Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 1-3/10/2014 στην Αλεξανδρούπολη το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια». Το σεμινάριο οργανώθηκε από το την Π.Ε. Έβρου και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων του ΕΛΓΟ σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) και η συμμετοχή ήταν δωρεάν. Ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Έβρου κ. Δημ. Πέτροβιτς στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη βούληση της Π.Ε. Έβρου να στηρίξει την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της τοπικής ποικιλίας ‘Μάκρης’ και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου κ. Κ. Χαρτζουλάκης τόνισε ότι η ποιότητα είναι μονόδρομος για το ελληνικό ελαιόλαδο και η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών ...
..... των ελληνικών ποικιλιών είναι η ελληνική απάντηση στην επιδιωκόμενη ‘ελαιοκομική παγκοσμιοποίηση’. Αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης, το κλάδεμα, την άρδευση και λίπανση, την επεξεργασία και την ποιότητα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου, την πιστοποίηση και την προβολή και προώθηση των προϊόντων της ελιάς. Παράλληλα έγιναν επισκέψεις σε ελαιώνες, όπου έγινε επίδειξη κλαδέματος καρποφορίας και ανανέωσης, δειγματοληψίας φύλλων και εδάφους για αναλύσεις, αλλά και σε ελαιουργεία όπου τονίσθηκε η αναγκαιότητα λειτουργίας τους σε συνθήκες που εξασφαλίζουν την ποιότητα και ασφάλεια του ελαιολάδου. Στο τέλος έγινε συζήτηση και με τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα και το Δήμο και κατατέθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις για την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα στη περιοχή της Μάκρης, που κυρίως καλλιεργείται η ελιά για πάνω από 1500 χρόνια. Στο σεμινάριο συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων αγρότες, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, γεωτεχνικοί, και γενικότερα άτομα που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς. Η συνεργασία της Π.Ε Έβρου με το Ινστιτούτο άρχισε από το 2012 για την ταυτοποίηση της ντόπιας ποικιλίας ‘Μάκρης΄, το λάδι της οποίας τα τελευταία 3-4 χρόνια κερδίζει χρυσά βραβεία σε διαγωνισμούς στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: