Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΨΑΡΙΑ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ

ΨΑΡΙ-ΦΛΟΓΕΡΑ
ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΟΣ
 Του Οδυσσέα Τζανετή
«Ψάρια-εισβολείς» έχουν εμφανιστεί σε μεγάλους αριθμούς και εξαπλώνονται ραγδαία στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, όπως και όλης της Μεσογείου, με αδιευκρίνιστες, προς το παρόν, συνέπειες στο μεσογειακό οικοσύστημα.
Τα νέα αυτά είδη ψαριών μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τα «ντόπια» είδη ψαριών καθώς μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις ανταγωνισμού, καταλαμβάνοντας τον ζωτικό τους χώρο και καταναλώνοντας την τροφή τους. Παράλληλα προκαλούν και εμπορικές-οικονομικές ανακατατάξεις, εκτοπίζοντας, σε κάποιες περιπτώσεις, ψάρια που έχουν εμπορική αξία. Τα καινούργια αυτά ψάρια χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ως λεσσεψειανοί μετανάστες, και τα κυριότερα είναι ο λαγοκέφαλος, οι γερμανοί, η γαυρόφρισσα και η φλογέρα.
«Αυτά τα είδη, τα οποία είναι ενδημικά στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό, εισέρχονται στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της αλατότητάς της Μεσογείου, η οποία αυξάνεται λόγω εξάτμισης, αλλά και λόγω της τεράστιας μείωσης του όγκου του γλυκού νερού που εισέρχεται στην Αν. Μεσόγειο, μετά την κατασκευή του φράγματος του Ασσουάν  αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα τα επίπεδα του αλατιού στην μεσογειακή θαλάσσια λεκάνη.» εξηγεί μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση η ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών,  Νότα Περιστεράκη. «Μια ακόμη πηγή προέλευσης εισβολικών ειδών είναι τα διάφορα εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο, τα οποία όταν δεν έχουν φορτίο αναγκάζονται να γεμίζουν με θαλασσινό νερό τις δεξαμενές τους, το οποίο περιέχει πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς, έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Μετά την παραλαβή του φορτίου τους, αδειάζουν τα νερά αυτά μεταφέροντας έτσι τους ξενικούς οργανισμούς στα τοπικά οικοσυστήματα».
Στην χώρα μας δεν πραγματοποιείται από το 2008 το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, το οποίο είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη-μέλη σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υπάρχουν αρκετά στοιχεία, ούτε για τους λεσσεψειανούς μετανάστες, ούτε για γενικότερα θέματα για την σωστή διαχείριση της αλιείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: