Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Οι γαλάζιες σημαίες, αποτελούν ένα ενδεικτικό ποιότητας, οργανωμένης λειτουργίας μιας παραλίας και καθαρότητας των υδάτων. Αποτελούν δηλαδή ένα σύμβολο, ένα πιστοποιητικό ποιότητας για την περιοχή συνολικά και την παραλία. Ένα πιστοποιητικό παγκόσμια αναγνωρισμένο και αναγνωρίσιμο. Ναι λοιπόν. Είναι σημαντικό, και πολύ μάλιστα, όταν χάνουμε 2 γαλάζιες σημαίες από την περιοχή μας, 3 στην διάρκεια της παρούσας δημοτικής περιόδου. 
Την διαδικασία απόκτησης γαλάζιας σημαίας, μπορεί να την κάνει είτε ιδιώτης είτε ο Δήμος. Στην Κίσαμο τις αιτήσεις και τις διαδικασίες, πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο Δήμος Κισάμου ο οποίος έχει και την ευθύνη. Ο Δήμος Κισάμου λοιπόν (διαχρονικά, ακόμα από όταν ήμουν πρόεδρος στην Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου και είχα ασχοληθεί μαζί με την κα Μαρακάκη με το αντικείμενο) στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που έχει (είχε;;) με τις όμορες στις παραλίες επιχειρήσεις, συνεργαζόμασταν ώστε εκείνες ανταποδοτικά να προσφέρουν όσα ο Δήμος αδυνατούσε. Ο Δήμος φυσικά είχε την ευθύνη και τον έλεγχο για όλα τα παραπάνω, πάντα με καλή θέληση και συνεργασία από τις επιχειρήσεις. 
Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα, να χάνουμε 2 γαλάζιες σημαίες σε μια από τις πιο αδικημένες και ταυτόχρονα πιο όμορφες περιοχές του Δήμου μας, και αναρωτιόμαστε ποιος φταίει. Η απάντηση για εμένα είναι ξεκάθαρη. Η απάντηση για εμένα είναι ο Δήμος και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Ο καθένας στο μερίδιο που του αναλογεί. Ευθύνονται όμως και οι δυο που για διάφορους λόγους ‘’παίζουν’’ με την φήμη της περιοχής και με το τουριστικό προϊόν. 
Οι επιχειρήσεις έπρεπε εφόσον έβλεπαν την αδυναμία του Δήμου, εφόσον διαπιστώνουν καθημερινά ότι η παρούσα δημοτική αρχή είναι η πλέον αντί - τουριστική δημοτική αρχή που πέρασε ποτέ, να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της περιοχής και να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Για να προστατεύσουν τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους, την περιοχή τους και την φήμη τους. Δεν το έκαναν και έχουν ευθύνη γι’ αυτό.  
Εδώ είναι όμως που έρχονται και οι τεράστιες ευθύνες του Δήμου. Ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να έχει όποιες επιδιώξεις θέλει σε όποια περιοχή και αν δραστηριοποιείτε. Μπορεί να θέλει να λειτουργεί χωρίς κανόνες. Ο Δήμος που βρίσκεται; Αμέτοχος; Δυστυχώς ναι. Ας δούμε τα τελευταία 4 χρόνια, με την ανοχή του Δήμου, τις καταλήψεις πεζοδρομίων, πεζόδρομων και παραλιών αλλά και γενικότερα κοινόχρηστων χώρων. Ο Δήμος είναι εκείνος που οφείλει να ελέγχει και δεν το έκανε ποτέ για να μην απωλέσει την φήμη του καλού διαπραγματευτή που τα έχει καλά με όλους. Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν μετά από 4 χρόνια διοίκησης και δεν τα έχει κανείς καλά με κανέναν. 
Ο Δήμος είναι ο υπεύθυνος (νομικά και ηθικά) να διαφυλάττει τα συμφέροντα των δημοτών του, όχι οι επιχειρήσεις. 
Οι επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις και όχι ιδρύματα. Ο Δήμος από την άλλη είναι Δήμος και όχι επιχείρηση. 
Με την απώλεια 3 πιστοποιητικών ποιότητας στην περιοχή, δεν ζημιώνεται κανείς άλλος πλην των δημοτών και των επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής. Η ευθύνη της δημοτικής αρχής, όσο και αν επιθυμεί να νίπτει τας χείρας της, είναι τεράστια. Δυστυχώς η παρούσα διοίκηση όχι μόνο δεν έχει κάνει καλό αλλά έχει κάνει και ζημιά στο τουριστικό προϊόν της περιοχής με πρόχειρες αποφάσεις, με εκδικητικές πρακτικές αλλά και παραχωρώντας γη και ύδωρ σε άλλους. Υποτίθεται ΘΑ διαφυλάξουν το περιβάλλον και την περιοχή με τις ΚΥΑ που εκδόθηκαν. Αλήθεια, πριν την έκδοση των ΚΥΑ δεν υπήρχαν κανόνες; Δεν υπήρχαν νόμοι να εφαρμόσουν; Έπρεπε να περιμένουμε 4 χρόνια για να βάλουμε τάξη και κανόνες μετά τις εκλογές; 4 χρόνια έκαναν προετοιμασία; Αλήθεια για την αδιάβατη παραλία Τελωνείου πότε θα εκδοθεί ΚΥΑ ώστε να μπει τάξη; Για το κέντρο της πόλης; Ας περιμένουμε λοιπόν τις υπουργικές αποφάσεις και για αυτές τις περιοχές. 
Ο Πλάτανος και η Φαλάσαρνα αυτήν την στιγμή ‘’χτίζονται από την αρχή’’ με πολλές νέες μονάδες, από ντόπιους επιχειρηματίες που επενδύουν στον τόπο τους, με νέους αγρότες που επενδύουν στην γη τους. Ο Πλάτανος είναι από τα λίγα χωριά του Δήμου μας που διατηρεί τον πληθυσμό και την επιχειρηματική κοινότητά του. Ο Δήμος λοιπόν οφείλει για τις 2 κύριες δραστηριότητες του χωριού να συνδράμει και όχι να βάζει εμπόδια. Οι γεωργικές καλλιέργειες και ο τουρισμός σήμερα υποφέρουν από την καταστροφική διοίκηση των τελευταίων 4 ετών. Το γνωρίζουν οι κάτοικοι και θα δώσουν την απάντησή τους την Κυριακή με την ψήφο τους. 
Δερουκάκης Εμμανουήλ
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό
"Μαζί για την Κίσσαμο"
Με υποψήφιο δήμαρχο τον Θοδωρή Σταθάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: