Τέσσερεις ερωτήσεις έκανε η τοπική εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες, πολύ εύστοχες μάλιστα, σχετικά με το πανηγύρι που έστησαν πριν κάμποσες μέρες και αφορούσε την υπογραφή της προγραμματικής σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές μας, στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, που δεν καλέστηκαν ούτε καν ειδοποιήθηκαν κατά τις υπογραφές.
Παρακάτω οι ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στον κ. Σταθάκη.
1η ερώτηση: Δεν κλήθηκε κανένας συνδυασμός της αντιπολίτευσης στην υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων?
- Δυστυχώς κ. Μουντάκη αυτό που έγινε στο δημαρχείο Κισάμου παραμονή της εθνικής μας επετείου, μόνο «πατριωτικό» δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος. Εγώ προσωπικά μπορώ να του αποδώσω τον αντίθετο χαρακτηρισμό, προς τον τόπο μας και ιδιαιτέρως για τις ιδιαίτερου φυσικού κάλους περιοχές του δήμου Κισσάμου. Όχι δεν ενημερωθήκαμε, ούτε κληθήκαμε, ούτε εγώ, ούτε κανένας δημοτικός σύμβουλος των αντιπολιτεύσεων.
2η ερώτηση: Ποιος θεωρείτε ότι ήταν ο λόγος?
- Ο δήμαρχος Κισσάμου έφερε στο δημαρχείο όλη την πολιτική ηγεσία του νομού Χανίων και της Κρήτης, «μυστικό τον τρόπο», ούτε δελτίο τύπου, ούτε οι υπάλληλοι του δημαρχείου γνώριζαν τι ακριβώς θα γίνει και ποιοι θα ερχόταν). Έγιναν όμως τηλέφωνα ( όπως έμαθα αργότερα), σε συγκεκριμένα άτομα που πρόσκεινται στην δημοτική αρχή, να παραβρεθούν. Οπότε θεωρώ ότι το σχέδιο τους ήταν να κάνουν μια «φιέστα» και να την παρουσιάσουν τα μέσα μαζική ενημέρωσης όπως ήθελαν δίχως να υπάρξει η δυνατότητα να ακουστεί ενδεχομένως κάποια διαφορετική άποψη, θέση ή και η αλήθεια θα μπορούσα να σας έλεγα, για ποιο λόγο έγινε η υπογραφή αυτων των προγραμματικών συμβάσεων.
3η ερώτηση: Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο?
Όχι κ. Μουντάκη δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο κατ ‘επιλογή του δημάρχου κ. Μυλωνάκη. Και λέω κατ’ επιλογή, διότι κατά την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου στις 24 Σεπτεμβρίου 2024 ήταν στην ημερήσια διάταξη τρία ξεχωριστά( οι 187/2024, 188/ 2024 κ 189/2024 αποφάσεις δημοτικής επιτροπής), θέματα που αφορούσαν την έγκριση, για την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων (από αρχή Σεπτεμβρίου, φτάσαμε τέλος Μαρτίου) και εκεί ζήτησα ότι λόγο της σπουδαιότητας των θεμάτων πρέπει να προωθηθούν για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο , με ταυτόχρονη συμμετοχή εκπροσώπων των αντίστοιχων φορέων που πρέπει να συμμετέχουν στις προγραμματικές συμβάσεις. Θέση την οποία υποστήριξε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Φραγκιουδάκης Γεώργιος, που συμμετείχε στην συνεδρίαση ως μέλος της επιτροπής. Δυστυχώς δεν δέχτηκε ο δήμαρχος , ενώ για άλλα θέματα , όπως έγινε στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής έστειλε το θέμα που αφορούσε την απόλυση δύο εργαζόμενων στο δημοτικό συμβούλιο και άνευ ουσίας, διότι τις είχε απολύσει ήδη από μόνος του και ήθελε απλώς την στήριξη για την ενέργεια του από το δημοτικό συμβούλιο.
Φυσικά είναι απορίας άξιον πως ο πρόεδρος προστασίας του περιβάλλοντος του δήμου Κισσάμου κ. Κουκουράκης δέχτηκε να μην έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο, που έχει ως σημαία του, ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις είναι αποφάσεις του ανώτατου συλλογικού οργάνου. Τελικά κατ’ επίφαση προστάτες αποδεικνύεται ότι είναι όλοι τους.
4η ερώτηση: Ποια η θέση μας για τις προγραμματικές συμβάσεις?
Οι συγκεκριμένες συμβάσεις έγιναν όχι για να προστατέψουν τις ιδιαίτερου φυσικού κάλους περιοχές του δήμου Κισσάμου, αλλά για να «προστατεύουν», τα «επιχειρηματικά σχέδια» των δυο δημοτικών αρχών ( διότι στο Λαφονήσι είναι από κοινού με τον έτερο Δήμο), επιπλέον είναι ένα πολύ καλό σχέδιο με «ομπρέλα» την προστασία τάχα μου του περιβάλλοντος να δαπανήσουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ ( 1.500.000), σε γραφειοκράτες μελετητές, σε απευθείας αναθέσεις ( είναι φανερό από τον τρόπο μοιράσματος των χρημάτων) και πολλά άλλα. Οι περιοχές αυτές χρειάζονται προστασία από την ανεξέλεγκτη μανία ανθρώπων που σκέφτονται μόνο το χρηματικό όφελος και δυστυχώς αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει εκλείψει από την δημοτική αρχή Κισσάμου, το έχει αποδείξει στο παρελθόν, το έχει δηλώσει δημόσια και τώρα τελευταία με τον φόβο μην χάσει αυτά τα οφέλη ( π.χ. λόγο αγοράς μεγάλης εκτάσεως στο Λαφονήσι), «έβαλε τον μανδύα» του οικολόγου προστάτη. Επιπλέον οι προγραμματικές συμβάσεις είναι μη νόμιμες διότι δεν συμμετέχουν, ούτε η αρχαιολογική, ούτε η δασική υπηρεσία. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι για το Λαφονήσι και την έκταση που ζητούν οι δήμαρχοι για απαλλοτρίωση τους είχε προταθεί στο παρελθόν (τότε ήταν μόνο ο κ. Μυλωνάκης δήμαρχος), από τον αείμνηστο δικηγόρο της τότε ιδιοκτήτριας εταιρίας), να αγοραστεί από τους δήμους και όχι μόνο δεν το έπραξαν, αλλά δεν το ανέφερε (ο κ. Μυλωνάκης), ποτέ ούτε στο συμβούλιο ούτε σε κανένα.
Η θέση μου φυσικά είναι όπως την έχω εκφράσει διαχρονικά είναι η προσπάθεια εξαγοράς έκτασης ή τμήμα αυτής, διότι για απαλλοτρίωση δεν νομίζω ότι θα κάνουν τίποτα, απλώς το λένε για τα «μάτια του κόσμου».
Κλείνοντας κ. Μουντάκη και αφού σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα επικοινωνίας με τους συνδημότες μας, θέλω να τονίσω για να καταλάβουν οι δημότες μας πόσο τους εμπαίζει η δημοτική αρχή Κισσάμου. Είδατε ότι άμα θέλει ο κ. Μυλωνάκης φέρνει και όλους τους βουλευτές και τους πάντες στην Κίσσαμο? γιατί δεν το κάνει τόσα χρόνια για τα πραγματικά προβλήματα του δήμου μας?
Μήπως το άθλιο οδικό δίκτυο από Χανιά έως Κίσσαμο, μήπως η ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος των λυκείων δεν είναι θέματα που έπρεπε να τους είχε φέρει και να δοθούν άμεσα οι λύσεις?
Άρα από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι πραγματικές έγνοιες τους.
Σταθάκης Θεόδωρο Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης δήμου Κισάμου