Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Έχουμε την «πολυτέλεια» να αφήνουμε τα χρόνια να περνούν;

Γράφει η Ελένη Τσατσαρωνάκη
Στις 27 Νοεμβρίου 2019, όταν σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός στην Κίσαμο, οι έφηβες και οι έφηβοι που σήμερα φοιτούν στο ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου ήταν μαθήτριες και μαθητές Δημοτικού, που ήλπιζαν, όπως και οι γονείς τους, ότι όταν έρθει η ώρα να πάνε στο Λύκειο θα έχουν την τύχη να φοιτήσουν σε ένα νέο, υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα, καθώς το παλαιό σχολικό κτίριο είχε κριθεί ακατάλληλο. Ακατάλληλο ήταν, ουσιαστικά, και πριν από τον σεισμό.
Πέντε χρόνια μετά οι ελπίδες τους παραμένουν ανεκπλήρωτο όνειρο. Η πρόσφατη κινητοποίησή τους φανερώνει την αγανάκτηση και την απογοήτευσή τους. Αγανάκτηση και απογοήτευση για το γεγονός ότι 5 χρόνια μετά, δεν έχει καν δημοπρατηθεί το έργο! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζονται μερικά χρόνια ακόμα έως ότου κατασκευαστεί και δοθεί προς χρήση. Έως τότε τα παιδιά θα κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες.
«Εδώ έχουμε ακούσει ότι μια χαρά είναι τα παιδιά στα προκάτ και πως δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Κισάμου.
Αυτή η διαχρονική μοιρολατρική πολιτική συμπεριφορά από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κισάμου είναι που έχει οδηγήσει την Κίσαμο σε πρωτοφανή αναπτυξιακή υστέρηση. Αυτό το έλλειμμα διεκδικητικότητας και η απόλυτη εξάρτηση από το τι και πότε θα πράξουν οι άλλοι για εμάς. Ό,τι πράξουν. Λίγο ή πολύ. Με εμάς θεατές και μονίμως... καθυστερούντες!
Θυμίζω ότι χρειάστηκε να περάσουν 17 περίπου μήνες από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου (18/12/2019) για να γίνει το πρώτο αναγκαίο βήμα, που ήταν η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του σχολικού συγκροτήματος από την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) Α.Ε. στον Δήμο Κισάμου; Η μεταγραφή έγινε τελικά στις 07/04/2021!
Θυμίζω, επίσης, ότι χρειάστηκε να περάσουν 21 περίπου μήνες από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου (18/12/2019) προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει στην έκδοση άδειας κατεδάφισης, στις 17/09/2021. Η έκδοση της συγκεκριμένης άδειας από τον Δήμο Κισάμου αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει, στη συνέχεια, η ΚΤΥΠ Α.Ε. στη δημοπράτηση του διαγωνισμού για την κατεδάφιση του σχολικού συγκροτήματος. Η δημοπράτηση για την κατεδάφιση έγινε από την ΚΤΥΠ Α.Ε. στις 14/10/21.
Ως νέα δημοτική σύμβουλος έχω προχωρήσει, τους προηγούμενους μήνες, σε δύο δημόσιες παρεμβάσεις, καταθέτοντας σχετική ερώτηση σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, για το συγκεκριμένο ζήτημα, που θα έπρεπε να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Κίσαμο, μαζί με το ζήτημα της αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας. (Για το Κέντρο Υγείας Κισάμου έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και δημόσια, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο). Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο σχολικό συγκρότημα τελικά θα γίνει, καθώς υπάρχει η δημόσια δέσμευση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για την εξεύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, αναμένεται να φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Έχουν, όμως, περάσει ήδη 5 χρόνια, χωρίς να έχουν, ακόμη, ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να καταστεί δυνατή, στη συνέχεια, η δημοπράτηση του έργου. Όταν αυτό γίνει, θα πρέπει, από 'κει και μετά, να συνυπολογίσουμε και τον χρόνο που θα απαιτηθεί έως ότου ολοκληρωθεί και παραδοθεί το νέο σχολικό συγκρότημα, αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις με ενδεχόμενες ενστάσεις κατά τη φάση του διαγωνισμού ή ενδεχόμενα προβλήματα από πλευράς αναδόχου, κατά το χρονικό διάστημα της κατασκευής, όπως συμβαίνει κατά καιρούς με δημόσια - δημοτικά έργα.
Αν συνεχίσουμε, ως Δήμος Κισάμου, να πορευόμαστε με αυτή την προβληματική λογική, τότε για τα σημαντικά έργα υποδομής, που αποτελούν επιτακτική ανάγκη εδώ και καιρό, θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια ακόμα έως ότου, κάποια από αυτά, «μπουν, έστω, σ' ένα δρόμο». Έχουμε την «πολυτέλεια» να αφήνουμε τα χρόνια να περνούν χωρίς αποτελέσματα; Έχουμε, εμείς και τα παιδιά μας, την «πολυτέλεια» να περιμένουμε, βιώνοντας τη στασιμότητα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: