Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΑΚΟΜΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ ΠΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΕΣ

Επικινδυνότητα του αμίαντου
Στην Ελλάδα, ένα σημαντικό μέρος του δικτύου ύδρευσης, δυστυχώς, είναι ακόμη από αμιαντοσωλήνες. Ο Αμίαντος είναι ένα επικίνδυνο και εξοστρακισμένο, από παντού, υλικό, και πουθενά δεν διανοούνται να τον χρησιμοποιήσουν. 
Δυστυχώς,επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα αμίαντου σε πολλές περιοχές (Κοζάνη, κ.ά.) έγινε ένα βαρύτατο λάθος με την εκμετάλλευσή του από εργοστάσια αμιαντοτσιμέντου. 
 Η επικινδυνότητα του αμίαντου οφείλεται στο ότι οι πολύ λεπτές ίνες του (μήκος 3 μm) έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τις κυτταρικές μεμβράνες με μεγάλη ευκολία. Είναι μια ισχυρά καρκινική ουσία που προκαλεί σοβαρότατη μορφή καρκίνου στους πνεύμονες. 
Σε παγκόσμια κλίμακα, λίγες είναι οι μελέτες για την δράση του αμίαντου στο πόσιμο νερό,γιατί,σχεδόν πουθενά, δεν χρησιμοποιείται αμίαντος στα δίκτυα ύδρευσης. 
Οι σωλήνες των δικτύων από αμιαντοτσιμέντο υφίστανται σημαντική διάβρωση από το νερό και με την πάροδο του χρόνου απελευθερώνουν τεράστιους αριθμούς ινών αμίαντου στο νερό. 
Ενώ δεν υπάρχει επίσημη καταχώρηση των προβλημάτων του αμίαντου στο πόσιμο νερό, εν τούτοις, ο αμίαντος ελέγχεται ως ένοχος για: 
-Εκτεταμένους πολύποδες του παχέος εντέρου
-Εστίες φλεγμονών σε κύτταρα που διαπερνούν τα τοιχώματά τους ίνες αμίαντου, οι οποίες, μη μεταβολιζόμενες, μη αποβαλλόμενες, προκαλούν προβλήματα σε οισοφάγο και στοματική κοιλότητα.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ο Αμίαντος είναι επικίνδυνος ιδιαίτερα όταν σαπίζει, επειδή απελευθερώνει ίνες αμιάντου και σκόνη στο περιβάλλον.
Βλέπουμε ότι το επίσημο κράτος μετά την κατακραυγή που έχει ξεσηκωθεί εδώ και χρόνια αναγκάζεται και απομακρύνει τον αμίαντο από τις στέγες των δημόσιων κτηρίων.
Τώρα εκεί που υπάρχουν σωλήνες ύδρευσης με αμίαντο ο Θεός βοηθός γι' αυτούς που πίνουν νερό από αυτούς τους σωλήνες.