Τουλάχιστον 4,6 δισ. ευρώ ετησίως θα μπορούσε να εξασφαλίζει η χώρα μας από τη διαχείριση των τοξικών φαινολών που κρύβονται στα απόβλητα των ελαιοτριβείων. Τη μετατροπή των αποβλήτων σε «χρυσάφι» επιχείρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ηλία Καστανά.
Αυτός ο τρόπος επιδιώκει να σταματήσει οριστικά την τοξική ρύπανση που προκαλείται στις λίμνες, στα ποτάμια, στη θάλασσα και στον υδροφόρο ορίζοντα, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα πλούσιο εισόδημα για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας. «Τα λιοζούμια, όπως αλλιώς λέγονται τα απόβλητα του καρπού της ελιάς, εμπεριέχουν πολύ υψηλό οργανικό φορτίο και τοξικές φαινόλες που είναι απαραίτητες στη φαρμακοβιομηχανία, όπως επίσης στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση».
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των φαινολών χρησιμεύουν, επίσης, στα συμπληρώματα διατροφής και στα πρόσθετα συστατικά τροφίμων, ενώ χρησιμοποιούνται και στη βιομηχανία για την παρασκευή καλλυντικών και άλλων προϊόντων.
Η ετήσια παραγωγή του «χρυσού» προϊόντος από τον κατσίγαρο θα πωλείται στη βιομηχανία με τεράστια οικονομικά οφέλη. Η τιμή στην αγορά, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Ηλ. Καστανά, εκτιμάται στα 2.000 ευρώ το κιλό.
Τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα του Προγράμματος Life είναι άκρως ανησυχητικά για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, κάθε χρόνο εκλύονται στο οικοσύστημα πάνω από 1.150.000 τόνοι κατσίγαρου. Από αυτούς:
- το 58% χύνεται σε χείμαρρους, με τελικούς αποδέκτες τη θάλασσα και τις λίμνες
- το 11,5% πέφτει απευθείας στη θάλασσα
-το 19,5% ρίχνεται μέσα σε τεράστιους λάκκους στο έδαφος και απορροφάται από τον υδροφόρο ορίζοντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου