Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Η ΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗ ΚΙΝΑ

Η καλλιέργεια της ελιάς ως μέσο μείωσης της φτώχειας ήταν το θέμα της συνάντησης που οργάνωσε στις 1-2/8/2016 ο δήμος Longnan, η Δ/νση Γεωργίας & Δασών και η Δ/νση Έρευνας και Τεχνολογίας της επαρχίας Gansu της Κίνας. Στη συνάντηση εκτός των τοπικών αξιωματούχων, συμμετείχαν ο E. Gunduz από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, ο Zh. Zhongium, επικεφαλής του FAO στην Κίνα, ο Li Ming επικεφαλής του UNDP στην Κίνα, η κα Sath. Phourthabandid, υφυπουργός οικονομικής ανάπτυξης, ο Ding Yuxian, Γεν. Γραμματέας του Ινστιτούτου για τη Συνεργασία Βιομηχανίας-Πανεπιστημίων-Έρευνας, ο Zh. Lijian, επικεφαλής εθνικής επιτροπής για την ποιότητα και ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων της Κίνας, οι επικεφαλείς των προγραμμάτων ανάπτυξης της ελαιοκομίας στις επαρχίες Gansu, Shichuan και Yunnan που καλλιεργείται η ελιά, και εμπειρογνώμονες από την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Κων/νος Χαρτζουλάκης, πρώην δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.
Στην εισήγησή του ο κ. Χαρτζουλάκης αναφέρθηκε στη κατάσταση της ελαιοκομίας στο κόσμο, τις προοπτικές των ελαιοκομικών προϊόντων και την συμβολή που μπορεί να έχει η ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας στη καταπολέμηση της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές της Κίνας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν και η καλλιέργεια θα βασίζεται στην εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης. 
Να σημειωθεί ότι η Κίνα σήμερα έχει περίπου 370.000 στρέμματα με ελιές που παράγουν 4-5.000 τόνους ελαιόλαδο το χρόνο (με την ίδια έκταση ο Ν. Χανίων παράγει 25-28.000 τόνους). Η κατανάλωση ελαιολάδου σήμερα στην Κίνα ξεπερνά τους 65.000 τόνους με έντονη δυναμική αύξησης, ενώ άρχισε να μπαίνει στη κουλτούρα τους και η επιτραπέζια ελιά. Από εμάς εξαρτάται τι μερίδιο θα πάρουμε στην γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας.
Χαρτζουλάκης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: