Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΤΤΙΠ :ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΚΩΣΤΑΣ Σ. ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗΣ
kchartz@otenet.gr
Οι "μυστικές" διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership) έχουν κλείσει το 13ο γύρο με την στήριξη της Μέρκελ και του Ομπάμα. Εκτός από το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και τα ‘δημοκρατκά κεκτημένα΄ της Ε.Ε., θα πληγεί σημαντικά και ο αγροτικός και κατ’ επέκταση ο τομέας των τροφίμων. Μέσω της TTIP προωθείται ένα βιομηχανικό μοντέλο για τη γεωργία και τα τρόφιμα που μειώνει τις προδιαγραφές για την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. 
Θα καταργηθεί μία από τις βασικές αρχές της Ε. Έ. για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, η αρχή της προφύλαξης, ανοίγοντας τον δρόμο στα μεταλλαγμένα, την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και την παραγωγή προϊόντων με ορμόνες, αυξητικές ουσίες και αντιβιοτικά. Η θέσπιση αυστηρών κανόνων σχετικά με τα rights (ιδιοκτησία) στους σπόρους και το φυτικό υλικό θα απειλήσει τις τοπικές αγροτικές κοινότητες (ντόπιες ποικιλίες φυτών, ζώων, κλπ) και τη γεωργία μικρής κλίμακας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην οικονομική ζωή της χώρας μας. Επιπλέον, οι κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας θα επηρεάσουν αρνητικά τις ετικέτες ποιότητας καθώς και τα κατοχυρωμένα αγροτικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ, ΠΓΕ), όπως λάδια, τυριά, κρασιά, μαστίχα, κλπ, που αποτελούν την δυναμική απάντηση στην παγκοσμιοποίηση. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς και δεν μπορούν να θυσιαστούν. 
Ήδη πάνω από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν υπογράψει εναντίον της συμφωνίας ενώ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ και ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν. Εμείς τι κάνουμε; Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση και δημόσιος διάλογος;  Θα πει ένα ‘όχι’ η κυβέρνηση και η Βουλή σε οποιαδήποτε συμφωνία θέτει σε κίνδυνο την ελληνική γεωργία; Είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ηθικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: