Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

O ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΣ ΑΠΟΘΕΣΗ ΠΑΣΑΝ ΕΛΠΙΔΑ

Η συγκέντρωση των Λεπτών από τις μεσκινιές της Κρήτης και η μεταγωγή τους στην Σπιναλόγκα δεν έγινε τόσο εύκολα. Ο πρώτος νόμος περί απομόνωσης των λεπρών, ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 1901. Ο νόμος περί εγκαταστάσεων των εν την Κρήτη Λεπρών που όριζε την Σπιναλόγκα σαν τόπο εγκατάστασης, ψηφίστηκε την άνοιξη του 1903. Οι πρώτοι λεπροί πατούν στο νησί την 13η Οκτωβρίου 1904.
Παρακάτω ο κατάλογος με τους πρώτους λεπρούς που μεταφέρθηκαν στην Σπιναλόγκα.
Ρέθυμνο- Χανιά- Λασίθι- Σφακιά- Ηράκλειο
    37          27       83           4          51         σύνολο  202
Από τον Οκτώβριο του 1904 ως τον Οκτώβριο του 1905 οι Λεπροί στο νησί έφτασαν τους 251, οι 148 είναι άνδρες και οι 103 γυναίκες. Από αυτούς οι 17 παθαίνουν τον ίδιο χρόνο, 11 άτομα φεύγουν για θεραπεία στο εξωτερικό και 21 άτομα, 14 άνδρες και 7 γυναίκες "δραπετεύουν".
Ακόμα 15 ακόμα που προσπάθησαν να "δραπετεύσουν" συλλαμβάνονται και επιστρέφουν στο νησί!!
Από το βιβλίο του Χαρίδημου Παπαδάκη σελ.169-171

Δεν υπάρχουν σχόλια: