιεύσεις σε ότι αφορά το Δημόσιο κρατάνε περιπου δυο μήνες. Ενδεικτικά σας λέω λοιπόν ότι για να έχουμε αυτό που λέγεται ΦΕΚ κάνει περίπου δυο μήνες. Δεν τίθεται θέμα νομιμότητας. Αρκεί η ανακοίνωση της Δ/νσης Εμπορίου. Με την ανακοίνωση λειτουργείτε,δεν υπάρχει δηλαδή ως προς αυτό κάποιο θέμα. Τώρα νομίζω πως τέθηκε ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με το 20% το οποίο βέβαια δεν είναι θέμα νομικό πρωτίστως αλλά είναι ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό. Έκλεισε ο Στέλιος ο Κουνελάκης λέγοντας ότι η εταιρία είναι κερδοφόρα.Ερμηνεύοντας λοιπόν το 20% αν ερμηνευτεί από την άλλη μεριά η εταιρία είναι ζημιογόνος. Αυτός ο οποίος φέρει το βάρος της υπογραφής για το συγκεκριμένο είναι πρωτίστως το διοικ. Συμβούλιο της Α.Ε.Αυτό είναι που αποφασίζει. Θεωρώ ότι η παρουσία μας τώρα εδώ είναι απλώς είναι να νομιμοποιήσει ή να δώσει κάποιες κατευθύνσεις στις όποιες αποφάσεις μπορεί να πάρει το διοικ. συμβούλιο της εταιρίας. Δεν είμαι πρόχειρος να κάνω αυτή κουβέντα. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολη. Πιθανολογώ απ αυτά που ειπώθηκαν προηγούμενα ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία δικαστική που αφορά την αναγνώριση του μη μάλλον δικαιώματος της εταιρίας να πληρώσει το 20%. Σίγουρα η όποια απόφαση πάρετε σαν δημοτικό συμβούλιο θα έχει να κάνει αφενός με το γεγονός ότι οι κινήσεις προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να νομιμοποιηθούν γιατί αν πάρουμε τώρα μια απόφαση η οποία να λέει πρέπει να καταβληθεί το 20% ουσιαστικά αδειάζουμε το δημοτικό συμβούλιο. Έχω την αίσθηση,το θέμα είναι πολύ δύσκολο, δεν θα πρέπει, νομίζω, να πάρετε μια άμεση απόφαση. Θα μπορούσατε να το θέσετε σ ένα επόμενο Δ.Σ και προσωπικά θα έκανα κάποιες προτάσεις προς το Σώμα. Είναι ένα ζήτημα που δεν σχετίζεται μόνο με το θέμα το δικό μας,σχετίζεται άμεσα και με όλους τους άλλους Δήμους. Ενδεχομένως θα έπρεπε να ληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΚΕΔΚΕ. Σε ότι αφορά το νομικό μέρος θα έλεγα ότι ίσως να ζητηθεί μια γνωμοδότηση από το νομικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Αν όχι από το νομικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ίσως από κάποιον καθηγητή γιατί σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι πολύ δύσκολο και επειδή έχει ποινικές ευθύνες και γνωρίζουμε όλοι ότι ειδικά το τελευταίο το δημόσιο έκανε τα στραβά μάτια αλλά πλέον δεν το κάνει και τίθεται ευθύνη όλων μας στις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουμε, εγώ προσωπικά θα πρότεινα προς το Σώμα να αργήσει τουλάχιστον κατά 15 μέρες-ενδεικτικά το λέω-να πάρει την απόφαση. Βεβαίως επειδή τα θέματα σχετίζονται και άλλα που τρέχουν παράλληλα στις 30 Ιουνίου με βάση το νόμο γίνεται η απολογιστική γενική συνέλευση της ΑΕ για την προηγούμενη χρήση.Είναι βέβαια θέμα τω λογιστών αυτό αλλά πιθανολογώ ότι τα ποσά π[ου θα έχουν εγγραφεί στη συγκεκριμένη γενική συνέλευση θα έχουν να κάνουν με τις αποφάσεις που είχαν ήδη ληφθεί για το 20%. Θα κλιθεί λοιπόν η γενική συνέλευση της εταιρίας να αποφασίσει και γι αυτό το θέμα.Κατά αυτό τον τρόπο πρέπει άμεσα να πάρουμε μια απόφαση σχετική αλλά νομίζω τουλάχιστον σε ότι αφορά εμένα δεν είμαι πρόχειρος να δώσω μια άποψη η οποία θα θεωρώ ότι βασίζεται στην συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Κλείνοντας έτσι όπως απλώς διάβασα το νόμο,η συγκεκριμένη διατύπωση έχω την αίσθηση το θέμα της εκμετάλλευσης που δίνει ο δήμος ή η Δημοτική Επιχείρηση. Αν ξεκινούσαμε με μια εκμετάλλευση χαμηλότερου ποσού θα μπορούσε να εισπραχθεί εκεί το 20% και στη συνέχεια αυτός ο οποίος θα εκμεταλλευθεί να πάρει ενδεχομένως τα ωφελήματα από τη χαμηλή τιμή. Αλλά αυτά είναι θέματα ουσίας και θα τα αποφασίσετε εσείς.
-Πρόεδρος: Ευχαριστούμε πολύ. Έχει ζητήσει το λόγο ο κ.Παρτσαλάκης.
-Παρτσαλάκης: Ευχαριστώ κ.Πρόεδρε. Σήμερα βλέπουμε σωρεία ερωτήσεων, διάφορων σχολίων και υπονοούμενων. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να αποφευχθεί αν δεχόταν η πλειοψηφία του Δ.Σ την πρόταση της κ. Σκουλάκη η οποία έλεγε τη συμμετοχή ενός δημοτικού συμβούλου από κάθε παράταξη της αντιπολίτευσης. Αυτό για μένα θα ήταν διαύγεια και μόνο η ανάρτηση στο διαδίκτυο. Θέλω επίσης να κάνω δυο ερωτήσεις. Με ποια απόφαση της Μονομετοχικής έγινε αλλαγή του οικονομικού συμβούλου και του νομικού συμβούλου και αν υπήρχαν λόγοι να γίνει αυτό. Ευχαριστώ.
-Πρόεδρος: Ευχαριστώ πολύ.
-Μουντάκης: Ορίσαμε καινούργιο δικηγόρο και καινούργιο λογιστή.
-Παρτσαλάκης: Υπήρχαν λόγοι να γίνει αυτό;
-Μουντάκης: Έτρεπε να ορίσουμε δικηγόρο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να λειτουργήσουμε.
-Πρόεδρος:Ο κ. Κατζουράκης έχει το λόγο.
-Κατζουράκης: Καταρχήν για το 20% θέλω να πω το εξής: Όταν ήμουν δήμαρχος μια φορά τότε θεσπίστηκε αυτό που το θεωρώ πολύ σκληρό μέτρο για τους Δήμους να πληρώνουν 20% .Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι κανείς Δήμος απ αυτούς τουλάχιστον που εγώ είχα έρθει σε επαφή από τότε μέχρι τώρα το΄χει δώσει αυτό το 20%. Πιστεύω ότι και ο Δήμος Ιναχωρίου δεν τόχει δώσει και καλά κάνει.
Ήθελα να πω το άλλο.Καλά είναι και οι επερωτήσεις και η ενημέρωση πάνω απ όλα αλλά έχω τη γνώμη ότι η Μονομετοχική του Δήμου Κισάμου είναι "ρε παιδιά" στο ξεκίνημά της. Δώστε της λίγο περιθώριο και μην την κατηγορείτε με τέτοιο τρόπο γιατί άλλαξε τον ένα,καινούργια είναι η εταιρεία,στο τέλος-τέλος αυτή χαράζει τη πολιτική και αυτή κάνει κουμάντο.Το άλλο που ήθελα να πω που είναι κατ εξοχήν πολιτικό θέμα.Δεν μπορούμε να λέμε η Μονομετοχική θα πάρει το συμβούλιό της απόφαση αν θα δώσει το 20% ή δεν θα το δώσει.Είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου.Αυτό πιστεύω εγώ, δεν ξέρω εσείς τι πιστεύετε.Τελειώνω με το εξής:Τρεις ώρες,τέσσερις ώρες έχουμε φάει-βέβαια δεν νομίζω εποικοδομητικά-πιστεύω ότι κουραστήκαμε δηλαδή δεν προσφέραμε τίποτα.Μπορεί να είπαμε ωραία πράγματα αλλά έχω την αίσθηση ότι αντί να αντιληφθούμε τη κατάσταση ακόμη του Δήμου κάνουμε βήματα σχεδόν προς τα πίσω όχι προς μπροστά και για τον κ.Σταθάκη κάτι τελευταίο.Κύριε Σταθάκη είπες ότι δεν έχεις ενημέρωση και ότι ενημερώθηκε μόνο η κ.Σκουλάκη και ο κ.Κουκουράκης. Λοιπόν κατ αναλογία είμαι κι εγώ παραπονούμενος γιατί η κ.Σκουλάκη και ο κ. Κουκουράκης ενημερώθηκαν δεόντως, εγώ προσωπικά δεν ενημερώθηκα ποτέ. Ευχαριστώ πολύ.
-Πρόεδρος: Ευχαριστώ.Το λόγο γα λίγο ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.
-Πρωτοπαπαδάκης:Συγνώμη που ξαναπαρεμβαίνω αλλά για να δώσω ορισμένες διευκρινίσεις να βοηθήσω τη κατάσταση γιατί βεβαίως μπαίνουν θέματα χωρίς να τα γνωρίζετε καθ ολοκληρίαν. Θέλω να πω τα εξής: καταρχήν η προηγούμενη εταιρία που διαχειριζόταν το Λαφονήσι ήταν η αμιγής δημοτική επιχείρηση του Δήμου Ιναχωρίου η οποία είχε πολλαπλά αντικείμενα, δεν είχε μόνο το Λαφονήσι. Είχε παράλληλα το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι το οποίο χρηματοδοτούσε καθ ολοκληρίαν γιατί είχαμε τρομερούς ετεροχρονισμούς σε θέματα εισροών χρημάτων και τρομερές-να το πω έτσι-τάπες από το Κράτος σε περιόδους που περιμέναμε να πάρουμε χρήματα δεν μας έδινε το Κράτος χρήματα και το πρόγραμμα λοιπόν κρατήθηκε μ αυτή τη διαδικασία. Δεύτερον. Έδινε ένα υψηλό ενοίκιο στο Δήμο Ιναχωρίου το οποίο δεν υπάρχει σ αυτή την εταιρεία για την παραχώρηση του Λαφονησίου και τρίτον χρηματοδοτούσε και ορισμένα έργα του Δήμου Ιναχωρίου μιας και είχε τη δυνατότητα να το κάνει από το θεσμικό της πλαίσιο και επιπλέον έμπαινε το δίλημμα σε κάθε περίοδο η εταιρία αν είχε 100.000 κέρδη θα έδινε 35.000 στο Κράτος συν τη προσαύξηση δηλαδή τα 50.000 θα πηγαίνανε στο Κράτος,ενώ αν τα κέρδη της ήταν 50.000 και τα υπόλοιπα 50.000 πηγαίνανε σ ένα κοινωφελές έργο που γινόταν τη τελευταία περίοδο μ αυτή τη διαδικασία, εκ ων πραγμάτων αυτά που θα έδινε στο Κράτος σαν φόρο,τα έδινε στη περιοχή σαν έργο.Αυτή ήταν δηλαδή η λογική της και το λέω γιατί τα κέρδη της εταιρίας αν τα δείτε τη τελευταία 4ετία, 5ετία στη προγενέστερη μορφή του νομικού σχήματος δηλαδή στην αμιγή δημοτική επιχείρηση, είναι πάρα πολύ μικρά σε σχέση με τα έξοδα. Τα έξοδα της εταιρίας ήταν πέρα από τα τυπικά έξοδα της Λαφονήσου δυο ακόμα πράγματα. Ένα πολύ μεγάλο δυσανάλογο τίμημα προς το Δήμο Ιναχωρίου-ξεκινούσε από 60.000 και έφτασε 85.000 κάποιες εποχές,κάθε χρόνο.Τρίτον,η εταιρία μετά τη βοήθεια στο σπίτι και το ενοίκιο είχε ένα καθαρό όφελος ας πούμε 80.000 Ευρώ και έμπαινε το δίλημα. Στις 80.000 Ευρώ τι προτιμάτες35% φόρο γιατί αυτός ήταν ο φόρος τότε συν 50% προσαύξηση, να δώσουμε 40.000 στο Κράτος ή να δώσουμε τα 40.000 στο Δήμο μέσω ενός έργου;και η πολιτική επιλογή που είχε το συμβούλιο τότε ήταν ότι κύριοι εμείς θα κάνουμε 40.000 ένα έργο και θα το ρίξουμε στη περιοχή αντί να δώσουμε φόρο στο Κράτος.Θεωρώ ότι κι αυτό είναι μια πολιτική η οποία θεωρώ ότι και φέτος θα επανέλθει. Ποια είναι τώρα η ποιοτική διαφορά; Η νέα εταιρία είναι στημένη πάνω σ ένα…….σχήμα. Ποιο είναι αυτό; Το κράτος έχει κρατήσει μόνο αυτά που το συμφέρουν. Είναι μονόπλευρη η σύμβαση. Λέει: Κόβω από το Δήμο το ενοίκιο, ενώ παλαιότερα υπήρχε. Εδώ λοιπόν έχουμε ορισμένα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουμε με αλληλοκαλυπτόμενη νομοθεσία. Εμείς έχουμε τρεις νόμους οι οποίοι διέπουν τη δημοτική επιχείρηση. Ο ένας νόμος έστω είναι το 30% επί του τζίρου,δυσανάλογη κατάσταση-και το χειρότερο λέει το άρθρο του Κώδικα αν η επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα σε τρεις εταιρικές χρήσεις,κλείνει. Δηλαδή ουσιαστικά έχουμε μια στοχευμένη διαδικασία η οποία αν τηρήσει και τις τρεις προϋποθέσεις ουσιαστικά κλείνει. Κουβεντιάζουμε για να κουβεντιάζουμε. Η θέση η δικιά μου είναι η εξής:Θα σας έρθει ο βεβαιωτικός κατάλογος από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Εγώ πιστεύω τι με βάση αυτή την κατάσταση και επειδή πέρσι δεν υπήρξε τίμημα θα ζητάει 100.000 Ευρώ.Υποθετικά μιλάω τις 100.000 Ευρώ έστω ότι δεν τις δίνει η επιχείρηση.Θα πρέπει να τις καταβάλλει ο Δήμος. Έστω ότι δεν τις καταβάλλει ο Δήμος. Από πού θα τα πάρει το Κράτος;Από τους ΚΑΠ. Έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Άρα λοιπόν η λύση ποια είναι; Με το που έρχεται ο βεβαιωτικός κατάλογος θα πρέπει να γίνει προσφυγή από τη Επιχείρηση στα φορολογικά δικαστήρια και σε οποιοδήποτε άλλο δικαστήριο διοικητικό δεν ξέρω τι άλλο.που να υπάρχει επιχειρηματολογία στα τρία αυτά νομοθετήματα. Ο νόμος περί ανταγωνισμού, δεν μπορείς στον έναν να λες 20% επί του τζίρου κι αν ήταν ιδιώτης να μη δίνει τίποτα,το δεύτερο είναι πόση είναι η τιμή διατίμησης 0,5 το νερό και που θα βρω τις τιμές αφού μπαίνω μέσα και όταν τώρα βάζει στα τιμολόγια 23% ΦΠΑ και το τρίτο αυτό που είπε ο κ. Κουνελακης που είναι πολύ σημαντικό, οτι αυτή τη στιγμή αν ερευνηθεί ποιοί περνάνε ΙΚΑ απ αυτούς που διαχειρίζονται ομπρέλες ή καντίνες στην επικράτεια,θα δείτε ότι δεν περνάει ούτε ένας. Δουλεύει μαύρη εργασία και οργιάζει η μαύρη εργασία. Αυτό λοιπόν είναι ένα επίσης σημαντικό επιχείρημα σ όλη αυτή τη διαδικασία. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι σήμερα δεν κουβεντιάζετε για το 20%,είναι επόμενου νομίζω δημοτικού συμβουλίου κουβέντα,αξιοποιώντας τη συνέργεια αυτών των τριών νομοθετημάτων σε σχέση με τη λειτουργία της επιχείρησης. Από κει και πέρα αυτό που είπε ο κ. Ρημαντωνάκης ότι παιδιά για να φυλάμε τα ρούχα μας ας κρατάμε μια πισινή με ένα 20% προσαύξηση στα τρόφιμα. Δεν ανεβαίνουν οι ομπρέλες αλλά τουλάχιστον κάποια πρώτα είδη κατά την άποψη τη δικιά μου σαν Πρωτοπαπαδάκης,δεν αλλάζει τίποτα.Δηλαδή οι τιμές που έχει το Λαφονήσι διαχρονικά και νομίζω ότι μπορεί να τα κρατήσει στο ίδιο επίπεδο και με το 20% επιπλέον,είναι αστείες σε όλη την επικράτεια. Δηλαδή μια οικογένεια 4μελής που κάθεται στη καντίνα με 20 Ευρώ έχει καθαρίσει όλη τη ημέρα και είναι κατόρθωμα της λειτουργίας της επιχείρησης της προηγούμενης και της επόμενης. Άρα λοιπόν,προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια,κρατάτε μια πισινή με απόφαση του επόμενου συμβουλίου,να μην πάρει δηλαδή η επιχείρηση το ρίσκο και σε ότι αφορά το Δήμο Πελεκάνου θα σας πω μόνο ένα πράγμα.Αυτή τη στιγμή για την επιχείρηση η οποία συνεχίζει να λειτουργεί το Λαφονήσι, δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα. Καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
(συζήτηση εκτός μικροφώνων)
-Πρόεδρος:Δεν θα πάρουμε απόφαση σήμερα για το 20%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου