Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

ΟΛΩΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΣ .. Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Γράφει ο Μανώλης Κουφάκης (*) 
Η φυλή, η γλώσσα, η θρησκεία, η γεωγραφική καταγωγή είναι κοινά γνωρίσματα του κοινωνικού σχηματισμού που ονομάζουμε έθνος. Κατά μία άλλη ευρύτερη άποψη, ως έθνος νοείται το σύνολο των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται και οικειοθελώς εντάσσουν τους εαυτούς τους σε ένα συγκεκριμένο έθνος, ανεξάρτητα από βιολογική καταγωγή ή
γλώσσα κλπ.
Όπως και να έχει όμως το πράγμα, το βασικότερο στοιχείο για την ύπαρξη ενός έθνους είναι η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης και ακόμα περισσότερο η συνειδητοποίηση της ιστορικής του αποστολής.
Κατά τον Gustave Le Bon, το να αποκτήσει το έθνος ένα ιδανικό είναι κορυφαία στιγμή του. Το ιδανικό, η κοινή αίσθηση της ιστορικής του αποστολής, αναβαθμίζει τους ανθρώπους από μάζα σε λαό και διαμορφώνει μια τέλεια ενότητα αισθημάτων και σκέψεων. Τότε είναι, λέει, που μπορεί να γεννηθεί ένας καινούριος πολιτισμός, με τους θεσμούς του, τις πεποιθήσεις του και τις τέχνες του. Η ιστορική αποστολή, το ιδανικό, το όνειρο, θα αποτελέσει την ψυχή του έθνους που θα περιορίσει τις ταλαντεύσεις και θα το οδηγήσει σε υψηλά επιτεύγματα. Ή όπως έγραψε ο δικός μας Χρήστος Γιανναράς: «Κάθε πολιτικό κατόρθωμα έχει άξονα κάποιον Παρθενώνα ή Αγια-Σοφιά: ορατό κέντρο «νοήματος» της ύπαρξης και του κόσμου».
Όμως, φευ, μετά τη δημιουργική άνοδο, ο ολετήρας χρόνος αναπόδραστα φέρνει τη στασιμότητα του πολιτισμού του έθνους, την παρακμή και το γήρας. Στη φάση αυτή πάντα διαπιστώνεται ότι το ιδανικό που υποστήριζε την ψυχή του έθνους έχει εξασθενίσει. Αυτό λειτουργεί αρνητικά για τη συνοχή, την ενότητα και τη δύναμη του έθνους. Ο συλλογικός εγωισμός του έθνους αντικαθίσταται τώρα από μια υπερβολική ανάπτυξη του ατομικού εγωισμού. Και καταλήγει ο Le Bon: «Να περνά από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό κυνηγώντας ένα όνειρο, μετά να παρακμάζει και να πεθαίνει, όταν τούτο το όνειρο έχει χάσει τη δύναμή του, αυτός είναι ο κύκλος της ζωής ενός λαού».
Το παραπάνω συμπέρασμα του Le Bon μας προκαλεί δικαιολογημένα να διερωτηθούμε: Άραγε σε ποιο σημείο του κύκλου της ζωής του βρίσκεται σήμερα ο λαός μας; Υπάρχει αίσθηση ιστορικής αποστολής, ενός ιδανικού, ενός ονείρου; Αν κατά την τουρκοκρατία το όνειρο ήταν «η ελευθερία», μετά την ίδρυση του κράτους «η μεγάλη ιδέα», μετά την μικρασιατική καταστροφή «ο εκσυγχρονισμός», και αφού περάσαμε την αδιανόητη τραγωδία της μεγαλύτερης σπατάλης του καλύτερου ανθρώπινου δυναμικού μας κατά την 35ετία 1940 – 1974, φθάσαμε στην μεταπολίτευση. Πενήντα χρόνια μετά, κοινή διαπίστωση είναι ότι ζούμε σε
μια lifestyle δημοκρατία χωρίς βάθος και σε μια υπερβολή του ατομικισμού.
Μήπως κάποια πράγματα όπως: η μεγάλη υπογεννητικότητα, η φυγή των πιο ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό, η φτωχοποίηση της γλώσσας μας, η εκποίηση σχεδόν όλων των μεγάλων οικονομικών μονάδων της χώρας, ο νέος «Διεθνής Έλεγχος» που της επιβλήθηκε, η απώλεια παραδοσιακών φίλων όπως οι Ρώσοι και οι Άραβες, η υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκική αδιαλλαξία, η αδυναμία άρθρωσης εθνικού λόγου για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας και αρκετά άλλα, θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να διερωτηθούμε για το ποιος είναι σήμερα ο στόχος του έθνους μας; 
Αν υπάρχει τέτοιος!
(*) Δρ. Μηχανικός
τ. Δ/ντής ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΖΗΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΛΥΚΕΙΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

 Ερώτηση προς την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Κισάμου κ. Μυλωνάκη απεύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης "Κίσαμος ενωμένοι πολίτες" κ. Παρτσαλάκης στην ώρα της λογοδοσίας. Το θέμα τα σχολεία του δήμου μας και ιδιαίτερα τα νέα λύκεια.
Η αλήθεια ειναι οτι με την πάροδο του χρόνου δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί η δημοτική μας αρχή πίσω απο βουλευτές και περιφερειάρχες και να δικαιολογιέται για την αδιαφορία. Φαίνεται καθαρά οτι είμαστε στο μηδέν ακόμα. Πέντε χρόνια μετά με τόσες εξαγγελίες και υποσχέσεις έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό σε όλα τα θέματα της παιδείας, και ιδιαίτερα στα νέα Λύκεια.
Μάλιστα στις προεκλογικές ομιλίες του κ. Μυλωνάκη η αισιοδοξία για τα λύκεια ήταν παραπάνω απο εμφανής αφού κάθε τόσο έλεγε:  "Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα τον Νοέμβριο (2023) υποβάλλονται οι μελέτες για χρηματοδότηση με 11 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια και του χρόνου δημοπρατούνται. Πρότυπα κτίρια όπως αρμόζουν στα παιδιά μας." Σήμερα Νοέμβριος του 2024 και δεν υπάρχει μάλλον χρηματοδότηση, αλλά ούτε και άδειες, για μελέτες χλωμό το βλέπω, αλλά το σπουδαιότερο δεν υπάρχει καμιά ενημερωση για το τι συμβαίνει.. Φυσικά με όλα αυτά δεν μπορεί να υπάρχει και χρονοδιάγραμμα αλλά όπως όλοι ξέρουμε τα έργα στην Κισαμο γίνονται κάθε 50 χρόνια.

Η ερώτηση του κ. Παρτσαλάκη
Παιδεία και σχολικές εγκαταστάσεις. 
 Στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής θέλω να καταθέσω στο Δημοτικό συμβούλιο τις παρακάτω ερωτήσεις  σχετικά με την παιδεία και τις σχολικές εγκαταστάσεις του δήμου μας. 
 1) Όσον αφορά τα νέα λύκεια Κισσάμου, ποιες ενέργειες έχετε κάνει έως και σήμερα καθώς και πια θα είναι τα επόμενα βήματα; Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ώστε να γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πότε θα ολοκληρωθούν; 
 2) Σχετικά με το 5ο Νηπιαγωγείο του Δήμου μας, τι μέτρα έχουν έχουν ληφθεί για την προστασία των νέων μαθητών καθώς και των δασκάλων; 
 3) Πλησιάζοντας τους δυο μήνες έπειτα από την έναρξη την νέας σχολικής χρόνιας, ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο σύνολο των σχολικών μονάδων του Δήμου μας. 
 Με εκτίμηση 
 Ο ερωτών Δημοτικός Σύμβουλος Κισσάμου Παρτσαλάκης Αντώνιος