Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑ


 Όταν κάποτε έγινε επιδρομή των Αράβων στη Μονή Ο Ιεροδιάκονος και βηματάρης(Επιμελητής του ιερού βήματος και συνεπώς, υπεύθυνος για τα άγια λείψανα και λοιπά κειμήλια που φυλάσσονται εκεί) πρόλαβε και έκρυψε μέσα στο φρεάτιο της Αγίας Τράπεζας(Αρχαϊκό χωνευτήρι).
Μια πολύτιμη εικόνα της Θεοτόκου και ένα Σταυρό τοποθετώντας μπροστά τους μια αναμμένη λαμπάδα. Το μοναστήρι λεηλατήθηκε και οι Μοναχοί οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στην Κρήτη, από όπου μετά εβδομήντα χρόνια ο επιζήσας Ιεροδιάκονος απελευθερώθηκε και επέστρεψε στο Μοναστήρι του. Εκεί βρήκε νέους αγνώστους Μοναχούς που δεν ήξεραν τίποτα για κρυμμένα κειμήλια. Τότε άνοιξαν το φρεάτιο και βρήκαν τη εικόνα και το Σταυρό όρθια πάνω στο νερό ενώ η λαμπάδα έκαιγε ακόμη.
Η εικόνα αυτή βρίσκεται σήμερα στο σύνθρονο του Ιερού βήματος, λέγεται δε και "Κτιτόρισσα", από το γεγονός ίσως ότι η ανεύρεσή της σχετίζεται με την ανοικοδόμηση της Μονής από τους τρεις αδελφούς και κτίτορες της Μονής Αθανάσιο, Νικόλαο και Αντώνιο, που μόνασαν περί τα τέλη του ΙΓ' αιώνα.
Η εικόνα είναι δωρεά των Κομηνών στη Μονή Κουτλουμουσίου και βρίσκεται τοποθετημένη στο Άγιον Βήμα'' και συχνά βγαίνει από το Άγιο Όρος προκειμένου να προσκυνήσουν οι πιστοί και κυρίως οι γυναίκες που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Όρος.
''Στις αρχές του 1900 όταν κάηκε η βόρεια πτέρυγα της Μονής, ο ηγούμενος Μελέτιος πήρε την εικόνα της Βηματάρισσας και ταξίδεψε στις παραδουνάβιες περιοχές και έκανε έρανο για την αποκατάσταση της Μονής.
Επιστρέφοντας έφερε πολλά αναθήματα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα πάνω στην εικόνα. Όπως είπε στους αδελφούς του μοναχούς κατά την παραμονή της εικόνας στις παραδουνάβιες περιοχές έγιναν πολλά θαύματα.
 Εικόνες από την υποδοχή της στην Κίσαμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: