Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2025

ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η ετικέτα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

 ΑΝΑΤΟΛΗ 08-10-2025: Γράφει: Μ. Ατσαλάκης
Με την κατοχύρωση της ετικέτας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) να αποτελεί πλέον επίσημη πραγματικότητα, η Κρήτη ανοίγει ένα νέο, φιλόδοξο κεφάλαιο για το πολυτιμότερο αγροτικό της προϊόν, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.pge
Σε μια ενημερωτική ημερίδα, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, παρουσία πλήθους εκπροσώπων του αγροτικού και μεταποιητικού κόσμου, αναλύθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που διαμορφώνει η αναγνώριση του «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου Κρήτη / Kriti» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκδήλωση αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας πολυετούς και συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2017 και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την κρητική γεωργία.
«Ισχυρότερο διαβατήριο» για τις Διεθνείς Αγορές
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε την κατοχύρωση του ΠΓΕ ως το «ισχυρότερο διαβατήριο για τις αγορές του κόσμου». Τόνισε πως αυτή η «μεγάλη επιτυχία» δεν ήρθε τυχαία, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς και συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των τοπικών ενώσεων και των ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού. «Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καταφέραμε μέσα από την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία να διαφυλάξουμε την αυθεντικότητα του κρητικού ελαιολάδου και να του προσδώσουμε προστιθέμενη αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης απηύθυνε κάλεσμα σε ελαιουργούς και τυποποιητές να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή, ώστε το προϊόν να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές, διαφυλάσσοντας την ποιότητα και την ταυτότητά του. Κλείνοντας, επισήμανε πως ο δρόμος προς την επιτυχία απαιτεί «εγρήγορση, δουλειά, συνεργασία, αφοσίωση», ώστε το κρητικό ελαιόλαδο να γίνει πιο ανταγωνιστικό και εξωστρεφές.
Νέα δυναμική
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης, υπογράμμισε πως η ΠΓΕ θα προσδώσει «νέα δυναμική στο προϊόν, μια δυναμικότερη ταυτότητα και βέβαια μια προστιθέμενη αξία» για όλους τους εμπλεκόμενους. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μια κρίσιμη προδιαγραφή του φακέλου: η τυποποίηση του ελαιολάδου θα γίνεται πλέον αποκλειστικά στην Κρήτη. Αυτό, όπως είπε, είναι «εξαιρετικά σημαντικό, καθώς διασφαλίζει την ποιότητα, την αξία και την ταυτότητά του». Παράλληλα, διαβεβαίωσε για τη δέσμευση της Περιφέρειας να επενδύσει στην εκπαίδευση και την ποιότητα, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το ΕΛΜΕΠΑ και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Η στρατηγική για ένα ενιαίο και ισχυρό brand name
Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Νίκος Μπουνάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Proactive AE, της συμβουλευτικής εταιρείας που ανέλαβε την κατάθεση του φακέλου στην Ε.Ε. Ο κ. Μπουνάκης εξήγησε ότι η ετικέτα ΠΓΕ «Κρήτη/Kriti» προσφέρει για πρώτη φορά τη «δυνατότητα της δημιουργίας ενός ενιαίου brand, που να καλύπτει όλο το νησί». Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον προηγούμενο κατακερματισμό των πολλαπλών τοπικών ΠΟΠ, τα οποία δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την εμπορική αξιοποίηση που τους αναλογούσε.
Για να απολαύσουν οι παραγωγοί ένα πραγματικά καλύτερο εισόδημα, ο κ. Μπουνάκης τόνισε την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής. Αυτή η στρατηγική, όπως ανέλυσε, πρέπει να ξεκινά από το χωράφι, με τη βελτίωση των καλλιεργητικών τεχνικών, και να συνεχίζεται σε όλα τα στάδια: από την παραγωγική διαδικασία και την έκθλιψη του ελαιοκάρπου, μέχρι τη σωστή μεταφορά και συντήρηση του ελαιολάδου. Το πιο κρίσιμο σημείο, όμως, στο οποίο η Κρήτη υστερεί, είναι η εμπορία, η προώθηση και το μάρκετινγκ.
Η ετικέτα ΠΓΕ θέτει αυστηρές προδιαγραφές και συγκεκριμένα φυσικοχημικά και αρωματικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί το ελαιόλαδο. Δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα κατάλληλα, αλλά μόνο τα καλύτερα, τα οποία θα εκπροσωπούν επάξια ολόκληρο το νησί. Αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για συνολική αναβάθμιση της ποιότητας.
«Δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δημιουργούμε φθορά και βλάβες σε αυτό το προϊόν που μας χάρισε η φύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουνάκης, καλώντας τους παραγωγούς να ακολουθήσουν τις σωστές πρακτικές για να πετύχουν τους ποιοτικούς στόχους.
Το τεχνικό πλαίσιο και η πιστοποίηση
Η ημερίδα κάλυψε εκτενώς και τις τεχνικές πτυχές του νέου καθεστώτος. Υψηλόβαθμα στελέχη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα παρουσίασαν αναλυτικά το πλαίσιο που διέπει την ΠΓΕ. Συγκεκριμένα, η Σοφία Μανανά, Προϊσταμένη του Τμήματος ΠΟΠ/ΠΓΕ του Υπουργείου, μίλησε για τη σημασία αυτών των εργαλείων για την προστασία και προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
Η Ιακωβίνα Μπακουλοπούλου από το ίδιο τμήμα ανέπτυξε τις ακριβείς προδιαγραφές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «ΚΡΗΤΗ / KRITI ΠΓΕ», ενώ η Μαρία Σπέντζου, Διευθύντρια Πιστοποίησης του ΕΛΓΟ Δήμητρα, εξήγησε το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης που θα ακολουθείται. Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την αυστηρή τήρηση αυτών των κανόνων, που θα διασφαλίσουν ότι το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή είναι αντάξιο της φήμης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: